İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) ocak ayı toplantısında, İstanbul’da faaliyet gösteren taksilerin çalışma durumunu bildiren, ‘akıllı tepe lambası’ uygulamasına geçilmesi kararı alındı. Emniyet Müdürlüğü'nün karşı görüşüne rağmen oyçokluğuyla alınan karar uyarınca taksilerin; boş ya da dolu olup olmadığı ya da çağrılan müşteriye mi gittiği akıllı tepe lambasında yazacak.

UKOME ocak ayı toplantısı, Yenikapı Dr. Mimar Kadir Topbaş Gösteri ve Sanat Merkezi’nde İBB Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Buğra Gökçe başkanlığında bugün yapıldı. Toplantıda, İBB yönetiminin, taksilerin çalışma durumunu bildiren, ‘akıllı tepe lambası’ düzenlenmesi teklifi görüşüldü. Teklif içeriği şöyle:

"İstanbul genelinde faaliyet gösteren taksilerle ilgili Çözüm Merkezi'ne ulaşan başvuru ve şikâyetlerde taksilerin boş olsalar dahi yolcu almadıkları konu edilmiş yapılan incelemeler neticesinde ise şikayetlere konu olan kimi taksilerin başka bir yolcuya gittikleri için söz konusu yolcuyu alamadıkları sonucuna ulaşılmıştır. Bu sebeple taksilerin anlık doluluk, boşluk ve yolcuya gitme durumlarının araç üstünde görünür bir şekilde belirtilmesi ihtiyacı ortaya çıkmıştır. Sonuç olarak taksilerde yolcuların taksi erişimini kolaylaştırmak ve taksi şoförlerinin yaşayabileceği olumsuzlukları engellemek adına 'akıllı tepe lambalarının kullanılması teklif edilmektedir.”

İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü, bu teklife karşı çıktı. Ancak, Taksiciler Esnaf Odası'nın da destek verdiği teklif, oyçokluğuyla kabul edildi. Akıllı tepe lambası uygulamasına geçiş için taksilere 3 ay süre tanındı.

TAKSİMETRE İLE BAĞLANTILI ÇALIŞACAK

UKOME'de kabul edilen akıllı tepe lambası ile ilgili uygulama şöyle olacak:

- Akıllı tepe lambasında TAKSİ /DOLU /BOŞ /RZV/S.O.S ifadeleri yazacak.

- Taksimetre ile bağlantılı olacak. Taksimetre yolculuk başladığı andan itibaren tepe lambasında 'DOLU' ibaresi yer alacak. Herhangi dışardan müdahale ile yolculuk sonuna kadar değişiklik yapılamayacak. Yolculuk sonunda ise tepe lambasında 'BOŞ' ibaresi yer alacak. Taksi şoförü çağrısını yanıtladığı yolcusunu almaya giderken akıllı tepe lambası 'RZV' şeklinde değiştirilecek. Şoförün panik butonuna basması durumunda taksinin kolluk kuvvetleri tarafından görülebilmesi adına tepe lambasında S.O.S ifadesi yer alacak.

- Tepe lambasındaki ifadelerde farklı ışıklandırma rengi olacak. Buna göre; TAKSİ-sarı, DOLU-kırmızı, BOŞ-yeşil, RZV-kırmızı ve S.O.S-kırmızı renklerde olacak.

- Akıllı tepe lambaları taksinin önünden ve arkasından okunabilecek ve gün ışığında dahi görünebilecek şekilde çift taraflı ekranlı ve dış müdahalelere karşı korunaklı, TSE, CE vb. sertifikalara sahip olacak.

- Akıllı tepe lambaları, en fazla 20 cm yükseklik, 40 cm genişliğinde imal edilecek.