30 Haziran 2021 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği ile ilgili 16 Ağustos'ta bir günlük iş bırakma eylemi yapıldı. Bu eylem ve Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği ile ilgili konuyu TBMM gündemine taşıyan İYİ Parti Grup Başkan Vekili Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın cevaplaması isteği ile soru önergesi verdi.

Bu yönetmeliğin bir ceza yönetmeliği niteliğinde olduğunu, hak kayıplarına yol açtığını ve bu yönetmelikle iş güvencelerinin yok edildiğini ileri süren Aile Hekimleri ve Aile Sağlığı çalışanları Türkiye genelinde 16 Ağustos 2021 tarihinde 1 gün süre ile iş bıraktı.

AİLE HEKİMLERİ SÖZLEŞMEYE KARŞILAR

Türkkan, aile hekimlerinin yeni yönetmeliğin yürürlükten kaldırılmasını ve mağduriyetlerinin giderilmesini talep ettiklerini anlattı. Türkkan, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya şu soruları yöneltti:

“1-30 Haziran 2021 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği hazırlanırken hangi kriterler dikkate alınmıştır, bu yönetmelik hangi gerekçelere dayanarak hazırlanmıştır?

2-Yeni Yönetmelik hazırlanmadan önce Aile Hekimleri ve Aile Sağlığı çalışanlarının görüşleri alınmış mıdır?

3-Yeni yönetmelik ile getirilen sosyal medya, basın açıklaması vb. yolu ile Aile Hekimleri ve Aile Sağlığı çalışanlarının görüş bildirmelerine ve sıkıntılarını dile getirmelerine engel olunması hak ve hürriyetlerine müdahale anlamına gelmez mi?

4-İşleri oldukça yoğun olan Aile Hekimleri ve Aile Sağlığı çalışanlarına yeni yönetmeliğe göre yeni birtakım işler verilmesi, bunun kabul edilmemesi halinde ise maaşlarından kesinti yapılacağı yönünde bir karar alınmasının gerekçeleri nelerdir?

5-Yeni yönetmelik nedeni ile yaklaşık 3.000 Aile Hekimi ve Aile Sağlığı çalışanının istifa dilekçesi vermesi karşısında Bakanlık nasıl hareket edecektir?

6-Aile Hekimlerinin uzun zamandır Sağlık Bakanlığı’ndaki Halk Sağlığı bürokratlarının keyfi uygulamaları nedeni ile mustarip olduklarını ifade etmeleri karşısında Bakanlık olarak görüşünüz nedir?

7-Aile Hekimleri ve Aile Sağlığı çalışanlarının bu yönetmeliğin bir ceza yönetmeliği niteliğinde olduğunu, hak kayıplarına yol açtığını ve bu yönetmelikle iş güvencelerinin yok edildiğini ileri sürmeleri nedeni ile yönetmeliğin tamamı ile yürürlükten kaldırılması ya da yönetmeliğin bazı maddelerinde yeni bir düzenlemeye gidilmesi düşünülmekte midir?

8-Son yönetmelikte herhangi bir değişiklik yapılması düşünülmüyor ise Aile Hekimleri ve Aile Sağlığı çalışanlarının mağduriyetlerinin ve yaşadıkları hak kayıplarının nasıl giderilmesi düşünülmektedir?”