İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve İstanbul Planlama Ajansı (İPA)  tarafıından 14-25 Haziran 2021 tarihleri arasında 12-25 yaş arası çocuğu olan kişilerin madde bağımlılığına ve madde bağımlısı bireylere bakış açısını ölçmek amacıyla yapılan saha araştırmasının sonuçları yayınlandı. "Algılar, deneyimler ve çözüm önerileri" başlığı ile yayınlanan rapora göre uyuşturucu maddeye kolayca erişilebiliyor.

Araştırma raporuna göre bağımlılığa giden yolun ailevi, toplumsal, ekonomik ve mekânsal pek çok faktörle kesiştiğini söylemek mümkün. Öte yandan arkadaş çevresi, aile içerisinde huzursuzluk, ebeveynlerin çocuğa karşı davranışları; bireyleri bağımlı olmaya yönlendiren sebepler arasında öne çıkıyor.

ARKADAŞ VE AİLE ETKİSİ İLK İKİDE

Araştırma kapsamında yapılan saha çalışmasında katılımcıların %68.2’si arkadaş çevresinin, %48.3’ü aile içerisindeki huzursuzluğun, hakaret veya şiddetin, %45.6’sı ise ebeveynlerin çocuklarına karşı olan davranışlarının madde kullanımına başlamada en önemli üç neden olduğunu belirtti. Bu nedenleri, aile bütünlüğünün bozulması ve ailede madde kullanan bireylerin bulunması takip etmektedir.

KATILIMCILAR HAKKINDA:

Araştırmaya katılanların %7,1’i E, %27,1’i D, %26,6’sı C, ,9’u C+, ,4’ü B, %6,3’ü B+, %5,4’ü A, %2,2’si ise A+ sosyoekonomik statüdeki mahallelerde ikamet etmekte olan kişilerden oluştu. Çalışmaya katılanların %52,6’sını erkek, %47,4’ünü kadın katılımcılar oldu. Katılımcıların %38,2’si ilkokul ve altı, ,4’ü ortaokul, %26’sı lise, ,2’si yüksekokul ve fakülte, %2,2’si yüksek lisans ve doktora seviyesine sahip olduğunu belirtti. Katılımcıların %2,9’u 2.000 TL ve altı, %47,7’si 2.001-4.000 TL arası, %29,5’i 4.001-6.000 TL arası ve ,9’u 6.001 TL ve üzeri aylık hane gelirine sahip olduğunu ifade etti.

EN BÜYÜK ETKEN ARKADAŞ ÇEVRESİ

Araştırma kapsamında yapılan saha çalışmasında katılımcıların %68.2’si arkadaş çevresinin, %48.3’ü aile içerisindeki huzursuzluğun, hakaret veya şiddetin, %45.6’sı ise ebeveynlerin çocuklarına karşı olan davranışlarının madde kullanımına başlamada en önemli üç neden olduğunu belirtti.

UYUŞTURUCU MADDEYE KOLAYCA ERİŞİLEBİLİYOR

Araştırma kapsamında elde edilen verilere göre, katılımcıların yüzde 94.6’sı İstanbul’da uyuşturucu madde bağımlılığının bir problem olduğunu, yüzde 84.2’si ise bağımlılık yapan maddelere kolayca erişilebildiğini düşünüyor. Aynı araştırmada katılımcıların yüzde 95.1’i, madde bağımlısı bireylerin toplumunun huzur ve güvenliğini tehdit ettiğini düşünüyor.

AİLELER BAĞIMLILIKLA MÜCADELE EDERKEN YALNIZLAŞIYOR

Bağımlı bireylerin aileleri, toplum tarafından dışlanma endişesi sebebiyle bu durumu en yakınlarıyla dahi paylaşmaktan çekiniyor. Bağımlılık bir “aile sırrı” olarak bir süre aile üyelerinin destek almadan yüklendiği bir süreç olarak ilerliyor. Çözüm konusunda sorumlular: aileler, devlet ve medya Katılımcılar uyuşturucuyla mücadele konusunda aile, devlet ve medyanın sorumlu olması gerektiğini ve madde bağımlılığının ancak bu şekilde tedavi edilebileceğini düşünüyor. Ancak katılımcıların %26.7’si madde bağımlısı bir bireyi hangi kurumlara yönlendireceği konusunda bilgi sahibi değil.

Raporun tamamına burdan ulaşılabilir.