İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta, “Bütün ekonomik göstergeler bugün maalesef üzülerek söylüyorum yıllarını bu işe vermiş eski bir bürokrat olarak söylüyorum, ciğerim yanarak söylüyorum maalesef bugün 2002’nin çok gerisinde bir Türkiye ekonomisi var. Bütçe görüşmeleri bugün sona eriyor, seçim sonrasında iyilerin iktidarında bu bütçenin tercilerini değiştireceğiz. Bu bütçeyi üretim ve kalkınma bütçesi haline getireceğiz. Bu bütçeyi AK Parti’nin unuttuğu esnafın, çiftçinin, sanayicinin, emeklinin, çalışanların, gençlerin ve kadınların bütçesi haline getireceğiz. Milletimiz müsterih olsun ülkemizin kara bulutların dağılmasına, güneşin doğmasına iyilerin iktidarına çok az kaldı. Bu bütçeye ret oyu kullanacağımızı ifade ediyorum” dedi.

TBMM Genel Kurulu’nda 2023 Yılı Bütçe Kanun Teklifi görüşmelerinin sonuna gelindi. Genel Kurul’da söz alan İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta şunları söyledi:

“TÜRKİYE İKİZ AÇIK SARMALIYLA KARŞI KARŞIYA OLMA RİSKİ İÇERİSİNDE’ DEMİŞTİM”

“Bugün kendi çözümlerimizi anlatacağım. Türkiye tarihinde ilk kez ikiz açık yaşıyor; bütçe açığı ve cari açık. Parası rezerv para olmayan hiçbir ülke ikiz açığı kaldıramaz, bu bir felakettir. Enflasyonun 1 yılda 66 puan artması bundan oluyor, Türk lirasının değer kaybetmesi bundan oluyor. 2017 yılından itibaren ‘Türkiye ikiz açık sarmalıyla karşı karşıya olma riski içerisinde’ demiştim, 2018,2019’da, 2020’de şimdi aynı şeyi tekrar söylüyoruz keşke biraz kulak assaydınız.

“BU İLKELERİ DE DİKKATE ALARAK 10 YIL İÇİN HEDEFLER ORTAYA KOYDUK”

Programımızı dört ilke üzerine oturttuk. Bunlardan birincisi, hukukun üstünlüğünün hakim olması, demokrasi standardımızın yükseltilmesi. İkinci ilkemiz, her alanda liyakat ve ehliyetin esas olması, düzgün işleyen bir kamu yönetiminin kurulması. Üçüncü ilkemiz, AB’ye tam üyelik perspektifi, itibarlı dış politika. Dördüncü ilkemiz, ekonomik coğrafyanın nimetlerinden ülkemizi faydalandırmak. Bu ilkeleri de dikkate alarak 10 yıl için hedefler ortaya koyduk.

“İLK 2 YIL İÇERİSİNDE ENFLASYONU YÜZDE 10’NUN ALTINA ÇEKMEK VE TAKİP EDEN YILLARDA DA YÜZDE 5’LİK SEVİYEYE ÇEKMEYİ HEDEFLİYORUZ”

İYİ Parti’nin 2033 makroekonomik hedeflerini izah etmeye çalışacağım. Yıllık ortalama yüzde 6,5 GYSH hedefliyoruz. Toplam faktör verimliliğinin yıllık büyümeye katkısının en 2 puan hedefliyoruz. Kişi başına geliri 11-12 bin dolar artırarak bugünkü seviyesinden 20 bin dolar olarak hedefliyoruz. Dolayısıyla orta gelir tuzağına yakalanmış Türkiye’yi yüksek gelirli ülkeler arasına sokmayı hedefliyoruz. Sanayinin milli gelir içindeki payının yüzde 30’lara taşımak ve orada tutmak diğer bir hedefimizi. Katma değer üreten, insana yatırım yapan ve geliri adil bölüşen bir Türkiye hedefliyoruz. İstihdam hedefimizi 10 yılda 12 milyon ilave istidam sağlayarak Türkiye’nin toplam istihdamını 40 milyon üzerine taşımaktır. İlk 2 yıl içerisinde enflasyonu yüzde 10’nun altına çekmek ve takip eden yıllarda da yüzde 5’lik seviyeye çekmeyi hedefliyoruz.

“CARİ AÇIK SEVİYEMİZİ YÜZDE 1-2’LERDE TUTMAK, İTİBARLI KAYNAKLARDAN SAĞLAMAYI HEDEFLİYORUZ”

Sürdürülebilir bir cari işlemler dengesi hedefliyoruz. Cari açık seviyemizi yüzde 1-2’lerde tutmak, itibarlı kaynaklardan sağlamayı hedefliyoruz. Bu hedefleri gerçekleştirmek için kapsamlı bir ekonomik program uygulayacağız. Bu program ile güven artacak ve Türkiye’nin yaşadığı bu yapısal tıkanma ancak kapsamlı bir programla aşılabilir.

Programı iki aşamalı olarak düşünebiliriz. Birinci aşaması onarım aşaması. Yani vatandaşa, sanayiciye, tüccara, çiftçiye nefes aldırma aşaması. Kötüye gidişi durdurma, istikrarı sağlama aşaması. İkinci aşama ise, yapısal dönüşüm aşaması. Refah artışı, kalkınma, küresel güç Türkiye idealinin gerçekleştirme. Bu programda beş ana taşıyıcı kolon olacak. Birincisi sürdürülebilir ve kapsayıcı büyüme. İkincisi esnek bir kamu maliyesi çerçevesi. Üçüncüsü ekonomide iç ve dış dengeyi aynı anda sağlayacak para, kur, kredi ve rezerv politikası. Dördüncüsü nitelikli iş gücü. Beşincisi güçlü kurumsal altyapı.

