İzmir’de bazı cami hoparlörlerinden İtalyan partizan marşı “Çav Bella” çalınmasının ardından bu sefer de Selda Bağcan'ın söylediği "yuh yuh" türküsü çalındı.

İzmir’de bazı camilerde 20 Mayıs'ta Çav Bella marşının çalınmasının ardından bugün de akşam saatlerinde Bornova ve Bayraklı ilçelerindeki bazı camilerde Selda Bağcan’ın türküsünün çalındığı iddia edildi ve bir süre sonra da bu iddiayı destekleyen videolar dolaşıma girdi. İzmir Müftülüğü de olayı doğrulayarak, İzmir’de merkezi ezan sistemi uygulamasına geçici bir süreyle son verildiğini açıkladı.

EZAN SİSTEMİ UYGULAMASI GEÇİCİ OLARAK SONLANDIRILDI

Müftülükten yapılan açıklamada, "20 Mayıs çarşamba günü ilimizdeki bazı camilerimizin hoparlörlerinden yapılan müzik yayınından sonra bugün yine Bornova ve Bayraklı ilçelerimizdeki bazı camilerimizde yine aynı tarzda bir saldırı gerçekleştirilmiştir. Yaşanan bu olayın ardından konu adli mercilere intikal ettirilmiştir. Diğer taraftan söz konusu saldırılar aydınlığa kavuşturulana kadar, tedbir amaçlı olmak üzere İzmir'de merkezi ezan sistemi uygulamasına geçici bir süreyle son verilmiştir" denildi. Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş da henüz ilk 'Çav Bella' çalınması olayının ardından açıklama yaparak, “İzmir Müftülüğümüzün ses sistemine yasadışı bir şekilde girerek müdahalede bulunan kimliği belirsiz kişiler tarafından yapılan çirkin saldırı asla kabul edilemez” demişti.

SORUMLULARI BULAMAYAN SAVCILIK CHP İZMİR ESKİ İL BAŞKAN YARDIMICISINI GÖZALTINA ALDI

'Çav Bella'nın İzmir'de camilerde çalınması ardından İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı, eylemi gerçekleştiren kişi ya da kişiler ile söz konusu haber videolarını övücü ve destekleyici ifadelerle sosyal medya hesaplarından paylaşanlar hakkında, ‘dini değerleri alenen aşağılamak’ suçundan resen soruşturma başlatıldığını duyurdu. Soruşturma kapsamında olayın sorumlularını bulamayan Savcılık, CHP İzmir Eski İl Başkanı Yardımcısı Banu Özdemir'i, Çav Bella çalındığı anları sosyal medyada paylaştığı gerekçesiyle gözaltına aldı. Bu gözaltıya tepki gösteren CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan ise yaptığı açıklamada, "...iktidarı boyunca cami ile siyaseti birbirinden ayırmayan siyasi iktidarın bu çirkin provokasyon üzerinden verdiği tepkileri samimiyetsiz buluyor, hedefine yine partimizi koymasını ise ikiyüzlülük olarak değerlendiriyorum." sözleriyle yaşananların bir provokasyon olduğunun altını çizdi. Açıklamasının "AKP, 18 yıldır partisinin kürsüsü olarak kullandığı camilerden ve Diyanet’ten elini çekmelidir." çağrısı yapan Bakan, "Aksi takdirde AKP’nin verdiği bu tepki siyaseten 'ev sahibi rahatsız oldu'dan öteye geçmez." dedi.

TUNÇ SOYER: BU PROVOKASYONU GERÇEKLEŞTİRENLERİ LANETLİYORUM

Gelişmelerin ardından açıklama yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ise “Oyuna gelmeyelim. Bu provokasyonu gerçekleştirenleri lanetliyorum” demişti. Soyer'in dışında bir açıklama da CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel'den geldi. "Camilerimizin, güzel dinimizin ve tüm kutsal değerlerimizin provokasyon malzemesi olarak kullanılmasına CHP olarak asla göz yummadık, bundan sonra da yummayacağız." diyen Yücel İzmir İl Başkanlığı olarak Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunacaklarını vurguladı.

SELDA BAĞCAN'DAN AÇIKLAMA

Selda Bağcan'dan camilerde şarkısının çalınmasına tepki: Tamamen provokatif bir eylem ve ülkeyi bir yerlere çekmeye çalışıyorlar. Şiddetle kınıyorum https://twitter.com/seldabgcn/status/1263578134248480768?s=20