Saz çalıp, "Biz de depremzedeyiz" sloganı atarak İzmir'in afet bölgesi ilan edilmediğini anımsatan depremzedeler, "Biz kentsel dönüşümcü değiliz, depremzedeyiz. Evlerimizi yeniden inşa etmek için gerekli kredinin faiz oranın son günlerde açıklanan konut sahip olma kredisi olan 0.69'un altına çekilmesini, 2 yılı ödemesiz 20 yıl vadeli ve tüm depremzedeler tarafından çekilebilir olmasını önemle rica ediyoruz" açıklamasını yaptı.

İzmir'de 6.9 büyüklüğündeki 30 Ekim Depremi'nde binaları hasan alan bir grup depremzede bugün Bayraklı'daki İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği'nin (İZDEDA) önünde toplandı. 5.9'luk deprem sonrası Düzce'yi "Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi" ilan ettiklerini açıklayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a çağrı yapan İzmirli depremzedeler, saz çalıp "Biz de depremzedeyiz" sloganı attı.

"İZMİR AFET BÖLGESİ İLAN EDİLMEDİ"

Depremzedeler adına açıklama yapan İZDEDA Başkanı Haydar Özkan, İzmirli depremzedelerin evlerine kavuşabilmeleri için istedikleri krediyi anımsattı. Özkan şu açıklamayı yaptı:

"Sayın cumhurbaşkanımız tarafından Düzce'nin afet bölgesi ilan edilmesini memnuniyetle öğrenmiş durumdayız. Düzce depremzedelerimiz adına seviniyor ve bu kararı destekliyoruz. 23 Kasım 2022 saat 04.08'de 5.9 büyüklüğünde meydana gelen depremde yaralanan vatandaşlarımıza acil şifalar diliyoruz. Evi hasar gören vatandaşlarımıza da 'Geçmiş olsun' diyoruz. Ancak 30 Ekim 2020 İzmir depremzedelerinin 26 aydır afet bölgesi ilan edilmeden ve devletten yeterli desteği alamadan kendi yağıyla kavrulmakta olduğunu belirtmek istiyoruz. İzmir depremi 6.9 büyüklüğünde oldu. Tsunami de olup, 117 can kaybı gerçekleşmiştir. 79 bin 272 adet bağımsız bölümün de hasar gördüğünü biliyoruz. Bayraklı bölgesinde bu yapılardan yaklaşık bin 700 adedi 7 adet proje alanı geliştirilerek devletimiz tarafından inşa edilmiş olup hak sahiplerine teslim edilmiştir. 3 bin 640 adedi ise rezerv alanda inşa edilmiş olup bin 800'ü hak sahiplerine teslim edilmiş, bin 800 tanesinin de akıbeti meçhuldür. Şu ana kadar yıkılan 3 bin 500 ağır, 8 bin orta, 3 bin az hasarlı konutumuz bulunmaktadır.

"KREDİ 0.69'UN ALTINA ÇEKİLSİN"

Sayın cumhurbaşkanımızın yaptığı açıklamaya göre Düzce'de hasar durumu gözetmeksizin konutların yapılacağı anlaşılmaktadır. Oysa ki İzmir'de yaklaşık 5 bin konut dışında kalan 72 bin 272 adedine hiçbir destek sağlanamamıştır. Bizim devletimizden istediğimiz asla mukayese olmayıp, İzmir depremzedesinin derdine çözüm bulunmasıdır. 1999 yılında çıkarılmış yasa ile 23 yılda toplanan deprem vergisi İzmir depremzedesine hiçbir faydası olmadığı gibi ironik olarak 26 aydır deprem verisi alınmaya devam edilmiştir. İzmir'den depremzedeler olarak sayın cumhurbaşkanımıza bir daha seslenmek istiyoruz. Bizler kentsel dönüşümcü değiliz, depremzedeyiz. Evlerimizi yeniden inşa etmek için gerekli kredinin faiz oranın son günlerde açıklanan konut sahip olma kredisi olan 0.69'un altına çekilmesini, 2 yılı ödemesiz 20 yıl vadeli olmasını, şartların tüm depremzedeler tarafından çekilebilir olmasını önemle rica ediyoruz."