İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) bağlı İstanbul Planlama Ajansı’nın (İPA) 3 aylık periyotlar halinde yayınladığı İstanbul’daki yaşam maliyeti araştırmasının mart-nisan-mayıs sonuçları açıklandı.

ipa1

İPA'nın Twitter hesabından yapılan paylaşım göre; 4 kişilik bir ailenin İstanbul’da yaşama maliyeti ortalama 19 bin 950 lira oldu.

İPA verilerine göre mayıs ayında İstanbul’da yaşam maliyeti artış oranı yüzde 7,78 olarak gerçekleşti. Mayıs ayı değişim oranlarına göre İstanbul’da yaşam maliyetinin yıllık  artış oranı ise yüzde 86,02'e yükseldi.

4 kişilik bir ailenin mayıs ayında yaşama maliyeti ortalaması 19 bin 950 lira olarak belirlendi. Bu rakamla, İstanbul'da yaşam maliyeti nisan ayına göre 1440 lira arttı. İPA İstanbul'da yaşamanın maliyetini mart ayında ortalama 17 bin 77 lira, nisan ayında ise ortalaması ise 18 bin 510 lira olarak tespit etmişti.

BAZI ÜRÜNLERİN MALİYETE ETKİSİ

İPA ayrıca sık kullanılan bazı ürünlerin yaşam maliyetine etkisine dair de grafikler paylaştı.

ipa2

Buna göre; çay yüzde 30, ağız bakım ürünleri yüzde 22, yoğurt yüzde 19, et ve kıyma ise yüzde 15 artarak İstanbul'da yaşamanın maliyetini önceki aya göre artırdı.