Mimarlar Odası İzmir Şubesi, İzmir Büyükşehir Belediye’nin İzmir depremde hasar gördüğü gerekçesiyle boşaltılan ve yıkılacağı duyurulan eski binasının yıkım işlemlerine ilişkin oda binasında basın toplantısı düzenledi.

İzmir Mimarlar Odası Şube Başkanı İlker Kahraman, yapının yıkılmasına tepki göstererek, yapının korunması gereken kültür varlığı olduğunu söyledi.

"BİZLER SÜRECİ YARGIYA TAŞIYORUZ"

Bina hakkında hazırlanan raporlarda binanın güçlendirilebileceğinin yazdığını aktaran Kahraman, “Binanın korunması için başvuru yaptık ancak bu süreç kabul edilmedi. Bizler süreci yargıya taşıyoruz. Yönetim kurulu olarak haklı olduğumuzu düşünüyoruz. Bu bina kentin simgesel binalarından bir tanesi. Biz bu binanın güçlendirilmesi için bir yarışma açtık. Buna ülkenin farklı yerlerinde bir çok proje katıldı. Çok farklı öneriler geldi. Bu yarışmaya 48 proje katıldı. Biz burada belediyenin işleyişinin sürdürülmesi gerektiğin düşünüyoruz” dedi.

"BELEDİYE BURAYI YIKACAK ANCAK YENİDEN YAPMAYACAK"

Yıkılan binanın yerine ne yapılacağını soran Kahraman, "Bu bina depremden sonra tüm İzmir'de olduğu gibi hasar derecesi belirlendi. Buradaki binada sadece 1 bölümü orta hasarlı, geriye kalanların hepsi az hasarlı... Yani İzmir'de az ve orta hasarlı olarak geçen tek bina burası. Bu şu demek; 'İzmirli binan az hasarlı olsa da yık. Çünkü sallanıyor.' Büyükşehir Belediyesi'nin maddi gücü var ancak vatandaş ne yapacak? Bina yıkıldıktan sonra bu binanın altında kazıklar var. Bunlar ciddi boyutta uzun. Bunlar kürdan değil ki yerinden çıkaracaksınız. Ancak çıkarmadan da yeni bina yapamazsınız. Göreceksiniz burada Basmane Çukuru ile benzer bir durum ile karşı karşıya kalacağız. Belediye burayı yıkacak ancak yeniden yapamayacak” ifadelerini kullandı.