BirGün'den Mustafa Bildircin'in haberine göre; Kırşehir'de bir fen lisesinin mürürü olan N.A.'nın 2021 yılının sonlarında yaşları 13 ile 14 arasında değişen yedi kız öğrenciyi istismar ettiği ortaya çıktı. Tutuklu yargılanan yurt müdürünün avukatının duruşma sırasında çocuklara, “Hocan sana yatakta dokunduğunda bir şey hissettin mi?” diye sorduğu, çocuklara defalarca ifadeleri alınarak travmatik anlar yaşatıldığı belirtildi. Çocukların avukatı Çisel Demirkan, bu duruma tepki göstererek "Mağdurları suçlu göstermeye çalıştılar. Ama bu çocuklar susmadı, susmayacak" dedi.

Adalet Bakanlığı’nın verilerine göre, 2021 yılında her gün en az 195 çocuğun cinsel istismara maruz bırakıldığı ülkede, son örnek Kırşehir’de yaşandı. Edinilen bilgiye göre, Kırşehir’de yer alan bir fen lisesine ait öğrenci yurdunun müdürü N.A., çok sayıda çocuğu istismar etti. Çocuklar, ilk başta kendilerine ‘babacan’ davrandığını belirttikleri müdürün davranışlarının giderek değişmeye başladığını kaydetti. Müdürün, yurtta kalan kızlardan birine, “Bundan sonra yalnızca benim yanımda açık giyineceksin” dediği iddia edildi. Öte yandan yurt müdürü N.A.'nın yasak olmasına karşın kızların kaldığı odalara haber vermeksizin girip çıktığı da öne sürüldü. Müdürün istismarına maruz kalan çocuklardan birinin okul dışındaki bir markette müdür tarafından sıkıştırıldığı da iddialar arasında yer aldı.

Fotoğraf: Serra Akcan / csgorselarsiv.orgFotoğraf: Serra Akcan / csgorselarsiv.org

DEFALARCA İFADE

Müdürün tavırlarından rahatsız olan öğrencilerden biri Kırşehir Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’nden (ÇYDD) yardım istedi. Müdürden şikayetçi olunurken Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği de çocukların yanında davaya müdahil oldu. Müdür N.A. geçen yıl nisan ayında tutuklandı ve Kırşehir Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanmasına başlandı. Çelişkili beyan verdikleri gerekçesiyle çocukların dört kere ifadeleri alınırken müdürün avukatının çocuklara, “Hocan yatakta sana dokunduğunda bir şey hissettin mi?” diye sorduğu ifade edildi. Kırşehir Ağır Ceza Mahkemesi’nde tutuklu yargılanan okul müdürüne yönelik kararın 31 Ocak’ta görülecek mahkemede verileceği kaydedildi.

ÇOCUKLAR SUSMADI

Dosyaya bakan savcı da mütalaasında, “Öğretmen ve öğrenci arasındaki ilişki sınırı aşıldı” notuyla müdüre yönelik en ağır cezayı istedi.

Söz konusu davaya müdahil olan Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği avukatlarından Çisel Demirkan, süreci BirGün’e anlattı. Demirkan, “Çocuklarımızın artık hiçbir yerde güvende olmadıklarını bilerek yaşıyoruz” dedi. Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çıktığını anımsatan Demirkan, “Ayrıca insan haklarına bu yoğunlukta saldırının yapıldığı düzende çocukları korumak ne kadar mümkün olabilir?” diye sordu. Soruşturma ve kovuşturma evresinde çocukları koruyan bir tutumun sergilenmediğini savunan Demirkan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Olayı onlara defalarca yaşatıyoruz. Küçücük çocuklara iftira atıyorlar. Bu çocuklar aylarca uğradıkları istismarı, cinsel saldırıyı anlatmaya korktular. ‘Bu eylemler yapılırken kimseye söylemediniz, bağırmadınız’ diyerek, ifadelerinde çelişki olduğunu belirterek çocukların üzerine gittiler. Çocuklar, istismara maruz kalırken nasıl davranmaları gerektiği konusunda da ahkam kesiyoruz. ‘Hocan sana dokununca bir şey hissettin mi? Neden bu saate kadar kimseye anlatmadım? Notunun kötü olduğunu söylediği için mi bunu yaptın?’ gibi sorularla mağdurları suçlu gibi göstermeye çalışıyorlar. Bu çocuklar susmadı ve kendi haklarını kendileri aradılar. Yaşadıklarını anlattılar. Biz de Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği olarak çocukların ve kadınların daima yanında olacağız. Bu düzen değişene kadar mücadele etmeye devam edeceğiz.”

***

ŞİDDETİN ÜSTÜNÜ KAPATMAYIN

Çukurova Üniversitesi’nde eğitim gören öğrenciler, yerleşke içindeki Toros Kadın Yurdu yakınında bulunan bir alanda 14 yaşındaki bir çocuğun cinsel istismara uğramasını protesto etti. Gençlik Meydanı’nda toplanan öğrenciler adına konuşan Özge Türkoğlu, yetiştirme yurdunda kalan iki çocuğun kendilerine yardımda bulunacağını belirten kimliği belirsiz bir kişi tarafından kaçırılarak, Toros Kadın Yurdu civarında bulunan zeytinliğe getirildiğini belirtti. Türkoğlu, Çukurova Üniversitesi yönetimine seslenerek "Daha önce kampüsümüzdeki yurtlarda istismar vakası yaşandığını ileten öğrencilerin sorunlarını çözmek için ne yaptınız? Yabancı araçların öğrencileri saatlerce rahatsız etmesine neden müdahale etmiyorsunuz?" diye sordu.

***

ÖĞRETMENE 71 YIL HAPİS TALEBİ

Ankara'nın Keçiören ilçesindeki bir okulda görev yapan 62 yaşındaki din kültürü, ahlak bilgisi ve hafızlık öğretmeni Münir Yükselmiş, 14 yaşındaki öğrencisi F.N.Ö'ye cinsel istismarda bulunduğu belirlendi. Yükselmiş'in, kimseye söylememesi için tehdit ettiğini, tehditle istismara devam ettiğini söyleyen F.N.Ö, ailesiyle birlikte şikâyetçi oldu. Gözaltına alınan Yükselmiş, çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Yükselmiş için 71 yıl 11 aya kadar hapis cezası talep edildi.