TBMM’de konuşan İYİ Parti Konya Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyon Üyesi Fahrettin Yokuş, gıda üretimi seferberliği başlatılarak, tarım ve hayvancılığa gerekli desteklerin sağlanması gerektiğine dikkat çekti.

Yokuş, “Tarım serbest piyasa koşullarına terk edilemeyecek kadar büyük haizdir. Hatta gıda üretimi seferberliği başlatmalıyız, tarım ve hayvancılığa gerekli destekleri sağlamalıyız. Çiftçilerimizin üretim yapabilmesi için çeşitli muafiyetleri yükseltmeliyiz” diye konuştu.

“ÇİFTÇİLERİMİZİN BORCU 255 MİLYAR LİRA”

Çiftçilerin artan girdi maliyetleri karşısında borçlandığına dikkat çeken İYİ Partili Yokuş, şu ifadeleri kullandı:

“Son bir yılda döviz kuruna bağlı olan gübre, yem, akaryakıt, doğalgaz, tohum, zirai ilaç girdileri yüzde yüz arttı. Özellikle gübrede yüzde 400'ler oranında artış yaşandı. Çiftçiler adına talep ediyoruz: Bir yıl boyunca önceki fiyatlardan çiftçilerimize gübre, mazot, yem, elektrik, tohum hatta zirai ilaç temin ediniz.

Çiftçilerimizin toplam borcu 255 milyar liraya yükselmiştir. Bu toplam borcun 192 milyar lirası bankalaradır. Çiftçilerimizin banka borçlarını yeniden yapılandırın, faizleri silin ve vadeleri uzatın. Ülkemizin 2021 yılı gayri safi yurt dışı hasılası TÜİK’e göre 7 trilyon 200 milyar lira. Bunun anlamı şu: 2022 yılında çiftçilerimize tam tamına 72 milyar lira hibe ve destek vermeniz lazım. Ama Sayın Cumhurbaşkanı geçen açıklıyor: '29 milyar vereceğiz çiftçilere' diyor. Nerde çiftçinin 43 milyar lirası, niye gasp ediyorsunuz, niye hakkını vermiyorsunuz. Bu destek ve hibeleri de, 2020 yılının destek ve hibelerini bekleyen çiftçi ve besicilerimize vermek için ne bekliyorsunuz.

Özellikle meraları ve tarım arazilerini imara açma anlayışından vazgeçin. Meraları ve tarım arazilerini acilen koruma altına alınız. Yerel tohumlara sahip çıkacak uygulamalar yapınız. Su kaynakları yönetimini daha verimli hale getiriniz. Aksi halde maalesef köylümüzü, çiftçimizi baş tacı etmezseniz bunun bedelini millet olarak çok ağır öderiz.”

“ÇİFTÇİ MEMNUNİYETİ YÜZDE 19’A KADAR DÜŞTÜ”

Çiftçilerin memnuniyetlerinin her geçen gün azaldığını dile getiren Fahrettin Yokuş, şöyle devam etti:

“Son yıllarda yapılan araştırmalarda çiftçi memnuniyeti yüzde 19’a kadar düşmüştür. Yani her 5 çiftçiden biri memnundur, 4'ü memnun değildir. Ve gene eski Sayın Bakanımızın 'Paramız var ki ithalat yapıyoruz. Sudan'dan tarım yapacağız' gibi tarıma şaşı bakışı, yeni Bakanda da devam ediyor. Sayın Bakan Kirişçi diyor ki; 'Afrika da tarım yapacağız, Türkiye de.' Türkiye’nin suyu mu çıktı mübarek, Afrika'da tarım yapacağız. Türkiye'deki tarım arazilerinin üçte biri ekilmiyor, ama adam Afrika’ya gidecek şaşı bakış devam ediyor. Bu bakışı değiştirin.”