HABER: GİZEM GÖRÜR SERÇE

Yapımında kullanılan maddeler incelendiğinde, Bizans öncesi dönemde inşaa edildiği belirtilen Enez Kalesi'nin iyi durumda olmadığı ve restore edilmesi gerektiği tespit edildi. İYİ Parti Edirne Milletvekili Orhan Çakırlar, geçtiğimiz günlerde Enez Kalesi'ni ziyaret ederek, incelemelerde bulundu. Kalenin en küçük bir afete dayanamayacak halde olduğunu ve bir an önce restorasyon çalışmasının yapılması gerektiğini belirten Çakırlar, "Kale için sonradan üzülmek yerine önlemimizi bugünden almamız gerekiyor." dedi.

ENEZ KALESİ'NİN TARİHİ
Antik Çağ'da Akropol denilen yüksek bir tepede olan Enez Kalesi, Balkanlardan gelen barbar akınlarını önlemek amacıyla yapılmış. Kalenin yapım tarihi kesin olmamakla birlikte, duvarlarındaki devşirme yapı malzemeleri Bizans öncesi yapıldığına işaret ediyor. MS VI. yüzyılda Doğu Roma İmparatorları'ndan Lustinianus'un kaleyi onarmak için talimat verdiği kaynaklarda geçiyor. Kuzeybatı güneydoğu yönlerinde uzanan kalenin ana girişi kuzeydoğu yönünde. Kalenin deniz tarafındaki limanı koruyan, kaleden denize doğru iki sur duvarı uzanıyor. Duvarların deniz tarafında, köşeli büyük burçlar inşa edilmiş ancak bunlardan yalnızca batıdaki burç günümüze ulaşmış durumda. Batıdaki duvar Meriç nehrini de görecek şekilde yönü ayarlanmış, böylece nehir yönünden gelecek saldırılara karşı bir önlem alınmış.

OSMANLI DA KULLANMIŞ

XII. yüzyılda onarılan kalenin yapı malzemesini kesme taş, tuğla ve antik mimari parçalar oluşturuyor. Kalenin içerisinde Enez'in simgesi olan Enez Ayasofyası, mozaik döşemeli küçük bir kilise ve bir de şapel olarak kullanılmış bir mağara bulunuyor. Mağara duvarlarında bulunan Yunan Mitolojisi'ndeki Pan ve dans eden su perilerini tasvir eden bir kabartma Edirne Müzesi'nde sergileniyor. Kalenin anıtsal giriş kapısı yanındaki duvarda da beyaz mermerden bir Trak süvarisinin tasviri yer alıyor. Kale içerisindeki sivri Osmanlı kemeri de yapının Türkler tarafından kullanıldığına işaret ediyor.