İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Gezi Parkı Ana Davası'nda; 25 Nisan 2022 tarihinde kararını açıklamıştı. Mahkeme oy çokluğuyla, Osman Kavala’ya “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’ni ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası, siyasal ve askeri casusluk suçundan ise beraat kararı vermişti. Mahkeme, Mimar Ayşe Mücella Yapıcı, Tayfun Kahraman, Mine Özerden, Çiğdem Mater Utku, Yiğit Ali Ekmekçi, Ali Hakan Altınay, Şerafettin Can Atalay hakkında da “Türkiye Cumhuriyeti’ni ortadan kaldırmaya teşebbüs suçuna yardım” suçundan 18’er yıl hapis cezası vermişti.

TÜM İTİRAZLAR REDDEDİLDİ

Sanık ve müdahil avukatları, yerel mahkemenin mahkumiyet kararlarına itiraz ederek dosyayı istinaf mahkemesine taşımıştı. İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 3. Ceza Dairesi, yerel mahkemenin verdiği kararlarda usule ve esasa ilişkin herhangi bir hukuka aykırılığın bulunmadığını, delillerde ve işlemlerde herhangi bir eksiklik olmadığını, ispat bakımından değerlendirmenin yerinde olduğunu, eylemlerin doğru olarak nitelendirildiğini ve kanunda öngörülen suç tipine uyduğunu, cezaların kanuni bağlamda uygulandığını belirterek, istinaf başvurularının esastan reddine karar verdi. 

TUTUKLULUK KARARLARININ DEVAMINA KARAR VERİLDİ

İstinaf; Ayşe Mücella Yapıcı, Şerafettin Can Atalay, Tayfun Kahraman, Ali Hakan Altınay, Mehmet Osman Kavala, Çiğdem Mater Utku ve Mine Özerden'in tutukluluk halleri ile sanık Yiğit Ali Ekmekçi'nin tutuklamaya yönelik yakalama kararının devamına karar verdi.

İstinaf Mahkemesi, ret kararının Yargıtay’a taşınabileceğini de belirtti.