Kocaeli’nin Körfez ilçesinde amonyak üretimi ve depolaması, gübre üretimi ve depolaması ve limancılık faaliyetleri yürüten İstanbul Gübre Sanayi Anonim Şirketi (İGSAŞ), büyük bir kapasite artışına hazırlanıyor. Proje kapsamında yeni ürün olarak CAN (kalsiyum amonyum nitrat) gübresi üretimi, AN (amonyum nitrat) üretimi, UAN (üre amonyum nitrat) gübresi üretimi, melamin üretimi ve nitrik asit üretimi yapılması planlanırken üre gübresi üretimi ve amonyak üretiminde ise kapasite artışına gidilecek.

İLAVE DOLGU, DİP TARAMA, KİMYASAL TANK

Proje kapsamında, mevcut dolgu alanına ilave olarak 9 bin 750 metrekare dolgu yapılacağı İGSAŞ limanında, 263 bin 534 metreküplük dip tarama faaliyeti de yapılacak. Söz konusu kapasite artışı ve revizyon projesi ile İGSAŞ’ın mevcutta bulunan 243 metre uzunluğundaki rıhtımı revize edilecek ve yapılacak yeni iskele ile birlikte bu uzunluk 481 metreye çıkarılacak. Toplamda 4 milyar 989 milyon 600 bin liraya mal olacak proje ile birlikte üretimine başlayacağı yeni maddeler için yeni tesisler de kuracak olan İGSAŞ, bunun yanı sıra toplamda 11 adet 72 bin metreküp hacme sahip kimyasal ürün depolama tankı ve 250 bin metreküp kapasiteli kimyasal ürün depolama alanı ilavesi yapacak. İGSAŞ, planlanan projenin hayata geçirilmesiyle tesise toplam 322 bin metreküp kimyasal ürün deposu eklemiş olacak.

HALK YİNE İTİRAZ ETTİ

Projenin daha önce iptal edilen ÇED toplantısı, dün Yarımca Kültür Merkezi’nde yapıldı. Toplantıya, Kocaeli Büyükşehir Belediye Meclisi CHP Grup Başkanvekili Engin Taşdemir, CHP Kartepe İlçe Başkanı Nilay Merttürk, CHP Körfez İlçe Başkanı Bülent Yıldız, Makine Mühendisleri Odası Kocaeli Şubesi Başkanı Mehmet Ali Elma, CHP Kocaeli İl Kadın Kolları Başkanı Songül Kaya, CHP Kocaeli il yöneticileri, Türkiye İşçi Partisi Kocaeli İl Temsilcisi İsmail Göksu ve yöneticileri, doğa dernekleri ile bölge halkı katıldı. Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı toplantıda çevik kuvvet ekipleri de hazır bulundu.

Projenin Körfez ilçesinde ve Marmara bölgesinde ekolojik yıkıma sebep olacağını savunan bölge halkı, toplantıya itiraz etti. Toplantı öncesi firma yetkililerine seslenen Büyükşehir Belediye Meclisi CHP Grup Başkanvekili Engin Taşdemir, “Firma olarak halk ve polisi karşı karşıya getiriyorsunuz. Biz, halk olarak polisle karşı karşıya gelmeyeceğiz. Bu emniyet güçleri, bizim emniyet güçlerimiz. Burada halktan çok polis davet etmişsiniz. Yaşam alanlarımıza her fırsatta müdahale ediyorsunuz. Bu toplantının yapılmasını mahalle sakinleri olarak kabul etmiyoruz” dedi.  

"DEFOLUP GİDİN KOCAELİ’NDEN"

Körfez Belediye Meclisi’nin CHP’li üyesi Erkan Uygun ise "Bizim de konuşmamız lazım. Emniyet güçleri ile bizleri karşı karşıya getiriyorsunuz. Buradaki toplantımız daha önce mahkeme kararı ile iptal edildi. Halkı bilgilendirme toplantısı değil mi, neden bu kadar korkuyorsunuz? Biz, vatanını seven insanlarınız, terörist değiliz” diye konuştu. CHP Kartepe Belediye Başkan adayı ve eski Kartepe İlçe Başkanı Cumhur Karakadılar, firma yetkililerine tepki göstererek, “Ahlaksızlar. Kanser ettiniz bizi. Defolup gidin Kocaeli’nden. Devran dönecek, o zaman göreceksiniz. Onursuzlar. Kanser olduk hepimiz" dedi.

