İYİ Parti Trabzon Milletvekili Hüseyin Örs, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın bütçe görüşmelerinde; İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ile buluşan gençlerin “Türk olmaktan gurur duyan ama Türkiye’de yaşamaktan yorulmuş bir gençlik hâline geldik” dediğini aktararak, “Gençlerimizim konuşmalarından birçok cümle daha burada sizlere aktarabilirim ama sanırım son cümle her şeyin özeti oldu yani arkadaşlar; ‘Gençlerin gelecek için umudu kalmadı” diye konuştu.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, Gençlik ve Spor Bakanlığı ve Spor Toto Teşkilatı’nın 2021 yılı kesin hesap kanunu, 2023 yılı bütçe kanunu ve Sayıştay raporları görüşülüyor.

İYİ Parti Trabzon Milletvekili Hüseyin Örs, İYİ Parti grubu adına yaptığı konuşmada; gençlerin dünyanın imkanlarından farklı ülkelerdeki faydalanmak istediğinde seslerinin kısılmaya çalışıldığını kaydederek, “Bu isteklerini çeşitli platformlarda dile getirmeye çalıştıklarında, seslerini duyurmaya kalktıklarında baskılanmakta, susturulmakta, olmadık hakaret ve yakıştırmalara maruz kalmaktadır” dedi.

Meclis’te gençler için yaptıkları çalışmalardan bahseden Örs, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in gençlerle buluşmalarını şöyle anlattı:

“80’li yıllardan itibaren apolitize edilmiş ve yalnızca ‘geleceğimizin teminatısınız’ denilmiş ama fikirlerine itibar edilmemiş, hatta fikirleri sorulmamış. Dolayısıyla kendini öteki olarak hissetmiş gençlerin samimiyetle dinlenmesi önemlidir arkadaşlar. Sayın Genel Başkanımız bugüne kadar gençlerimiz ile 11 oturum gerçekleştirdi ve bu oturumları sosyal medya hesaplarımız üzerinden de paylaştık.

“GENÇLERİN GELECEK İÇİN UMUDU KALMADI”

Bu oturumlarda gençlerimizin söylediklerinden bazı alıntıları burada sayın bakan ve bürokratlarımızla da paylaşmak istiyorum. Gençlerimiz diyorlar ki; ‘En iyi eğitimleri aldım ama karşılığını alamıyorum’, ‘Her şeyin bana karşı olduğu bir düzende, bir şeyler yapmaya çalışıyormuş gibi hissediyorum’, ‘Biz bir şeylerden koptuk ama ülke de bizi koparmak için elinden geleni yaptı’, ‘Türk olmaktan gurur duyan ama Türkiye’de yaşamaktan yorulmuş bir gençlik hâline geldik’. Gençlerimizim konuşmalarından birçok cümle daha burada sizlerle paylaşabilirim ama sanırım son cümle her şeyin özeti oldu yani arkadaşlar; ‘Gençlerin gelecek için umudu kalmadı’.”

Örs, gençlerin teknolojiye ulaşamadığına da dikkat çekerek, “Bulunduğumuz dönem itibari ile hepimizin eli ayağı haline gelmiş teknolojik aletler, istikrarsız ekonomi sebebi ile erişimi zor ve ‘edinimi neredeyse imkânsız’ hale gelmiştir. Yetersiz alt yapı olanaklarına ödenen ücretler, öğrencilerin dünyadaki akranlarıyla yarışabilme ihtimalini sıfırlamaktadır. OECD ülkeleri arasında en yavaş interneti ülkemiz kullanmaktadır. İnternet fiyatları, internet kalitesi, e-altyapı, e-güvenlik ve e-devlet hizmetleri karşılaştırılmış, tüm kategorileri kapsayan 2022 Dijital Hayat Kalitesi Endeksi’nde Türkiye 117 ülke arasından 52’nci olmuştur” diye konuştu.

İYİ PARTİ MODELLERİNİ ANLATTI

Örs, İYİ Parti’nin İYİ Yaşam Gelir Modeli’ni de şöyle aktardı:

“18-26 yaş aralığındaki tüm gençler ve medyan gelirin yarısının altında kalan hanelerde yaşayan kadınlara düzenli olarak, herhangi bir şart aranmaksızın, devlet tarafından nakit ödeme yapılması ile uygulanacak bir sosyal koruma sistemidir. Yoksulluk, azalacak, kişi başı gelir artacak, teknolojik işsizliği ve etkilerini azaltacak, ekonomik özgürlüğe ihtiyacı olan kişilere (örn. aile içi şiddet mağdurlarına) ekonomik özgürlük sağlayacak, kişilerin düşük ücretli işlere muhtaç olmamalarını sağlayacak, kişilerin iş kurmak için risk almalarına imkân sağlayacak, kişilerin herhangi bir sanata, bilime ve kültüre yönelmesini sağlayacak, köyden kente göçü büyük oranda azaltacaktır. Model; vergilerden, karbon vergilerinden ve kamudaki israfın azaltılmasıyla elde edilen tasarruftan finanse edilecektir.”

Örs, İYİ Parti’nin Rüzgar Gülü Projesi’ni de “Rüzgârgülü, devlet okullarında ilköğretim ve ortaöğretimde okuyan 15,1 milyon çocuğa ücretsiz sabah kahvaltısı ve öğle yemeği verilmesi projesidir” diye açıkladı. Örs, Güvenceli Esnek İstihdam Modeli hakkında ise “Burada hedef kitlemiz başta kadınlar ve gençler olmak üzere tüm kısmi zamanlı çalışanlardır. Ülkemizde kısmi çalışma modeli kayıt dışı çalışma ile adeta eş görülmektedir” dedi.