Hasat Şenliği’ne Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet’in yanı sıra Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Bölge Temsilcisi Vedat Küçük, İzmit Belediye Başkan Yardımcısı Dilek Yalçın, İzmit Ziraat Odası Başkanı Yusuf Karaaslan, İzmit Belediyesi Muhtar Hizmet Masası Koordinatörleri; Ercan Umutlu, Ali Filiz, Turgay Oruç, Durhasan Muhtarı Ünal Turan,  birim müdürleri ve yurttaşlar katıldı.  Protokol konuşmalarının ardından Başkan Hürriyet ve Yusuf Karaaslan bahçedeki ürünlerin hasadını yaptı. 

Hürriyet hasat öncesi yaptığı konuşmada, şunları söyledi:

“TÜRKİYE’Yİ ÜRETİM KURTARACAK”

“Bugün güzel, bereketli bir sabah. Toprak büyük bir zenginlik. Bu zenginliği işlemek gerekiyor. Üretmek gerekiyor. Ülkemizi üretim kurtaracak. O yüzden de biz hem üretimin farkındalığına destek vermek için hem de sosyal desteğe ihtiyacı olan ailelere kendi ürettiğimiz ürünleri sunabilmek için bütün atıl kalan arazilerimizi çeşitli ürünlerle ekip biçmeye başladık. Türkiye’yi üretim kurtaracak diyerek 3 yıl önce bugün 6 dönüm olan bu arazide ekime başlamıştık.

“KENT EKONOMİSİNE KATKI SAĞLAYACAK”

İzmit’i sanayi kimliğinden biraz olsa da farklı bir kimliğe doğru yöneltmek istedik. Burada tarımsal üretimin de olduğunu hatırlatmak, bu değerli toprakları atıl durumdan çıkarmak için 3 yıl önce burada kollarımızı sıvamıştık. Burası bir sanayi kenti ama sanayide çok çok önce iyi tarım da vardı. Burada üretilen ürünler hem bu kenti besliyordu, hem çevre illerdeki pazarlarda satılıyordu. Bu kentin önemli gelir kaynağı tarım ve hayvancılıktı. İşte biz de kentimizde iyi tarım unutulmasın, hayvancılık ölmesin diye çalışıyoruz. Tarım ve hayvancılığın halen daha bu kentin ekonomisine katkı sağlayacağını biliyoruz ve gönülden inanıyoruz. 

“ARAZİLER BOŞ KALMAMALI”

İşte 3 yıl önce bu şiarla yola çıktığımız ve bulunduğumuz alana, yaklaşık 6 bin 500 adet fide ve 3 kilogram fasulye tohumunu ekerek başlamıştık. O zaman da yine ekim şenliği adı altında tarıma dikkat çekmek, farkındalığı artırmak, üretimin ne kadar değerli olduğunu ve belediyelerin atıl kalan arazilerinin boş yatmaması gerektiğini anlatmaya çalışmıştık. 

“İHTİYAÇ SAHİBİ AİLELERE DESTEK OLACAĞIZ”

2020 yılında, pandeminin en zor şartlarında 6 ton ürün aldık. 2021’de bu miktarı arttırdık 15 ton ürün almayı başardık yine bu bahçeden.  Şimdi de umuyorum ki daha fazla bir ürünü hep birlikte bahçemizden hasat edeceğiz. Burada hasat edilen ürünler Sosyal Destek Müdürlüğümüz tarafından belirlenen ihtiyaç sahibi ailelere ücretsiz olarak ulaştırılacak. Onlara da bir nebze olsun katkı sağlamış olacağız. Sosyal yardım alanımızı da bu şekilde çeşitlendirmiş oluyoruz.

“FARKINDALIK SAĞLAMAK İSTİYORUZ”

Burada sulama sisteminden, birçok kullanılan malzemeye kadar birçok şeyi arkadaşlarımız kendisi yaptı. Vahşi sulama değil, damlama sistemi kullanıldı. Bu sistemi bile çalışanlarımız, ziraat mühendislerimiz, emekçi kardeşlerimiz kendi el emekleriyle yaptılar. Burası dışarıdan alarak değil gerçekten kendi emeğimizle, kendi gücümüzle oluşturduğumuz bir bahçe. Bu bahçeler tabii ki tek başına bütün İzmit’i doyurmaya yetmez ama biz burada aslında üretime dikkat çekmeye çalışıyoruz. Aslında üretimin ne kadar önemli olduğunun farkındalığını sağlamak istiyoruz.”

Hürriyet, Tarımsal Üretim Bahçesi’ndeki sebze hasadının ardından Alternatif Ürünler Bahçesini de ziyaret etti. Üçüncü yılın sonunda alınması beklenen fakat ikinci yılında meyve vermeye başlayan aronyaları inceleyen Hürriyet, hasadın yaklaştığını belirtti.