İzmir'de 2015 yılında temeli atılan şehir hastanesinin hala tamamlanmamasına karşı yereldeki kurumlar, "İzmir Kentinin Sağlık Hakkına Sahip Çıkıyoruz Platformu"nu kurdu. İzmir Tabip Odası konferans salonunda yapılan basın açıklamasıyla platformun kuruluşu deklare edildi. 

Platformun açıklamasını yapan İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı, Türkiye'de sağlığın bir insan hakkı olmaktan çıkarılıp, ticari faaliyet alanına dönüştürüldüğünü belirterek, insan odaklı değil, kar odaklı bir sağlık sisteminin hayata  geçirildiğini aktardı.

"6 YILDIR YAPILAMADI"

MA'nın aktardığı habere göre, 2015 yılında İzmir’de temeli atılan 2060 yataklı İzmir Şehir Hastanesi’nin 2018’de açılması planlanmasına rağmen hala açılmadığını ifade eden Çamlı, şunları kaydetti:

“Sürekli olarak ertelenen, bir türlü bitirilemeyen şehir hastanesi konusunda kamuoyuna gerçekçi bir bilgilendirme yapılmamaktadır. Duyumlara göre, 2022 yılında birkaç polikliniğin açılarak hastanenin hizmete girdiği algısı oluşturulmak istenmektedir. Yapılmakta olan söz konusu hastane, gerek yer seçimi gerekse yatak kapasitesi açısından İzmir halkının sağlıklı yaşam ihtiyacına karşılık vermemektedir. Hastanede yatan hastalar, çalışanlar ve poliklinik hizmeti almak için gelecek insanlar düşünüldüğünde yaklaşık 40 bin kişinin bu alana günlük hareketi söz konusu olacaktır. Halkın şehir hastanesine ulaşımında ciddi sorunlar yaşanacağı bir gerçektir. Özellikle acil hastaların ulaşımında sorun yaşanacağı gibi diğer hastalar içinde ek masraf ve zaman kaybına yol açacaktır.”

PLATFORM OLUŞTURULDU

Çamlı, bu nedenlerle kentteki meslek örgütleri, sendika, dernekler, olarak İzmir halkının sağlık hakkını savunmak ve kamu yararını korumak adına, “İzmir Kentinin Sağlık Hakkına Sahip Çıkıyoruz” platformunu oluşturduklarını söyledi. 

Lütfi Çamlı, "İzmir halkının sağlık hakkına sahip çıkacağız. Şehir hastaneleri sürecini yakından izleyecek, konuya ilişkin öneri ve itirazlarımızı kamuoyu ile paylaşacağız" diye belirtti.
 
Açıklamanın sonunda İzmir Kentinin Sağlık Hakkına Sahip Çıkıyoruz Platformu bileşenlerinin temsilcileri, şehir hastanelerine ilişkin kaygılarını ve platforma katılma sebebini anlattı.

PLATFORM BİLEŞENLERİ

İzmir Kentinin Sağlık Hakkına Sahip Çıkıyoruz Platformu’nun bileşenleri şöyle:

*İzmir Tabip Odası
*İzmir Dişhekimleri Odası
*İzmir Eczacı Odası
*İzmir Barosu
*TMMOB İzmir İKK
*DİSK Ege Bölge Temsilciliği
*KESK İzmir Şubeler Platformu
*Genel Sağlık İş Sendikası İzmir Şube
*SES İzmir Şube
*Türkiye Aile Hekimleri Uzmanlık Derneği
*Türk Hemşireler Derneği İzmir Şubesi
*İzmir Aile Hekimleri Derneği
*Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği İzmir Şubesi
*Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği İzmir Temsilciliği
*İzmir Sağlık ve Hasta Hakları Derneği
*Ata Soyer Sağlık ve Politika Araştırmaları Derneği
*İzmir Yaşam Alanları, EGEÇEP, İzmir Kent Konseyi
*Konak Kent Konseyi
*Karşıyaka Kent Konseyi
*Bayraklı Kent Konseyi
*Karabağlar Kent Konseyi
*Çiğli Kent Konseyi
*İzmir İSİG Meclisi.