İYİ Parti Afet Koordinasyon Merkezi Başkanı Burak Akburak, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından kurdukları arama-kurtarma ekiplerinin enkaz altından 129 kişiyi kurtardığını söyledi. Akburak, “Depremin ikinci günü, Etimesgut askeri üssünden 33 kişiyi bölgeye sevk ettik. Kendi imkanlarımız ile bulduğumuz uçağı, genel başkan danışmanımız emekli Tuğgeneral Aydemir Paşa başkanlığında 230 kişiyi de bölgeye sevk ettik. Bursa İl Başkanlığı’mızdan 60 kişilik bir kurtarma ekibi de bölgeye gitti. Manisa, Samsun’dan arkadaşlarımız, kurtarma ekipleri ile faaliyet gösterdiler. 129 vatandaşımızı enkazdan sağ çıkardı bu ekipler” dedi.

Burak Akburak, İYİ Parti’nin Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından bölgede yaptığı çalışmaları ANKA Haber Ajansı’na anlattı. Akburak, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in depremin hemen ardından partilileri bölgede seferber ettiğini belirterek şunları söyledi:

“İlk günden iki depo kurduk; biri İstanbul’da, biri de Ankara’da. Akabinde Adana’da ve Kahramanmaraş’ta bir depo oluşturduk. İstanbul’daki depomuzdan ilk günde 11 TIR bölgeye intikal etti. Ankara depomuzu burada, genel merkezimizde, ek binamızın önünde yaptık. Orada da çok talep geldi vatandaşlarımızdan. Bölgelerden sosyal medya hesaplarımıza ve parti telefonlarımıza çok yoğun bir talep olduğunu görünce kriz masası oluşturduk ve kriz masası telefonu oluşturduk. 0312 407 00 01’den vatandaşlarımız bize direk ulaşmaya başladılar. Yine sosyal medya hesaplarımızdan çok sayıda bize bilgi akışı gelmeye başladı. Bölgede enkaz altında kalan vatandaşlarımız, bu hesaplardan bize ulaşmaya başladı. Hemen, bir an önce buraya müdahale etme şansına sahip olduk.

Tahliye ofisi oluşturduk. Kendi imkanlarımız ile deprem bölgelerinden Ankara, Antalya ve İstanbul’a vatandaşlarımızın naklini sağladık. Buradaki vatandaşlarımızın konaklama ihtiyacı olacağını düşündük. Kendi imkanları ile gelen depremzedeler vardı. Bunları kendi tedarik ettiğimiz oteller ve evlerde misafir ettik. 7 bin 100 depremzede vatandaşımızı bu yerlerde misafir ediyoruz. Burada konaklayan vatandaşlarımızın gıda ihtiyacı oluyor, bunu da karşılıyoruz.

“AFAD, İLK İKİ GÜNDE AFALLADI”

Bölgede en aktif çalışan sivil toplum kuruluşu gibiyiz. Bunu söylemek istemiyorum ama AFAD, ilk iki günde afalladı. İlk iki günde zafiyeti gördük.

21 aş evi oluşturduk. Hatay Kırıkhan, Adıyaman Gölbaşı, Çelikhan, Maraş merkezde 4 tane, İskenderun’da oluşturduk. Dolayısıyla biz; hemen, anında organizasyon yapabilen bir siyasi partiyiz.

129 VATANDAŞIMIZI ENKAZDAN SAĞ ÇIKARDI BU EKİPLER”

Depremin ikinci günü, Etimesgut askeri üssünden 33 kişiyi bölgeye sevk ettik. Kendi imkanlarımız ile bulduğumuz uçağı, genel başkan danışmanımız emekli Tuğgeneral Aydemir Paşa başkanlığında 230 kişiyi de bölgeye sevk ettik. Bursa İl Başkanlığı’mızdan 60 kişilik bir kurtarma ekibi de bölgeye gitti. Manisa, Samsun’dan arkadaşlarımız, kurtarma ekipleri ile faaliyet gösterdiler. 129 vatandaşımızı enkazdan sağ çıkardı bu ekipler.

Hatay Kırıkhan ve Maraş’ta çadırkent kuruyoruz. Adıyaman’da bir sahra hastanesi açtık. Çok kısa bir zaman içinde İskenderun’da bir sahra hastanemiz geliyor. Maraş’ta da bir sahra hastanesi açacağız. Tüm aşevlerinden daha büyük, 580 metrekarelik kapalı bir çadırı Maraş’ta vatandaşlarımızın hizmetine açacağız ve ramazanda iftar verilmesini sağlayacağız.”

“ANTAKYA DİYE BİR ŞEHİR KALMADI”

Akburak, en kötü durumda olan yerleşim yerinin Hatay Antakya olduğunu vurguladı ve “Antakya yok. Yüzde 70 binalar yıkılmış, yüzde 30 binalar ağır hasarlı. Biz, Antakya’da sadece vatandaşlarımızı da kaybetmedik. Aynı zamanda da tarihimiz ile vedalaştık. Antakya diye bir şehir kalmadı. Üçüncü günde bile oraya AFAD zor müdahale etti. Ne için? Çünkü örgütlü bir yapı olması gerekirken devlet kurumlarına liyakati esas almadıkları için, oraya o işi yapabilecek kapasitede insanları koymadıkları için. İktidar partisi genel başkan yardımcıları ve milletvekillerinin torpilleri ile bir yere gelmiş insanların sonunda bu ülkedeki kurumları buraya getireceği belliydi” diye konuştu.

Akburak, “İktidar partisinden bizim arkadaşlarımıza, ‘Siz çok iyi organize oldunuz, bize destek verin. Şöyle bir şey kurmak istiyoruz, siz yaparsanız daha iyi olur’ gibi söylemler de duyuyoruz” dedi.