İzmir Ukraynalılar Derneği üyeleri, Rusya-Ukrayna savaşının birinci yıl dönümü nedeniyle bugün Gündoğdu Meydanı’nda buluştu ve savaşta hayatını kaybedenleri andı. Tören, Ukrayna milli marşı ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından, savaşta hayatını kaybedenler için yapılan bir dakikalık saygı duruşu ile başladı.

Üzerinde “Rusya’nın Ukrayna’ya karşı savaşı devam ediyor” yazılı pankart açan Ukraynalılar, ellerinde ülkelerinin bayraklarını taşıdı. Anma etkinliğinde gözyaşları tutamayan Ukraynalılar, pankartın önüne savaşta hayatını kaybedenler anısına elektronik mum, çiçek ve oyuncak bıraktı.

"ZAFER UKRAYNA’NIN OLACAK"

Ukraynalılar adına açıklamayı, İzmir Ukraynalılar Derneği Başkanı Olena Özbek yaptı. 24 Şubat’ın hayatlarını savaştan önce ve sonra olarak ikiye ayırdığını belirten Özbek, "Bir yıl boyunca binlerce düşman askeri, sivili ve çocuğu öldürdü ve işkence yaptı. En şiddetli şekilde de Ukraynaca konuşanlara, ülkelerini delice sevenlere davrandı. Özgürce yaşamayı seven bir halkın eliyle inşa edilmiş şehirlerin güzelliklerini görmemek için yok etti. Buğday başaklarını çalışkan Ukraynalının sevgisiyle beslendiği tarlaların, ormanların güzelliğine nefret ederek Ukrayna’yı bombaladı. Ukrayna halkını yok etmek istedi. Fakat hiçbir düşman, bir Ukraynalının özgür ruhunu füzelerle öldüremez. Yaralarımız derin ve acı verici ama dayanacağız. Zafere ulaşacağız. Özgürlük ve gerçek kazanacak. Hayat kazanacak. Zafer, Ukrayna’nın olacak” dedi.