İzmir Valiliği, Torbalı'da sanayi ve tarım alanına kurulması için izin verilen tehlikeli atık tesisi ile ilgili açıklama yaptı. İl Tarım Orman Müdürlüğü, İzmir Büyükşehir Belediyesi, İZSU, Torbalı Belediyesi ve DSİ 2. Bölge Müdürlüğü'nden tesis ile ilgili olumlu görüş alındığı vurgulanan açıklamada, "Tanıtım dosyası, aralarında çevre ve kimya mühendislerinin bulunduğu uzman kadro tarafından incelenmiştir. Gerekli taahhütler alınarak 'ÇED gerekli değildir' kararı verilmiştir" denildi.

İzmir'in Torbalı ilçesine bağlı Kazım Karabekir Mahallesi'ndeki tarım ve sanayi alanına yapılması planlanan tehlikeli atık tesisi ile ilgili İzmir Valiliği'nden yazılı açıklama geldi. Valilik, CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır'ın Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na soru önergesi vererek gündeme taşıdığı konuyla ilgili İl Tarım Orman Müdürlüğü, İzmir Büyükşehir Belediyesi, İZSU, Torbalı Belediyesi ve DSİ 2. Bölge Müdürlüğü'nden olumlu görüş alındığını vurguladı.

"KURUM GÖRÜŞLERİ SORULDU"

İzmir Valiliği'nden konuyla ilgili yapılan yazılı açıklama şöyle:

"Prorec Recyclıng Enerji Atık Yönetimi LTD. ŞTİ. tarafından, yılda 60 bin ton tehlikeli atık depolamak üzere yapılması planlanan, 'Atık Ara Depolama Tesisi' için hazırlanan proje tanıtım dosyası 18/03/2022 tarihinde e-ÇED sistemi üzerinden Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğümüze sunulmuştur. ÇED Yönetmeliği çerçevesinde gerekli değerlendirmenin yapılabilmesi için İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı, İZSU, Torbalı Belediye Başkanlığı ve DSİ 2. Bölge Müdürlüğü'ne, faaliyet ve faaliyet yerinin uygunluğu kapsamında kurum görüşleri sorulmuştur. Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü 2. Bölge Müdürlüğünün 27/07/2022 tarih ve 2511666 sayılı, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığının 28/04/2022 tarih ve 737213 sayılı, İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğünün 05/05/2022 tarih ve 415811 sayılı ile 28/10/2022 tarih ve 576421 sayılı, İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün 27/07/2022 tarih ve 6315834 sayılı, Torbalı Belediye Başkanlığının 03/06/2022 tarih ve 1705/8780 sayılı görüşleri 'Olumlu' olarak paylaşılmıştır.

"UZMAN KADRO TARAFINDAN İNCELENDİ"

İlgili kurum görüşlerinde, faaliyetin yapılmasında belirtilen hususlara uyulması şartıyla sakınca olmadığı bildirilmiştir. Öte yandan söz konusu tesis projesi için sunulan tanıtım dosyası, aralarında çevre ve kimya mühendislerinin bulunduğu uzman kadro tarafından incelenmiştir. Ayrıca, kurumların istediği hususlar ve taahhütler proje tanıtım dosyasında taahhüt altına alınarak, Çevre Kanunu, bu kanuna istinaden çıkarılan yönetmelikler ve ÇED Yönetmeliği kapsamında, çevresel etkiler ve bu etkilerin bertarafına yönelik alınacak tedbirler de proje tanıtım dosyasında irdelenerek ve gerekli taahhütler alınarak, 10/11/2022 tarih ve E-2022223 sayılı belge ile 'ÇED Gerekli Değildir' kararı verilmiştir."