“TÜRKİYE’NİN KÜRESEL REKABETTEKİ YERİNİ İLK 20’DE KONUMLANDIRACAK BİR SANAYİ DÖNÜŞÜMÜ SAĞLAYACAĞIZ”

Birinci kolon çerçevesinde neler yapacağız? Üretim ve ihracatın teknoloji düzeyi çok düşük. Mal ve finansman açısında dışarı bağlılığımız azalmadı tam tersine arttı. Enerji bağımlılığı hal çok yüksek düzeyde. Yargıyı bağımsız kılarak demokrasimizin standardını yükselterek, eğitim ve sağlık reformları yaprak toplam faktör verimliliği artıracağız. Ekonomideki kaynak tahsisine müdahale ederek kaynakları üretime ve üretken yatırım alanlarına yönlendireceğiz. Büyümede kalite sorunu üzerine yoğunlaşacağız. Tutarlı ve istikrarlı bir şekilde ücretlerin milli gelir içindeki payı düşmüştür bunları artıracağız. Önümüzde merkezinde dijital dönüşümün olduğu sanayi 4.0 var, ülkemizin bu fırsatı kaçırma lüksü yok. Biz, Türkiye’nin küresel rekabetteki yerini ilk 20’de konumlandıracak bir sanayi dönüşümü sağlayacağız.

“SEKTÖRLERİ SANAYİ 4.0’A UYUMLU HALE GETİRİP ÖZEL SEKTÖRÜN DİJİTAL DÖNÜŞÜM SÜRECİNİ YÖNETECEK ARAYÜZLER KURACAĞIZ”

İmalat sanayi başta olmak üzere bütün sektörleri sanayi 4.0’a uyumlu hale getirip özel sektörün dijital dönüşüm sürecini yönetecek arayüzler kuracağız. KOBİ’lerin e-ticaret platformlarıyla birbirleriyle entegrasyonunu sağlayacağız. Bugün firmalarımız üretim kapasitelerini artırmak için paralarının bir kısmını makine tesisata ve arsaya harcıyorlar. Firmaların arsa ve inşaat faaliyetlerini zaman yayıp daha fazla makine ve tesisata yatırım yapmasını saplayacak emlak sanayi modelini hayata geçireceğiz. Piyasaları düzenleyeceğiz, denetleyeceğiz. Türkiye Tarımsal Ürünler Düzenleme Kurulu’nu oluşturacağız. Turizmde devamlı geriye gidiyoruz. Kamu ile turizm sektörü el ele çalışacak, ortak akıl ile sektör yönetilecek. Turizmde haksız vergileri kaldıracağız.

“TAM KAPSAMLI ENFLASYON HEDEFLEMESİ REJİMİ UYGULANACAKTIR”

Programımızın ikinci ana taşıyıcı kolonu esnek bir kamu maliyesi çerçevesi. Bu kapsamda maliye politikasını keyfiyetten uzaklaştıracak, kural bazlı yürüteceğiz. Merkezi yönetimin bütçe kapsamını genişleteceğiz. Meclis’in bütçe hakkını güçlendireceğiz. Mali İzleme ve Saydamlık Komitesi oluşturulacak hesap verilebilirliği güçlendireceğiz. Programımızın üçüncü taşıyıcı kolonu ise ekonomide iç ve dış dengeyi aynı anda sağlayacak; para, kur, kredi, rezerv politikası. Finansal risklerin son derece yükseldiğini belirterek ikaz ediyorum. Tam kapsamlı enflasyon hedeflemesi rejimi uygulanacaktır. Enflasyon hedefi Merkez Bankası ve hükümet tarafından birlikte belirlenecek belirlenen hedefi sağlayacak araçları uygulama konusunda Merkez Bankası bağımsız olacaktır. Güçlü rezerv politikası uygulanacaktır.

“CİĞERİM YANARAK SÖYLÜYORUM MAALESEF BUGÜN 2002’NİN ÇOK GERİSİNDE BİR TÜRKİYE EKONOMİSİ VAR”

Bütün ekonomik göstergeler bugün maalesef üzülerek söylüyorum yıllarını bu işe vermiş eski bir bürokrat olarak söylüyorum, ciğerim yanarak söylüyorum maalesef bugün 2002’nin çok gerisinde bir Türkiye ekonomisi var. Bütçe görüşmeleri bugün sona eriyor, seçim sonrasında iyilerin iktidarında bu bütçenin tercilerini değiştireceğiz. Bu bütçeyi üretim ve kalkınma bütçesi haline getireceğiz. Bu bütçeyi AK Parti’nin unuttuğu esnafın, çiftçinin, sanayicinin, emeklinin, çalışanların, gençlerin ve kadınların bütçesi haline getireceğiz. Milletimiz müsterih olsun ülkemizin kara bulutların dağılmasına, güneşin doğmasına iyilerin iktidarına çok az kaldı. Bu bütçeye 'ret' oyu kullanacağımızı ifade ediyorum."