Haber: Esra Tokat

Aksaray'da istismara maruz bırakılan 14 yaşındaki çocuğun avukatı Çağrı Ayhan Şenel, Mahkeme Başkanı'nın şikayeti sonrası ifadeye çağrıldı.

Aksaray’da evli olduğu kadının 14 yaşındaki çocuğunu cinsel istismara maruz bırakan ve soruşturma aşamasında yurt dışına kaçan Can Emrah Sert’in yargılandığı davada mahkeme, tutuklamaya yönelik yakalama kararını aylar sonra çıkartmıştı. Konuya ilişkin soruşturma savcısı hakkında şikayette bulunan avukat Çağrı Ayhan Şenel'in şikayetinin işleme dahi konulmadığı ortaya çıkmıştı. Yaşananları sosyal medya hesabı üzerinden paylaşan Çavukat Çağrı Ayhan Şenel ardından Mahkeme Başkanı 'nın şikayeti sonrası ifadeye çağrıldı.

"SORUŞTURMADA BİR ÇOCUĞUN ÜSTÜN YARARINI HATIRLATTIK"

Geçtiğimiz günlerde Aksaray Cumhuriyet Başsavcılığı'nda ifade veren Şenel konuya ilişkin şöyle konuştu:

“Mahkeme başkanının hakkımdaki şikayeti ile ilgili Aksaray Cumhuriyet Başsavcılığına savunmalarımızı sunduk. Yargı görevi yapanı, haksızlık oluşturmak amacıyla etkilediğim gerekçesiyle açılan soruşturmada bir çocuğun üstün yararını hatırlatıp; tamamen kanun çerçevesinde ve ifade özgürlüğü sınırları içerisinde taleplerimizi dile getirdiğimizi savcılığa da tekrar sunduk."

"HUKUK ADINA ÜZÜCÜ BİR DURUM"

"Ayrıca, dosyadan çekilen mahkeme başkanını hedef almayan, tamamen iyiniyetle ve vekil sıfatıyla müvekkili düşünerek hareket ettiğimiz bu durumla ilgili soruşturma yapılmasını da hukuk adına üzücü bir durum olarak görüyoruz.” 

NE OLMUŞTU?

Aksaray’da evli olduğu kadının 14 yaşındaki çocuğunu cinsel istismara maruz bırakan, evli olduğu kadına da şiddet uygulayan Can Emrah Sert, soruşturma aşamasında yurt dışına kaçmış ve tutuklanma talebi ise reddedilmişti. Mahkeme aylar sonra duruşmaya katılmayan fail Can Emrah Sert hakkında tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkartmıştı. Savcılığın tutuklama talebini reddetmesi ve adli kontrol çıkartmamasına yönelik Hakımler ve Savcılar Kurulu'na şikayet dilekçesi gönderen avukat Çağrı Ayhan Şenel'in dilekçesinin işleme bile konulmadığı ortaya çıkmıştı. HSK tarafından şikayet dilekçesine verilen cevapta "Hakimler ve Savcılar Kurulu Birinci Dairesinin 12/11/2020 tarihli ve 2020/25578 sayılı kararıyla şikayetinizin işleme konulmadığı,  Dilediğinizde bu karara karşı yazımızın tebliğ tarihinden itibaren (10) günlük yasal süre içerisinde Hakimler ve Savcılar Kurulu Birinci Dairesine yeniden inceleme talebinde bulunma hakkınızın olduğu, Hususunda bilgi edinilmesini rica ederim" denildi.

ANNE VE ÇOCUK KORUNMA ALTINA ALINMIŞTI

Annesine ve kendisine şiddet uygulayan, alkol kullandığı günlerde üvey kızından cinsel istismara yönelik eylemlerde bulunarak hem annesini hem de kendisini “”Ölümünüz benim elimden olacak, cezaevine girersem sizi öldürürüm” diyerek tehdit eden üvey baba C.E.S ile ilgili savcılık; annenin ve çocuğun şikayeti üzerine soruşturma başlatmıştı. Aksaray’dan kaçmak zorunda kalarak şikayetleri neticesinde açılan soruşturma dosyası önce yetkisizlik kararıyla ile Aksaray’a gönderildi. Daha sonra Aksaray Cumhuriyet Başsavcılığı şüpheli C.E.S’nin ifadesini alıp ardından da serbest bıraktı. Hakkında; çocuğun cinsel istismarı, kasten yaralama, tehdit ve kullanmak için uyuşturucu veya uyarıcı madde satın almak, kabul etmek, bulundurmak ve kullanmak suçlamaları olan biri hakkında savcılık adli kontrol tedbirinin uygulanmasına dahi karar vermedi. Bu süreçte anne ve kız çocuğu can güvenlikleri olmaması gerekçesiyle kaçtılar. Ardından anne ve çocuk devlet koruması altına alındı.