İtalya'nın güneyindeki Crotone kenti açıklarında 26 Şubat sabahı mültecileri taşıyan teknenin batması sonucunda yaşamını yitirenlerin sayısı 64’e yükseldi. Hayatını kaybedenlerin 14’ünün çocuk olduğu açıklandı. Olayla bağlantılı olarak biri Türkiye, ikisi Pakistan vatandaşı üç kişi tutuklandı.

Reuters’ın haberine göre, konuyla ilgili açıklama yapan Yarbay Alberto Lippolis, 'insan kaçakçılığı' iddiasıyla tutuklanan üç kişinin 'kötü hava şartlarına rağmen tekneyi Türkiye'den İtalya'ya gitmek üzere yola çıkardığını' ve olaydan sağ kurtulan kişilerin de üç şüpheliyi 'trajedinin asıl suçluları' olarak teşhis ettiğini kaydetti. Lippolis, "İlk incelemlere göre, bu kişilerin bu ölümcül yolculuk için göçmen başına 8 bin euro talep ettiği iddia ediliyor" dedi. Lippolis, üç şüphelinin de tutuklandığı bilgisini paylaştı.

ÖLÜ SAYISI 64'E YÜKSELDİ
İtalya açıklarında mülteci teknesinin batması sonucu kaybolan bir kişinin daha cesedine bugün ulaşıldı. Devam eden arama-kurtarma çalışmaları hakkında bilgi veren itfaiye sualtı arama-kurtarma ekibi üyesi Rocco Mortato, “Herkesi bulduğumuzdan emin oluncaya dek suyun yüzeyinde arama yapmaya devam edeceğiz” dedi. 

Olayın yaşandığı 26 Şubat’tan bu yana 80 kişi kurtarılırken, mülteci teknesinin İzmir’den yola çıktığı haberleri basına yansımıştı.

180 ila 200 kişiyi taşıdığı tahmin edilen tekenin batması ile ilgili açıklama yapan yetkililer, teknenin Afganistan, İran ve pek çok diğer ülkeden kişileri taşıdığını ve hayatını kaybedenlerin arasında çocukların da olduğunu duyurmuştu. Pakistan Başbakanı Şehbaz Şerif de teknede 20 Pakistan vatandaşı olduğunu söylemiş, bu kişilerden 16’sının kurtarıldığı, dördünün ise kayıp olduğu bilgisini paylaşmıştı. 

İTALYA BAŞBAKANI MELONİ’DEN AB KURUMLARINA ÇAĞRI
Öte yandan, İtalya açıklarında yaşanan bu olay, Başbakan Giorgia Meloni liderliğindeki sağ koalisyon hükümetinin Akdeniz’deki mültecilere kurtarmak için çalışan sivil toplum örgütleri ve gemilerine yönelik sert politikalarını da yeniden gündeme getirdi. 

İtalya Başbakanı Meloni, 27 Şubat’ta basına verdiği bir demeçte, ‘daha fazla ölümü engellemek için göçmen botlarının gelişini durdurmak için Avrupa Birliği (AB) kurumlarının acilen harekete geçmesi gerektiğini’ söyledi. İtalya’nın devlet kanalı RAI’ye konuşan Meloni, “Ne kadar çok insan yola çıkarsa o kadar çok kişi ölüm riski ile karşı karşıya kalıyor. Bu meseleyi ciddiyetle ve insaniyetle ele almanın tek yolu, yola çıkışları durdurmak ” dedi. 

Ne olmuştu?

İtalya'nın güneyindeki Crotone kenti açıklarında 26 Şubat sabahı mültecileri taşıyan teknenin batması sonucunda ilk belirlemelere göre 43 kişinin hayatını kaybettiği bildirilmişti. İtalyan ANSA ajansının haberine göre, Crotone kentine bağlı Steccato di Cutro beldesi açıklarında meydana gelen olayda, yaklaşık 250 kişiyi taşıyan tekne kıyıya yakın bir noktada ortadan ikiye ayrılarak batmıştı.

Sağ koalisyon hükümetinin Başbakanı Giorgia Meloni, yaptığı yazılı açıklamada, "İnsan kaçakçıları tarafından yaşamları yarım bırakılan çok sayıdaki insan için derin üzüntü duyuyorum. Sadece 20 metre uzunluğundaki tekneyi olumsuz hava koşullarında 200 kadar kişiyle denize indirmek suçtur" ifadelerini kullanmıştı.

Reuters'a konuşan İtalyan bir yetkili ise, mülteci teknesinin birkaç gün önce İzmir'den yola çıktığını söylemiş, 45 mültecinin hayatını kaybettiğini, hayatta kalan 81 kişinin karaya nakledilğini dile getirmişti.