Kadıköy Kent İnisiyatifi, "Bu Kaldırımda Rant Var Can Güvenliği Yok" pankartıyla Kadıköy Söğütlüçeşme’de devam eden viyadük İnşaatını protesto etti. Can güvenliği olmadığını göstermek için Kadıköy Kent İnisiyatifi üyeleri yürüyüş gerçekleştirdi, basın açıklaması yapıldı.

HABER: Fatoş ERDOĞAN

Yürümek isteyenler pankartları indirmedikleri gerekçesiyle polis tarafından engellemek istendi. HDP Milletvekili Musa Piroğlu, Kamu eliyle engellilerin erişim hakkının gasp edilmesi ve can güvenliğinin tehlikeye atılmasını protesto etti.

Söğütlüçeşme'de AKFEN-TCDD iş birliğiyle "viyadük inşaatı ve çevre düzenlemesi" adı altında 108 dükkânlı AVM olmadığı iddia edilen rant-talan projesi devam ediyor. İlçede kalan az sayıdaki yeşil alandan birinin daha betonlaştırıldığı bu proje yüzünden, son olarak Kadıköylülerin kaldırımları da gasp edildi. Can güvenliğimiz için her gün yeni bir tehdit oluşturan bu projeye dur demek için Kadıköylüler, bir kez daha Söğütlüçeşme’de buluştu.

Kadıköy Kent İnisiyatifi, Söğütlüçeşme'de AKFEN Holding iştiraki Fıratcan İnşaat tarafından yapılacak AVM projesini protesto etmek için holdingin şantiye girişinde basın açıklaması yaptı.

"Rant var, talan var, ağaç katliamı, can güvenliği yok. Söğütlüçeşme'de AKFEN-TCDD iş birliğiyle "viyadük inşaatı ve çevre düzenlemesi" adı altında 108 dükkânlı AVM olmadığı iddia edilen rant-talan projesi son hızla hayata geçiyor. İlçede kalan az sayıdaki yeşil alandan birinin daha betonlaştırıldığı bu proje yüzünden, son olarak Kadıköylülerin kaldırımları da gasp edildi. Can güvenliğimiz için her gün yeni bir tehdit oluşturan bu projeye dur demek için buradayız" diyen Kadıköylüler "Söğütlüçeşme istasyon, Haydarpaşa gardır" ve "Sermaye defol Kadıköy bizim" sloganları attı.

Kadıköy Kent İnisiyatifi adına konuşan Cihan Uyanık, "Burası Kadıköy'e ve İstanbul'a işlenen bir suç merkezi. Biz bu proje Kadıköy'ü yaşanamaz kılacak. Burada can güvenliği yok. Yapacakları 108 dükkanla milyarları bulacak rant için bunu yapıyorlar" dedi. Kadıköylüler, şantiye girişinden yürüdü. 

Polis ve Kadıköylüler arasında yürüyüş öncesi pankart açılmaması gerekçesiyle tartışma yaşandı. Marmaray'a yürürken kaldırım olmaması sebebiyle ilerlemekte zorlanan HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu ile polis arasında tartışma çıktı. Piroğlu, "Yolu biz kapatmıyoruz. Yolu bu şirket ve devlet kapatıyor. İnsanların can güvenliği tehlikeye atılıyor" ifadelerini kullandı.

“VAHŞİ RANT PROJESİ”

Basın açıklaması kaldırım işgali yapılan alanda gerçekleştirildi. Açıklamayı Kadıköy Kent İnisiyatifi adına Gülsün Gökalp okudu. Gökalp, "Kadıköylünün yeşil alanına, ağaçlarına, oksijenine, toprağına, buradan geçen insanların sağlığına, can güvenliğine, ulaşım haklarına ve temel ihtiyaçlarına, bölge esnafının geleceğine, olası felaketlerde Kadıköy’de yaşayan ya da burayı ulaşım uğrağı olarak kullanan kişilerin can güvenliğine dönük bir tehdit anlamına gelen vahşi bir rant projesiyle karşı karşıyayız" dedi.

Projenin Kadıköy'ü işgal ettiğini ve işgalin büyüyerek kaldırımlara da yayıldığını kaydeden Gökalp şunları söyledi: “Gerekliliği tartışmalı ve rant kaygılarının öncelikli olduğu aşikâr olan, bunu saklamaya ve yalanlarla örtmeye çalışan yangından mal kaçırırcasına bir an önce inşası bitirilmeye çalışılan ve bu nedenle de kamusal gereklilikleri ve insan hayatını yok sayan bu projenin sahipleri arsızlıkta sınır tanımıyor."

Projede henüz inşaat izni başlamadan ağaçların kesildiğini ve İBB ve Kadıköy Belediyesi başkanlarının çaresiz bırakıldığını söyleyen Gökalp, "Bu “insana düşman” projenin, viyadük bahane edilerek 108 dükkân için yapıldığını biliyoruz. Gereken asgari önlemlerin de alınmadığını da biliyoruz. Güçlendirilme ve bakımdan geçme önlemleri bir yana, bir kez daha burada 35 metre derinliğe viyadük ayaklarının dikildiğini ve halihazırda kullanılan viyadüğün daha da büyük bir tehlike arz etmeye başladığını hatırlamak zorundayız" dedi.

Gökalp sözlerini şu ifadelerle bitirdi: "Bu proje Marmaray ve Yüksek Hızlı Tren’in halihazırda kullandığı viyadük için büyük bir tehdit yaratıyor ve bu tehdit olanca güncelliğiyle bu ulaşım araçlarını kullananların canına kastediyor. Birilerinin bu projenin vahşetini ve insan hayatına kasteden bu durumunu fark etmesi için bir facianın yaşanması mı gerekiyor? Biz, facialar yaşanmadan bu vahşet bitsin diye buradayız. Söğütlüçeşme rant için değil kent için olana kadar mücadele edeceğiz."