Yılın son Cumhurbaşkanlığı Kabine toplantısı sona erdi. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde saat 15.40'ta başlayan toplantı, yaklaşık 3 saat 40 dakika sürdü.
Toplantı sonrasında açıklama yapan AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan" Arzumuz, EYT meselesini yılbaşından önce gündemden çıkartmaktır" dedi.

Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları:  

Enerji ve ulaştırma başta olmak üzere ülkelerimiz arasındaki ortak işbirliği konularını ele aldığımız zirve gayet başarılı geçti. Türkmenistan'ın doğalgaz potansiyelini ülkemiz üzerinden geçecek proje zirve gündemimizde yer almıştır.

Bu toplantı yeni dönemde Türkmenistan'ın daha aktif yer alacağının işareti olmuştur. Silivri'de 4.6 milyar metreküpe çıkartan projenin açılış töreninde ülkemizin enerji alanında geldiği yeri ve hedeflerini birkez daha kamuoyuna anlatma imkanını bulduk.

Mardin'e 17 Aralık'taki ziyarette vatandaşlarımızla hasret giderdik, şehrimize kazandırdığımız yüzlerce eserin açılışını yaptık, farklı inanç kesimlerin temsilcileriyle bir araya geldik. Değerler Yüzyılı buluşmasında her ne sebeple olursa olsun insanlarımızın bir kısmını diğerleriyle karşı karşıya getirme gayretinin bu topraklarda kök salamayacağını Mardin'den tüm dünyaya ilan ettik.

"TÜM DÜNYADA SAVUNMA SANAYİMİZDEN SÖZ ETTİRİYORUZ"

Kadınlarımızın kazanımlarına ve Türkiye Yüzyılı'na sahip çıkma kararlılığına sahip olduk. Biz de somut desteğimizi gösterdik, kadınlarımızın hakkaniyet temelli mücadelesine verdiğimiz desteği tekrarladık.

Savunma sanayinde gelinen son durumu ve iş programlarını gözden geçirdik. Türkiye artık kendisi için savunma sanayi üretimi yapan ülkenin ötesine geçmiştir. Tüm dünyada savunma sanayimizin ürünleri ile adından söz ettiren konuma geldik.

Çarşamba günü Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük ödüllerinde kültür ve sanat insanımızla biraraya geldik. Tüm kültür ve sanat insanlarımıza buradan bir kez daha şükranlarımızı sunuyoruz.

"NET ASGARİ ÜCRET YILBAŞINA GÖRE 2 KAT ARTTI"

Perşembe günü milyonlarca çalışanımızı, geliri buna endeksli vatandaşımızı ilgilendiren 2023 yılı asgari ücreti kamuoyuna açıkladık. 2002 yılında net asgari ücret 184 lira idi. Bu rakamı 2014 1000, 2015 1300, 2020'de 2 bin 825 liraya çıkardık. 2022 Ocak ayında net asgari ücreti 4 bin 253 lira olarak belirledik.

Yıl içindeki gelişmeler sonucunda Temmuz ayında asgari ücreti 5 bin 500 lira seviyesine çıkarttık. Şimdi 8 bin 507 lira olarak ilan ettik. Asgari ücret önceki yıla göre yüzde 200, yılbaşına göre yüzde 100 oranında yükseldi. Net asgari ücret 2021'e göre 3 kat, yılbaşına göre 2 kat artmış oldu.

Asgari ücrete kişi başına verdiğimiz devlet katkısını da 250 liraya çıkardık.

Geçtiğimiz yıl alınan gelir ve damga vergilerini kaldırmıştık. Amacımız asgari ücretin işverene maliyetini azaltarak, yaptığımız yüksek oranlı artışların istihdamda olumsuzluğa yol açmamasıdır.

Ülkemizin kazancını, zenginliğini çalışanlar başta olmak üzere milletimizin her kesimine yansıtmakta kararlıyız. Asgari ücreti belirlerken, sosyal yardımlar, işletmelere verdiğimiz kredi paketlerinde bu anlayışla hareket ediyoruz.

İnşallah memur ve emekli maaş artışlarını da bu anlayışla yapacağız.

EYT AÇIKLAMASI

Çalışanlarımızın emeklilikle ilgili beklentilerini karşılayacak hazırlığı yakında tamamlıyoruz. İnşallah bu meseleyi de yılbaşından önce arzumuz gündemden çıkartmaktır.

"ENFLASYON 2024'TE TEK HANE OLACAK"

Milletimin her bir ferdinden bu tür fırsatçılara gerekirse mal ve hizmet ihtiyaçlarını alternatif kanallara yönelerek hak ettiklerini vermelerini bekliyoruz.

En etkili yaptırımın doğrudan milletin iradesi olduğunu biliyoruz. Yılbaşından itibaren hızla aşağı inecek enflasyonun yıl sonunda yüzde 30'un altına gerileceğini ümit ediyoruz. 2024'te ülkemizi yeniden tek haneli enflasyon rakamlarına kavuşturmak amacımızdır.

HARAMZADELER AHLAKSIZLAR

Fırsatçılar Türkiye gemisini delmeye çalışan haramzadeler ahlaksızlardır. Fırsatçıları affetmeyeceğiz. Enflasyon üstünde fiyatlama yapana izin vermeyiz.

Girdi maliyetlerindeki artışların üstünde fiyatlamalar yaparak fırsatçılık peşinde koşanları asla affetmeyeceğiz. 

KARADENİZ'DE YENİ DOĞALGAZ  REZERVİ

Sakarya gaz sahasında yeni sondajlar yaptık. Fatih sondaj gemimiz Çaycuma-1 sondajında denizin 3023 metre altında 58 milyar metreküplük doğagaz rezervini keşfetti.

Karadeniz'deki rezervimiz bu keşifle birlikte toplamda 710 milyar metreküpe ulaştı. Karadeniz'de keşfettiğimiz doğalgazın bugünkü rakamla karşılığı 1 trilyon doları bulmaktadır.