Özgürlükçü Hukukçular Derneği (ÖHD) Kadın Komisyonu, takip ettikleri bir çocuk istismarı davasında beraat kararı veren hâkimin sanığa “Tövbe et” tavsiyesinde bulunduğunu iddia etti.

ÖHD Kadın Komisyonu’nun sosyal medyadan yaptığı açıklamaya göre, İstanbul Anadolu 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen bir çocuk istismarı davasının karar duruşması 22 Aralık’ta görüldü. Mahkeme heyeti, sanığa beraat kararı verdi.

Açıklamaya göre, duruşma sona erdikten sonra heyet başkanı, sanığa duruşma salonunda beklemesini söyledi.

Avukatlar, salondan çıktıktan sonra kapı aralığından heyet başkanının sanığa "Başkası banyodayken banyoya girilmez”, “Tövbe et”, “Bir daha yapma” gibi sözler söylediğini duyduklarını ileri sürdü.

Bu sözler üzerine salona girdiklerini ve heyet başkanına böyle bir yargılama usulü olmadığını, eğer suçun oluştuğuna ilişkin kanaat hası olmuşsa neden beraat kararı verildiğini söylediklerini aktaran ÖHD Kadın Komisyonu, heyet başkanını ise iddiaları kabul etmediğini aktardı. Açıklamada, olaya ilişkin tutanak tutulduğu ve hukuki süreç başlatılacağı belirtildi.

“ŞERİAT YARGILAMASI ANLAMINA GELİYOR”

“Şeriat yargılamasını kabul etmiyoruz” diyen ÖHD Kadın Komisyonu, açıklamasında şunları belirtti:

“Anayasanın 138. maddesine göre hâkimler Anayasaya, kanuna ve hukuka uygun olarak vicdani kanaatlerine göre hüküm verirler. Yine Anayasanın 2. maddesine göre Türkiye demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devletidir. Hâkimlerin kendi yaşayış biçimlerini ve fikirlerini yargılamaya yansıtmaması ve tarafsızlık ilkelerini koruması gerekmektedir.

“İstanbul Anadolu 3. Ağır Ceza Mahkemesi başkanı görevinin gereklerine aykırı davranarak Anayasayı ihlal etmiştir. Dosyada bulunan deliller doğrultusunda hâkimde suçun işlendiğine dair kanaat oluşmuşsa Türk Ceza Kanununa uygun bir şekilde cezalandırılmaya hükmedilmesi yerine günah çıkarma edasıyla sanığa tövbe ettirilmesini şeriat yargılaması anlamına gelecek Anayasaya aykırı bu durumu kabul etmiyoruz.”

ÖHD Kadın Komisyonu, Hâkimler ve Savcılar Kurulu’nu göreve davet etti.