“SUÇA ORTAK OLMAYA GÖNÜLLÜLER”

Tütünçiftlik Sahili Koruma ve Güzelleştirme Derneği Başkanı Yaprak Fidancı ise Kocaeli genelinde her gün bir ekolojik suç işlendiğini belirterek şunları söyledi:

"Körfez özelinde ilçemizin çevre ve sağlık yükümüz her geçen gün artmaktadır. Üzücü olan ise tüm uyarılarımıza rağmen şehrimizi yönetenlerin bu suçlara ortak olmaya adeta gönüllü olmalarıdır. İGSAŞ AŞ’nin bir önceki kapasite artış projesi için verilen ‘ÇED olumlu’ kararı için açtığımız dava neticesinde proje, ekolojik zararlara vurgu yapılarak yerel mahkemede iptal edilmiştir. Ancak şirket şimdi de hem üç kat üretim kapasite artışı, yine üç kata yakın kimyasal depolama artışı yetmezmiş gibi 300 milyon metreküp dip taramayla denizi derinleştirip 10 bin metrekare dolgu yaparak limanlaşmak istemektedir.

“BU PROJEYE İZİN VERİLMESİN”

Bu üretim sırasında çıkan gazlar, şehrimizde bebeklerden ileri yaşlardaki yetişkinlerimizde görülen solunum yolları, alerji, metabolizma, kalp damar hastalıklarıyla kanserin sebebi olan zararlı gazlardır. Bu gazların insan sağlığı kadar toprak, denize, suya, kısaca çevresel etkilerini biz zaten yaşıyoruz, bunları Sağlık Bakanlığı’nın rakamlarından rahatlıkla izliyoruz. Dip tarama ve dolgunun denizimize etkilerini müsilaj olarak yaşadık. Denizde şu anda gözümüzle görmesek de olumsuz etkileri devam ediyor, edecek. Geri dönülemez zararlar yaratıldı. Depremsellik ve olası endüstriyel bir kazada amonyak sızıntısı ya da genleşmesiyle şehrimizle birlikte tüm Marmara Bölgesi’nde hayat kalmayacağı herkesim malumudur. Körfez ilçesi, bu risk düşünüldüğünde Beyrut Limanı’na bir saniyelik ihmal kadar uzaktadır. Kocaeli’nin geleceğini, denizini, havasını savunmaya tek bir kişi kalsak bile devam edeceğiz."

"DÜNYAYA YAPILAN İHANET"

Makine Mühendisleri Odası Kocaeli Şube Başkanı Mehmet Ali Elma, projenin sadece Kocaali’ye değil ülkeye ve dünyaya yapılan bir ihanet olduğunu ifade ederek şunları söyledi:

"Bizler de bu kentin mühendisleri, mimarları ve şehir plancıları olarak, bu kentin bir işletmeyi dahi kaldıramayacak olduğuna dair raporlar yayımlıyoruz. Bu raporların hepsi bilimsel raporlar. Mevcut anlayışa bunu bir türlü anlatamıyoruz. Bunun bir an önce durdurulması lazım. Bugün buna imza atanlar, yarın bunun hesabını veremeyecekler. Bilime ve tekniğe kulak vermek zorundayız. Kentimizde ciddi derecede kanser vakaları ile karşılaşıyoruz. Bunun sebebi ise bu yapılan yatırımlar. Bu saatten sonra kentimize bunun gibi bir çalışma yapılmasın. Bugün para hırsıyla bunları düşünmüyor olabilirsiniz ama yarın sizin çocuklarınız da buna maruz kalacak."

"BEDELİNİ ÖDEDİK"

Körfez Belediye Meclisi CHP Grup Başkanvekili Erkan Uygun, Kocaeli’nin sanayiye doyduğunu vurgulayarak şöyle konuştu:

“İlçemiz, 16 limanı ve sanayisi ile Kocaeli ve Türkiye için bedelini ödemiştir. Bugün İGSAŞ’ın kapasite artışı ile ilgili yerel mahkemede yürütmeyi durdurma kararı vardı. Aradan geçen 3 yılın ardından tekrar ÇED raporu getirmeye çalışıyorlar. Biz, Körfez olarak, Kocaeli ve Türkiye’ye bedeli ödedik, daha da yapılmasını istemiyoruz. Körfez Belediye Başkanı’nın da çevreye duyarlı bir vatandaş olduğunu düşünüyorum. Keşke bu toplantıya o da gelseydi."

Tepkilerin ardından ÇED heyeti, “toplantı yapıldı” diye tutanak tutarak salondan ayrıldı. Bölge halkı ise raporun geçerli olmadığını belirterek karşı tutanak oluşturdu.