İKK Çocuk Meclisi’nin ilk toplantısı bugün İzmit Belediyesi Dernekler Yerleşkesi’nde yapıldı. Tanışma toplantısına; İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, İKK Başkanı Hüseyin Erol ve yönetimi, Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Eğitim Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yıldız Öztan Ulusoy ile Dr. Fevziye Dolunay Çuğ, Aile Danışmanlığı Uzmanı Sevgi Pamuk, İKK Çocuk Meclisi Kolaylaştırıcısı Veli-Der Başkanı Ayşe Irmak, KOÜ Eğitim Fakültesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik (PDR) öğrencileri, Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürü Sinem Gülenç, muhtarlar, 55 çocuk ve aileleri katıldı.

Tanışma toplantısında bir araya gelen çocuklar, çalışmalarına 18 Şubat 2023 tarihinde başlayacak. Çocuklar, nisan ayında genel kurullarını yaparak, başkan ve yönetimi belirleyecek. KOÜ öğretim üyeleri ve öğrencilerinin gönüllü olarak destek verdikleri proje ile çocuklar, kentin geleceğinde söz sahibi olacak. 

Başkan Fatma Kaplan Hürriyet, programda yaptığı konuşmada, şunları söyledi:

“‘İZMİT’TE ÇOCUK OLMAK BAMBAŞKA’ DENİLEN BİR KENT YOLUNDA EMİN ADIMLARLA İLERLİYORUZ”

“Çocuklar bizim için önemli. Çocukların geleceğine yapacağımız yatırımlar, yaptığımız hizmetler çok kıymetli. Göreve geldiğimizden bu yana ‘Biz çocukların belediyesiyiz’ diyoruz ve buna uygun çalışmalar yapıyoruz. Çocuk dostu kent anlayışıyla; çocukların sosyal farkındalıklarının artırılması noktasında çalışmalar yapmaya gayret ediyoruz. Çocuklar bizim geleceğimiz, ülkemizin aydınlık yarınlarının temsilcileri. ‘İzmit’te çocuk olmak bambaşka’ denilen bir kent olma yolunda emin adımlarla ilerliyoruz. 

Pandeminin ardından İzmit Kent Konseyi’nden çocukların daha aktif, organize ve söz sahibi yapabileceğimiz yapılanma için bir ricamız olmuştu. Aktif bir çocuk meclisi hayata geçirelim istedik. Sağ olsun Hüseyin Başkanım ve ekibi hızlı bir şekilde çalışmalara başladı. Bu Çocuk Meclisi’ndeki amacımız, İzmit’i yönetirken çocuklarımızı yalnızca dinlemek değil. Fikirlerini, önemseyerek hayata geçirmek ve taleplerini elimizden geldiğince, şartlarımız uyduğunca yerine getirmek olacak. Bu Çocuk Meclisi kurulduysa, çocuklarımızın fikir ve talepleri bizler için önemli olduğu için kuruldu. 

“BU ŞEKİLDE DEMOKRASİNİN GÜZELLİĞİNİ ÖĞRENECEKLER”

Onların pırıl pırıl fikirleri ile çocuklarımızın nasıl bir şehirde yaşamak istedikleri, belediyemizden beklentileri, nasıl bir okul ve nasıl bir mahalle, nasıl bir park, nasıl bir bahçe, nasıl bir çocuk oyun alanı ve nasıl bir kütüphane istiyorlar gibi taleplerini alabilmeyi amaçlıyoruz. Tabii çocuklarımız da bu talepleri için kendi meclislerinde bir araya gelecek ve kararlarını kendileri alacak. Fikir ve düşüncelerini Kent Konseyi Çocuk Meclisi’nde konuşacaklar. Yeri geldiğinde tartışacaklar, yeri geldiğinde kafa kafaya verecekler. Bu şekilde demokrasiyi; tek başına değil, hep birlikte karar almayı ve en önemlisi de birlikte hareket etmenin, takım olmanın güzelliğini öğrenecekler.

“‘BEN DE VARIM’ DEME CESARETİ GÖSTERECEKSİNİZ”

18 Şubat’ta başlayacak çalışmalarınızda nisan ayı sonuna kadar 15 günde bir, yani ayda iki defa bir araya geleceksiniz. Ben eminim ki çok güzel toplantılar yapacaksınız ve çok güzel kararlar alacaksınız. Nisan ayı sonunda da Çocuk Meclisi Genel Kurulunuz olacak. Başkan ve yönetiminizi seçeceksiniz. Tamamen özgür ve demokratik şartlar içerisinde gerçekleşecek. Ciddi bir seçim kampanyası yürütülecek. ‘Ben de varım’ deme cesareti göstereceksiniz. Ben de bu kampanyaları merakla takip edeceğim. Bu bağlamda, İzmit Kent Konseyi Çocuk Meclisimizin kentimize ve kentimizde yaşayan tüm çocuklarımıza hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum.

“ÇOCUK MECLİSİ’Nİ ANKARA’YA GÖTÜRMEYİ PLANLIYORUZ”

İzmit Belediyesi olarak meclis çalışmalarını kolaylaştırıcı olması için her fırsatta destekleyeceğiz. Daha da gelişmesi ve büyümesi için çabamız artarak devam edecek. Aynı zamanda Çocuk Meclisi’ni yakın zamanda Ankara’ya götürmeyi planlıyoruz. Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni ve ilk meclisi görmeleri gerekiyor. Hatta Meclis Genel Kurul Salonu’nu görmeleri gerekiyor. Türkiye’yi yöneten kararlar nerede alınıyor, nasıl alınıyor, nasıl görüşülüyor sorularının cevaplarını alacaklar. Çocuklarımıza sözüm olsun.”

Programda konuşan İKK Başkanı Hüseyin Erol ise şunları söyledi:

“KENDİLERİNİ BU KENTE AİT HİSSEDEN ÇOCUKLAR YETİŞTİRMEK, KENT KÜLTÜRÜ AÇISINDAN ÇOK ÖNEMLİ”

“Bugün sizlerle bir ilki paylaşıyoruz. İzmit Kent Konseyi Çocuk Meclisi’ni hayata geçiriyoruz. Burada bulunma duyarlılığı ve sorumluluğu gösteren tüm ailelerimize ve çocuklarımıza teşekkür ediyorum. İzmit Belediyesi ve İzmit Kent Konseyi olarak yeni nesil bir anlayış ile çocukların gelişim çağlarında yaşadığı kentte kendilerini ifade etmelerinin davranışlarına olumlu yönde değiştireceğine inanıyor ve bu yolda kolaylaştırıcılık yapmak istiyoruz. Kendilerini bu kente ait hisseden çocuklar yetiştirmek, kent aidiyeti ve kent kültürü açısından da çok önemli. 

Biz bu kentin çocuklarını çok önemsiyoruz. Onları çalışmalarımıza katmak, onların gelişimlerine katkı sunmak ve fikirlerinden faydalanmak istiyoruz. Çocuk Meclisi üyesi çocuklarımızın en yakın zamanda kendi yaş ve becerilerine uygun işlerde kendi rızasıyla çalışma, zaman kullanımında özerkliğe sahip olma, eğlenmeye ve dinlenmeye vakit ayırabilme, sanatsal faaliyetlerden faydalanabilme, toplumsal cinsiyet eşitliğine dair bilinç ve duyarlılık kazanma, özgüven, öz yeterlilik ve öz farkındalığa sahip olma, bilgiyi kullanabilme ve üretebilme, toplumsal duyarlılıklarını dile getirebilme kabiliyetlerine sahip olduklarına şahit olacağız.”