İYİ Parti Gençlik Politikaları Başkan Yardımcısı Merve İnan, Uludağ’ın milli parklar statüsünün değiştirilerek Uludağ Alan Başkanlığı’nın kurulmasına tepki gösterdi. İnan, “İmara açılacak alan yaratılması anlamına gelen bu karar Türkiye’nin de dahil olduğu ve 1996 yılında imzalanan Birleşmiş Milletler Biyoçeşitlilik Sözleşmesi ile uluslararası sözleşmelere ve Milli Parklar Kanunu’na kesinlikle aykırıdır. Uludağ çok zengin bir habitat çeşitliliğine, 1300’den fazla da bitki türüne sahiptir. Bu nedenle alınacak olan bu karar Uludağ’ın yok oluşuna sebep olacaktır” dedi.

TBMM Genel Kurulu’nda, AKP’nin Uludağ Alanı Hakkında Kanun Teklifi önceki gün kabul edilerek yasalaştı. 13 maddelik kanuna göre, Uludağ Alan Başkanlığı kurulacak. Muhalefetin Uludağ’ın doğasının tahrip edeceği gerekçesiyle karşı çıktığı teklife göre; ulaşım, giriş kontrolü, alan güvenliğinin sağlanması, parklarına ve ziyaretçi merkezlerinde ödenecek ücretler ile Uludağ'dan faydalanma koşullarına yönelik usul ve esaslar, Uludağ Alan Başkanlığı’nca belirlenecek.

İYİ Parti Gençlik Kolları, bugün “Uludağ’ın yok oluşuna izin vermeyeceğiz” notuyla bir video paylaştı. Videoda konuşan İYİ Parti Gençlik Politikaları Başkan Yardımcısı Merve İnan, statü değişikliği ile zengin bir habitata sahip olan Uludağ’ın yok olacağını belirtti. İnan, şunları söyledi:

“Uludağ’ın milli park statüsünün değiştirilerek Alan Başkanlığı’na dönüştürülmesine kesinlikle karşıyız. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından duyurulan Alan Başkanlığı’nın hayata geçmesi durumunda Tarım ve Orman Bakanlığı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın dışında sermaye sahipleri söz sahibi olabilecek. İmara açılacak alanın yaratılması anlamına gelen bu karar, Türkiye’nin de dahil olduğu ve 1996 yılında imzalanan Birleşmeş Milletler Biyoçeşitlilik Sözleşmesi ile uluslararası sözleşmelere ve Milli Parklar Kanunu’na kesinlikle aykırıdır.

Uludağ Milli Parkı 1961 yılında koruma altına alınarak milli park ilan edilmiştir ve Türkiye’nin beşinci milli parkıdır. Milli park statüsünde olan alanların her türlü anlamada korunması biyoçeşitliliğin sürdürülebilmesi ve gelecek nesillere aktarılması konusunda çok kritiktir. Uludağ çok zengin bir habitat çeşitliliğine, 1300’den fazla da bitki türüne sahiptir. Bu nedenle alınacak olan bu karar Uludağ’ın yok oluşuna sebep olacaktır. İYİ Parti olarak biz buna asla izin vermeyeceğiz.”