İslam ve göçmen karşıtı Danimarkalı aşırı sağcı Sıkı Yön Partisi lideri Rasmus Paludan’ın İsveç’te ve Danimarka’da Kur’an-ı Kerim yakmasıyla başlayan gerilim devam ediyor. Birçok Batılı ülke, Türkiye’deki vatandaşlarını terör saldırısına karşı uyarmış ve Almanya, Fransa, Hollanda ve İngiltere’nin İstanbul’da bulunan başkonsolosluklarının kapatıldığı duyurulmuştu. Bu gelişmelerin ardından, İstanbul’daki Pierre Loti Fransız Lisesi’nin Beyoğlu yerleşkesi ‘güvenlik’ gerekçesiyle geçici olarak kapatıldı.

LİSE BUGÜN VE YARIN KAPALI OLACAK

Lise yönetiminin velilere gönderdiği mesajda, diplomatik mercilerle bağlantılı olarak, Beyoğlu yerleşkesinin bugün ve yarın kapalı olacağı bildirildi. Velilere gönderilen mesaj şöyle:

“Mevcut güvenlik bağlamında ve diplomatik merciler ile bağlantılı olarak, Beyoğlu yerleşkesi 2 Şubat Perşembe (bugün) ve 3 Şubat Cuma (yarın) günleri kapalı olacaktır. Kontrolümüz dışındaki bu rahatsızlıktan dolayı özür dileriz. Sizi bilgilendirmeye devam edeceğiz. Mümkün olan en kısa sürede normale dönmeyi öngörmek için cuma günü durumun gelişimi hakkında sizi bilgilendireceğiz.”

Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı olmayan Pierre Loti Fransız Lisesi, Fransız Konsolosluğu'nun arazisi içinde bulunuyor. 

SÜREÇ NASIL GELİŞTİ

Aşırı sağcı Rasmus Paludan’ın İsveç’te 21 Ocak’ta Kur’an-ı Kerim yakmasına izin verilmesi Türkiye’de tepkilere yol açmıştı. Paludan, İsveç’ten sonra 27 Ocak’ta da Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da Kur’an-ı Kerim yakarken Danimarka’nın Ankara Büyükelçisi Dışişleri Bakanlığı’na çağrılmıştı.

ABD, Fransa, İtalya, İspanya, Almanya ve İsveç, 27 Ocak’ta Türkiye’ye ilişkin seyahat uyarıları yayınlamıştı. ABD’den gelen uyarıda “Avrupa’da son zamanlarda Kur’an yakma olaylarının ardından ABD hükümeti, vatandaşlarını, teröristlerin Türkiye’deki ibadethanelere olası misilleme saldırılarına karşı uyarıyor. Teröristler, ibadet yerlerini veya Batılıların sık sık ziyaret ettiği yerleri hedef alarak, çok az uyarıda bulunarak veya hiç uyarı vermeden saldırabilirler” denilmişti.