Kadıköy’de yüksek elektrik ve doğalgaz faturalarına tepki gösteren halk ve esnaf, Aralık ve Ocak faturalarının arasındaki farkı yansıtan faturalarını camlara astı.

Kadıköy’deki esnaf ve halk, “Geçinemiyoruz” kampanyası başlattı. Kampanya kapsamında halk, siyasi parti ve sivil toplum örgütleri, elektrik, doğalgaz ve su faturalarına gelen zamlara tepkisini dile getirdi.

Kadıköy’de sokağa çıkan “geçinemiyoruz” kampanyası yürütücüleri, ellerinde döviz, fener ve lüküs ile çıkarak tepki gösterdi.

ESNAFLAR YÜKSEK GELEN FATURALARI CAMLARA ASTI

Bunun yanı sıra esnaf ve halk, iş yeri ve evlerinin kapısına “Bize gelen fatura” başlığıyla Aralık ve Ocak faturaları arasındaki farkı gösterecek afişler astı. Bu göre Kadıköy’de bulunan bir sahaf, Aralık’ta 214.20 TL faturasının geldiğini, Ocak’ta ise 654.20 TL geldiğini yansıtan afiş astı. Afişin üzerinde, “zamlar geri alınsın” ve “geçinemiyoruz” yazısı yer aldı.

FATURALAR 3 KAT ARTTI

Aynı şekilde bir başka iş yeri ise pencereye Aralık’ta faturasının 644 TL, Ocak’ta ise 1850 TL geldiğini yansıtacak afiş astı. Bir başka esnaf ise Aralık’ta 180 TL, Ocak’ta ise faturasının 713 TL geldiğini yansıtan afiş astı.

HALK SOYULUYOR

Geçinemeyenlerin bir araya gelerek oluşturduğu kampanya grubu, sanal medyada şu açıklamayı yaptı: “Elektrik üretim ve dağıtım hizmetinin özelleştirilmesiyle birlikte, elektrik zamları soygun boyutunda faturalara yansımaya başladı. Devletten kws 31,86 kuruşa alan şirketler halka 134,89 kuruşa ve 210 kws üzerine ise 206 kuruşa satarak halkın üzerinden karlarına kar katıyorlar.Özellikle ticarethanelere getirelen yeni zamlar, elektrik faturalarının kira giderlerinin üzerine çıkmasına neden oldu. Ödenmesi imkansız zamlar altında iflas noktasına gelen Kadıköy esnafının sesinin duyulması için bir çağrımız var. Esnafı iflasın eşiğine sürükleyen zamlara karşı başlayan Faturanı camına yaz kampanyasını Kadıköy'de de başlatıyoruz. Herkesin sesini yükseltmesi adına Geçinemiyoruz diyen Kadıköylüler olarak tüm esnaflar başta olmak üzere herkesi faturasını camına yazmaya çağırıyoruz.”