İzmir Depremzedeleri Derneği (İZDEDA) Başkanı Haydar Özkan, İzmir’de 30 Ekim 2020’de meydana depreminin ardından, İzmir Büyükşehir ve Bayraklı Belediye meclislerince alınan emsal artışı kararlarının yürütmesinin durdurulmasına tepki gösterdi.

Başkan Haydar Özkan “30 Ekim 2020 tarihinde meydana gelen depremde 79 bin 272 adet bağımsız bölümümüzde sorunlar olduğunu daha önce söylemiştik. Biz bunların tekrar inşa edilebilmesi için belediyemizden bir emsal artışı talebinde bulunduk. Bunu biz rant için istemedik. Emsal artışını, ekonomik gücü düşük olan insanlarımızın ekonomik güçlerine katkıda bulunsun diye istedik. Belediyemiz tarafından yüzde yirmi ada bazlı yüzde otuz şeklinde emsal artış verildi. Bu emsal artışının ile ilgili bugün öğrendik ki mahkememiz tarafından yürütmeyi durdurma kararıyla önümüze bir engel çıktı. Şimdi biz 1 milyonla-1 milyon 100 bin lira arasında maliyeti olan konutlarımızı nasıl yaptıracağımızı kara kara düşünüyoruz” dedi.

“KONUTLARIMIZI İNŞA ETMEMİZ OLANAKSIZ HALE GELDİ”

Emsal artış kararının uygulanması durumunda konut maliyetlerinin düşeceğini belirten Özkan, şunları söyledi:

“Emsal kararıyla birlikte maliyetlerimiz 1 milyon 100 binden 400 - 500 bin lira civarına düşüyordu. Bunu da kentsel dönüşüm kredisini çekerek ödeyebilecek duruma geliriz diye düşünüyorduk fakat bugünkü öğrendiğimiz duruma göre konuklarımızı tekrar inşa etmemiz olanaksız hale geldi. Şu anda ne yapacağımızı şaşırdık”