Sendikalı oldukları için işten çıkarılan 2 üyeleri için açıklama yapan DİSK Tekstil İşçileri Sendikası Antep Bölge Temsilciliği, “Sendika düşmanlığına son verin. İşçilerin yasal haklarına saygı gösterin” dedi.

MA'da yer alan habere göre; Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Tekstil İşçileri Sendikası Antep Bölge Temsilciliği, sendikaya üye oldukları için işçilere yapılan baskıları ve işten atmaları protesto etmek için 2’nci Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB)  bulunan Akınalbella Terlik Fabrikası önünde basın açıklaması yaptı. İş çıkış saatinde yapılan açıklamada, “Sendika haktır engellenemez Akınalbella’ya sendika girecek” pankartı açıldı. Açıklamaya 17 gün önce sendikalı olduğu için işten çıkarılan ve fabrika önünde eylem başlatan Aydın Göçmen ile dün işten çıkarılan ve eyleme katılan sendika üyesi Suriyeli Muhammed Nebhen, DİSK Tekstil İş Antep Bölge Temsilcisi Mehmet Türkmen’in yanı sıra onlarca işçi katıldı.

Açıklamada konuşan DİSK Tekstil İş Antep Bölge Temsilcisi Mehmet Türkmen, hukuksuzluklara karşı işçilerin örgütlendiğini belirterek yaşanan süreci şu sözlerle aktardı: “Önce 5 işçiyi tazminatlarını vererek işten çıkarmayı denedi ancak içerideki işçiler geri adım atmadı. Fabrika yönetimi sendikanın içeri girmesini engellemek ve işçilere gözdağı vermek için bu defa başka bir yol denedi. 17 gün önce 10 senelik işçi Aydın Göçmen’i, şimdiye kadar tek bir tutanağı olmadığı halde, makineye zarar verdiği bahanesiyle tazminatsız şekilde işten attı. Aydın Göçmen işe geri dönmek için fabrika önünde direnişe başladı ve 17 gündür direnişe devam ediyor. Fabrika yönetimi işçilerin birliğini bozamayacağını anlayınca bu defa da bir taraftan işçilere giriş-çıkış yaparak tazminat vererek kandırmaya çalışırken, diğer taraftan da işçilere sendikadan istifa etmeleri halinde elden, kayıt dışı şekilde 200’er lira verme teklifinde bulundu. Ve en son dün Suriyeli işçi arkadaşımız Muhammed Nebhen sendikalı olduğu için işten atıldı. Bu işçi arkadaşımız, Türkçe okuma yazması olmadığı halde Türkçe bir evraka imza atmaya zorlandı. İşten çıkarılan Muhammed, fabrika önünde direnen arkadaşı Aydın Göçmen’in yanına gelerek direnişe katıldı.”

‘MEŞRU EYLEMLERE BAŞLIYORUZ’

Devamında fabrika yönetimine seslenen Türkmen, “Sendika düşmanlığına son verin, sendikayı muahatap alın. İşçilerin yasal haklarına saygı gösterin. Bugüne kadar sessizliğimizi koruduk ve bu yanlıştan, işçilerin yasal haklarını gasp etme ısrarından vazgeçerek bizi muhatap almanızı bekledik. Ancak son işten çıkarma bardağı taşıran damla oldu. Bugünden itibaren fabrika önünde meşru eylemlere, kitlesel basın açıklamalarına başlıyoruz. İşçilerin sendikal örgütlenme hakkının engellendiği bu fabrika ekonomik olarak da büyük bedeller ödeyecektir. İşçilerin yasal haklarına ve sendikal örgütlenme özgürlüğüne saygı gösterin” sözleriyle tepki gösterdi.

‘İŞÇİ SINIFI KAZANACAK’

Mücadelenin işçilerin birliği ile sonuç vereceğinin altını çizen Türkmen, “Akınalbella’ya sendika girecek. Bu fabrikada işçiler, insan gibi çalışacak, insanca yaşayacak ücret alacak. Akınalbella işçileri kazanacak. Türkiye işçi sınıfı kazanacak” dedi.

Açıklama, "Sendika haktır engelenemez", "İşçiyiz haklıyız kazanacağız" sloganları ile son buldu.