2000 yılından beri şehirler ve yerel yönetimlerin iklim değişikliğinin olumsuz etkileriyle mücadelede doğru seçimler yaparak doğal kaynakları koruması için küresel çapta çevresel raporlama hizmeti sunan CDP, iklim eylemi alanında en yüksek puanı alan 123 Şehirler A Listesi'nde Kadıköy’ün olduğunu duyurdu. Aynı zamanda, şehirleri çevresel etkilerini açıklamaya ve sera gazı emisyonlarını azaltmaya davet eden, su kaynaklarını ve ormanları korumaya motive eden, iklim eylemleri ve hedeflerini artırmaya teşvik eden ve desteklemeye öncülük eden CDP’nin A Listesi'nde yer alan şehirler, A Listesi'nde yer almayan şehirlere göre iki kat daha fazla iklim hafifletme ve uyum önlemi alarak şehirlerinde iklim ivmesi oluşturuyor. Kadıköy Belediyesi’nin iklim eylem planlarına dönük hayata geçirdiği projelerle listede yerini bulan Kadıköy ilçesi Türkiye’de CDP Şehirler A Listesi’ne giren ilk ve tek ilçe oldu. 

“ARTIK HAREKETE GEÇMELİYİZ”

Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı konuya ilişkin bir açıklama yaparak, şunları söyledi:

“Bir varoluş tehlikesiyle karşı karşıyayız ve artık harekete geçmeliyiz, artık krize kriz gibi davranmalıyız. Kadıköy de diğer şehirlerdeki gibi iklim krizinden en çok etkilenecek ilçelerden birisidir. Gerek coğrafi konumu, gerek yüksek nüfusu, gerekse ulaşım merkezi olması; turistik, sosyal ve kültürel bir merkez olması nedeniyle çeşitli çevresel riskler altındadır. Biz Kadıköy Belediyesi olarak, iklim değişikliği ile ilgili gelişmeleri yakından takip ediyor ve bu süreçlere adapte olmaya çalışarak Kadıköy’de, iklim değişikliğinin etkilerini azaltacak, bunu gerçekleştirecek, katılımcı, bilinçlendirici ve iyileştirici uygulamaları hayata geçiriyoruz ve diğer şehirlere örnek olmaya çalışıyoruz.” 

“CDP – ICLEI ANKETİ MÜCADELEMİZDE DOĞRU NOKTADA OLDUĞUMUZU GÖSTERİYOR”

CDP – ICLEI anket sonuçlarından duyduğu memnuniyetini dile getiren ve bu sonuçların belediye olarak kendilerini daha fazla çalışmaya motive ettiğini belirten Odabaşı, sözlerini şöyle tamamladı:

“Yaşanabilir şehirlerin elbette birçok unsuru var. İklim krizi ve kentlerin yeşil dönüşümü bunun yalnızca bir boyutu. Kuşkusuz, nitelikli kamusal alanlar, temel hizmetlere erişim, kırılgan sosyal grupları kapsayan politikalar, kent ekonomisi, ulaşım planlaması, biyoçeşitlilik, gıda güvenliği, barınma sorunu ve daha birçok konu eşgüdüm halinde çözüldüğünde yaşanabilir şehirlerden bahsedebiliriz. Bu kapsamda; CDP-ICLEI anketi ve sonuçları, iklim değişikliği ile mücadelemizde hangi noktada olduğumuzu bize göstermesi ve bizi daha fazla çalışmaya motive etmesi açısından çok önemli. Bu yıl A Listesi’nde yer almak ve bölgemizdeki diğer şehirlere ve ilçelere liderlik etmekten memnuniyet duyuyoruz.”