NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye'nin Finlandiya’nın NATO üyeliği ile ilgili kararına ilişkin bir açıklama yaptı. Stoltenberg açıklamasında şunları kaydetti:

"Türkiye'nin Finlandiya’nın NATO üyeliğini onaylama yönünde aldığı kararı memnuniyetle karşıladım. Bu, Finlandiya ve İsveç'in güvenliğini güçlendirecek ve NATO'nun da güvenliğini güçlendirecektir. TBMM’nin en kısa sürede onay oylaması yapmasını umuyorum. 

Kısa bir süre önce Türkiye'yi ziyaret ettim ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüştüm. Sayın Cumhurbaşkanı ile Türkiye, Finlandiya ve İsveç'i NATO Karargâhı' nda bir araya getirme konusunda mutabık kalmıştık. Geçen hafta yapılan bu toplantıda herkes Madrid'de imzalanan üçlü mutabakat zaptının uygulanmasında önemli ilerleme kaydedildiğini ve Finlandiya ile İsveç'in üyeliği başvurusunun hızla onaylamasının herkesin yararına olduğunu kabul etti.

Önemli olan Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya eş zamanlı olarak katılmaları değil, bir an önce tam üye olmalarıdır.

İki ülke de NATO'nun masasında oturuyorlar, siyasi ve askeri yapılarımıza entegre oluyorlar ve müttefiklerle daha fazla tatbikat yapıyorlar. Her iki ülke de ABD, İngiltere, Almanya ve Fransa'nın da aralarında bulunduğu pek çok NATO ülkesinden ikili güvenlik güvencesi almıştır. Dolayısıyla Finlandiya ya da İsveç'in saldırıya uğraması durumunda NATO'nun karşılık vermemesi düşünülemez.  Onların güvenliği NATO açısından önemlidir.

Katılım sürecinin hızla sonuçlanmasını ve Finlandiya ile İsveç'in en kısa zamanda tam üye olarak NATO ailesine katılmalarını sabırsızlıkla bekliyorum."

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö ile bugün yaptığı ortak basın toplantısında "Ülkemizin güvenlik kaygılarını gidermek yolunda gösterdiği hassasiyet ve kaydedilen mesafeye binaen, Finlandiya’nın NATO’ya katılım protokolünün Meclis’imizdeki onay sürecini başlatmaya karar verdik" ifadelerini kullanmıştı.