HABER: AYÇA ONURALMIŞ

Musa Anter ve Ayten Öztürk’e ilişkin birleşen davaların 30 yıllık dava zamanaşımı süresinin dolması sonucuyla düşmesiyle JİTEM ana davasının aynı mahkemede yeni bir esas numarasına kaydedilerek görülmesine devam kararı verilmişti. 11 kişinin yargılandığı JİTEM ana davasının Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki ilk duruşması bugün görüldü.

Duruşmada, Adalet Bakanlığı’ndan sanık Abdulkadir Aygan’a (Aziz Turan) dair İsveççeden yapılan çevirinin yetersiz ve bozuk olması nedeniyle içeriğinin anlaşılmasında güçlük çekildiği için evrakın iade edildiği ve yeni bir tercüman bilirkişi tayinine dair tutanak düzenlendiği belirtildi. Yakalama emirli sanıklar Abdulkadir Aygan (Aziz Turan), Mahmut Yıldırım, Muhsin Gül, Fethi Çetin ve Saniye Emlük (Emel Berak) hakkındaki yalama emri yazılarına cevap verilmediği bildirildi.

Katılan vekili Av. Barış Yavuz, dosyada araştırılması gereken bir husus kalmadığını vurgulayarak, şöyle konuştu:

“Zaman aşımına 1-1,5 yıl kaldı. Fethi Çetin ve Saniye Emlük’ün savunması daha önce alınmıştı. Bizce savunmasının yeniden alınmasına gerek yok. Dosyada duruşmada sanıkların hepsi dinlendi. Sadece Abdulkadir Aygan dinlenmedi. Dinlenmesine gerek var mı? Aygan’ın kitabı var, her şeyi itiraf etmiş. Dosya esasında hakkında yakalama emri düzenlenen Muhsin Gül’ün gerçek ismi bu değil. Bu durumda yakalama emrinin infazı beklenemez. Biz duruşmanın davanın zaman aşımı riski de dikkate alınarak yakın tarihli olarak belirlenmesini talep ediyoruz.”

Sanık Adil Timurtaş müdafi Av. Hüdaverdi Yıldırım da “Müvekkilim bugün duruşmaya gelecekti ancak İstanbul’da hava muhalefeti nedeniyle uçaklar kalkmadı. Müvekkilin beyanı alındıktan sonra biz dosyaya ilişkin beyanda bulunmak için üre talep ediyoruz” dedi.

Mahkeme Heyeti, yakalama emirli sanıklar Abdulkadir Aygan (Aziz Turan), Mahmut Yıldırım, Muhsin Gül, Fethi Çetin ve Saniye Emlük (Emel Berak) hakkındaki yalama emrinin devamına; sanık Abdulkadir Aygan’a ilişkin evrakın tercüme işleminin sağlanması akabinde Adalet Bakanlığı’na yazı yazılmasına; Hogir kod adlı Cemil Işık’a ilişkin yapılan soruşturmadan bildi temini için Adalet Bakanlığı’na yazı yazılmasına karar verdi.

Duruşma, 5 Haziran’a ertelendi.