Limontepe Farkındalık Merkezi’nde düzenlenen etkinliğe İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mustafa Özuslu, Engelsizmir Onursal Başkanı ve İzmir Köy Koop Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Neptün Soyer, İzmir Büyükşehir Belediyesi Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu ve İzmir Kent Konseyi Başkanı Nilay Kökkılınç, Engelsizmir Komite Başkanı Prof. Dr. Gülgün Erdoğan Tosun, Egelsizmir Yürütme Kurulu Üyesi ve İzmir Engelsiz Sanat Derneği Başkanı Tamer Özşeker, Engelsizmir yönetim kurulu üyeleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, akademisyenler, meclis üyeleri, muhtarlar ve çok sayıda yurttaş katıldı.

Bu yılki farkındalık etkinlikleri, sadece İzmir’de değil Türkiye’de engelli politikalarının değişmesi için katkılar sunan ve 2022 yılında vefat eden İzmir Kent Konseyi Başkanı Prof. Dr. Adnan Oğuz Akyarlı, İzmir Kent Konseyi Engelli Meclisi Başkanı ve EGETEKO Başkan Vekili Abdülsamet Başkak, Çağdaş Görmeyenler Derneği Genel Sekreteri İzmir Kent Konseyi Üyesi Mehmet Aktaş anısına düzenlendi.

“HERKES FARKLI, HERKES EŞİT"

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mustafa Özuslu şöyle konuştu:

“Başkanımız Tunç Soyer, engelli yurttaşlarımızın tüm hizmetlerden eşit şekilde yararlanabilmeleri için çalışmalarını kentimiz genelinde sürdürüyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak biz, engelli yurttaşlarımızın yaşamını daha uyumlu hale getirebilmek için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Yaşamın her alanında engelli yurttaşlarımızın önündeki engelleri kaldırıyoruz. Çünkü aslolan eşit olabilmektir. Biz, 'eşit bir yurttaşlık mümkün' diyoruz. Herkes için eşit, adil, yaşam kalitesi yüksek engelsiz bir kent yaratmak için mücadele ediyoruz. Herkes farklı, herkes eşit.”

“3 ARALIK ARTIK ENGELSİZLER GÜNÜ OLSUN"

İzmir Kent Konseyi Başkanı Nilay Kökkılınç ise şunları söyledi:

“Biz engelli sözcüğünü sevmiyoruz. 3 Aralık artık ‘Engelsizler Günü' olsun. Biz farklılıklarımızı hoş görmek, kabullenmek, birlikte olmak isteyen bir toplumuz. Ötekileştirmeyi, ayrıştırmayı istemiyoruz. Bunun için de engelli yurttaşlarımız için farkındalık çalışmaları yapıyoruz. Bir arada yaşamak istiyoruz. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin önemli çalışmaları var. İzmir Kent Konseyi’nin Engelli Meclisi’nde de önemli çalışmalar yapıyoruz. Engelli yurttaşlarımız, ‘Biz engelli olarak tanımlanmak istemiyoruz. Biz farklıyız. Saçımızın gözlerimizin rengi nasıl farklıysa biz de farklıyız’ diyorlar. Hepimiz bunun için çalışacağız.” 

“HEDEFİMİZ EŞİT BİR YURTTAŞLIK"

Açılış törenin ardından İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Özuslu ve Engelsizmir Onursal Başkanı Neptün Soyer, Engelsizmir çalışmalarına koymuş olduğu katkılardan dolayı Engelsizmir Yürütme Kurulu Üyesi Tamer Özşeker’e zeytin fidanı ve çevreci gramofon takdim etti. İzmir Kent Konseyi Başkanı Nilay Kökkılınç ve İzmir Kent Konseyi Engelsiz Meclisi Başkanı Ramazan Kaymaz, Neptün Soyer’e katkılarından dolayı özel bir resim hediye etti.

Resmi Engelsizmir Komite Başkanı Prof. Dr. Gülgün Erdoğan Tosun ile birlikte alan Neptün Soyer, “Ben bu komisyonu buldum ve biz aynı paydada buluştuk. Geçmişten gelen bütün birikimle ben de onlara yoldaşlık ediyorum. Bu anlamlı hediyeyi tüm yol arkadaşlarım adına alıyorum” ifadelerini kullandı.   

Prof. Dr. Gülgün Erdoğan Tosun ise, desteklerinden ötürü İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne teşekkür etti. Tosun, “Çıktığımız bu yolda İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bu vizyonu olmasaydı bu hayalleri hayata geçirmemiz mümkün olmayacaktı. Bütün hedefimiz eşit bir yurttaşlık için mücadele etmek. Hepimiz farklı olabiliriz ama hepimiz eşitiz” dedi.

"EŞİT BİR YURTTAŞLIK MÜMKÜN"

Engellilerin toplumsal yaşama eşit katılımını sağlamak ve farkındalık yaratabilmek için Farkındalık Merkezi’nde bir dizi etkinlik düzenlendi. Alanda çok sayıda kuruluş engelli yurttaşların yaşam haklarına dikkat çekebilmek için stantlar açtı. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Melek İzcileri bando performansıyla katılımcıları karşılarken yurttaşlar ise farkındalık merkezini ziyaret etti. Farkındalık merkezinde bilgilendirici ve farkındalık yaratan sunumların yanı sıra “Dokunulabilir Opera ve Tiyatro Kostümleri Sergisi”, “Yenilikçi Yaklaşımlar Sergisi” açıldı.  “Terapi Bahçesi Atölyesi”nde engelliler ve aileleri keyifli vakit geçirdi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in kararıyla, 3 Aralık’ta gerekli demokratik ortamın ve toplumsal bilincin geliştirilmesi amacıyla, İzmir Büyükşehir Belediyesi Engelli Hizmetleri Şube Müdürlüğü’nün ismi “Engelsizmir Şube Müdürlüğü” olarak değiştirilmişti.