Kadıköy Geçinemiyoruz Platformu’nun Temmuz ayı raporu, ilçedeki konut krizini bir kez daha gözler önün eserdi.

Sahibinden.com sitesinde 26 Temmuz 2022 tarihinde yer alan ilanlar temel alınarak hazırlanan Temmuz ayı Kadıköy Kiralık Konut Raporuna göre; toplam 1142 kiralık daire ilanının fiyat ortalaması 19 bin 658 TL’ye yükselmiş durumda. Aynı araştırma yöntemiyle Nisan ayından beri hesaplanan ortalama kiralık daire ilan fiyatında artış sürüyor.

ASGARİ ÜCRETLE EV TUTMANIN İMKANI YOK

Güncel tutarı 5500 TL olan asgari ücretin altında Haziran ayında 13 daire ilanı varken, Temmuz ayı itibariyle bu sayı 10 kiralık daire ilanına düşmüş durumda. Yapılan asgari ücret zammının tam zamanlı çalışan bir asgari ücretlinin Kadıköy’de tüm maaşıyla dahi tek başına daire tutmasına hiç bir faydası olmadığını ortaya koyuyor. 5500 TL altındaki ilanların durumu ise insanca yaşamaktan çok uzak. Bir çoğu giriş kat, bodrum kat, 1+0, 1+1 sağlıksız ve niteliksiz konutlardan oluşuyor. 

ÖĞRENCİ YİNE MAĞDUR OLACAK

Temmuz ayı raporunda tercih dönemindeki üniversite öğrencilerini yakından ilgilendirecek verilerde bulunuyor. Kadıköy ilçesi sınırları içinde kampüsü, fakültesi, bağlı birimi bulunan 3 devlet 4 vakıf üniversitesi bulunuyor. Bu 7 üniversitenin 2021-2022 eğitim öğretim yılında yeni kayıt yaptıran öğrenci sayısı 7925. Kadıköy’de kiralık daire talebinin bu üniversiteler ile sınırlı olmayacağını da biliniyor. Rapora göre bu talep konut fiyatlarındaki artışı daha da ivmelendirecek. 

Rapora göre Kuşdili Caddesi’nde yer alan bir yurt hariç diğerlerinin aylık ücretleri ev kiralarını aratmayacak düzeyde. 6 kişilik odalarda dahi öğrenci başına ücret 3000 TL’nin üzerinde seyrediyor.