Haber: EDDA SÖNMEZ - Kamera: ADEM KARABAYIR 

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, "En İyi Narkotik Polisi Anne" programında, uyuşturucu kullanan gençlerin durumunu ailesinde ilk öğrenen kişinin yüzde 72,3 oranı ile anneleri olduğunu belirterek, “Bu anlayış ve araştırma, bakanlığımızın başlattığı ‘En iyi Narkotik Polisi Anne’ projemizin de çıkış noktası oldu. Bu proje kapsamında, İstanbul’umuzda geçen yıl 153 bin 087 anne ve anne adayımızı bilgilendirdik. Hayırda acele ediyoruz. Bu yıl hedefimiz, 350 bin annemize daha ulaşmak” dedi.

İstanbul Valiliği, bugün Atatürk Kültür Merkezi'nde 'En İyi Narkotik Polisi Anne' konulu bir seminer düzenledi. Seminere, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, İstanbul Emniyet Müdürü Zafer Aktaş ile 39 ilçenin kaymakamı, muhtarlar ve bağımlı anneleri katıldı. Yavuz Bingöl tarafından desteklenen Emniyet Korosu, seminer öncesi bir dinleti sundu. Seminerde uyuşturucu kullanan çocukların davranışları ve uyuşturucunun zararları hakkında bilgi verildi.

Programın açılışında konuşan İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, projenin 'Anneler bilir' cümlesinden doğduğunu belirterek özetle şunları söyledi:

"BU TOPLANTIMIZDA GÜNDEMİ OLUŞTURAN KÖTÜLÜĞÜN ADI 'UYUŞTURUCU': Adına hayat dediğimiz, vakti kısıtlı bu ömür, iyilerle kötülerin de mücadele sahası aynı zamanda. Asırlar geçiyor, çağlar değişiyor, kötülerin kötülükleri, şekil değiştirse de yöntem değiştirse de devam ediyor. Bugün, bu toplantımızın gündemini oluşturan kötülüğün adı da 'uyuşturucu'. Devletimiz, aile birliğini derinden sarsan, geleceğimiz olan gençlerimize musallat olan uyuşturucuyla mücadelesini emniyetimizle, jandarmamızla, sahil güvenliğimizle, ez cümle tüm güvenlik güçlerimizle aralıksız sürdürüyor. Ama bu mücadelede bizim bir büyük destekçiye daha ihtiyacımız var. Sizlere. Yanınıza anneleri ve onların duasını aldığınız bir savaştan mağlup çıkmanız mümkün değil ki. Çünkü beşik sallayan eller, bizler için dünyayı yerinden oynatacak bir gücü simgeler. İnancımızda, irfanımızda annelerin yeri hep ayrıdır, özeldir.

BAĞIMLILIKLA MÜCADELEDE ANNELERLE YAN YANA YÜRÜMEK İSTİYORUZ: Peygamber efendimiz, 'Hiç unutulmayacak yüz, anne yüzüdür'’ buyuruyor. Anneler, bir gül kokusundadır; gökyüzündeki yıldızlar gibi zarif, en nadide mücevherden bile daha kıymetli. Yeri geldiğinde, bir aslanın gözlerindedir anneler. Onun giremeyeceği evlat kalbi, açamayacağı kilit, aşamayacağı set yoktur. Bu salonu dolduran hepimiz, birer ana kuzusuyuz. Biliyoruz ki anne eliyle bir insan, tüm dünyaya, zorluklara karşı tutunur, karşı koyar ama anne o eli bir bırakırsa işte o zaman boğazı düğüm düğüm olur o evladın, bir ömür boyu yutkunur, kalır. Bir fincan kahvenin hatırı 40 yılsa annelerin ak sütünün hakkı nasıl ödenir? Kıymetli anneler, hakkınız ödenmez. Şimdi de bağımlılık gibi tüm dünyanın ortak bir sorununda sizlerle yan yana yürümek istiyoruz. Bizler; geleceğimizi, akıl ve irademizi esir almaya çalışan, gençlerimizi suça iten her türlü bağımlılıktan uzak tutmayı, sokaklarımızı zehirden ve zehir tacirlerinden korumayı milli bir vazife kabul ediyoruz. Ve bu mücadelenin evimizden başlayarak ele alınması gerektiğine, annelerimizin desteğiyle daha başarılı olacağımıza yürekten inanıyoruz.

ÇOCUKLARIN UYUŞTURUCU KULLANDIĞINI İLK ÖĞRENEN YÜZDE 72,3 İLE ANNELER: Peki neden anneler diye sorabilirsiniz? Çünkü 'Narkolog Projesi' kapsamında, uyuşturucu ağına yakalanan 27 bin 779 gencimize, 'Ailenizde uyuşturucu kullandığınızı ilk öğrenen kim oldu' diye soruldu. Bu sorunun açık ara yanıtı kim olmuş olabilir sizce? Evet, elbette ki anneler oldu. Yüzde 72,3 ile ilk öğrenen anneler. Anneler, belki hemen her şeyi göremeyebilirler ama kalpleriyle her şeyi duyar ve hissederler. İşte bu yüzden diyoruz ki 'Anneler bilir, hem de herkesten önce anneler bilir’. Hiçbir anne, evladına toz konduramaz. 'Benim evladım yapmaz’ der. 'Ben çocuğumun arkadaşlarını tanıyorum, hepsi iyi çocuklar'’ der. Der ama, peki ellerimizden düşürmediğimiz şu telefonlar? Evlatlarımız bedenen yanımızda, yamacımızdalar. Ancak ya o ruhları, akılları? Çevrimiçi olarak kimlerle nerelerde geziyorlar? 

BU YIL HEDEFİMİZ 350 BİN ANNEMİZE DAHA ULAŞMAK: Tehlike, tahmin ettiğimizden çok daha yakın değil mi? İşte bu anlayış ve araştırma, bakanlığımızın başlattığı 'En İyi Narkotik Polisi Anne' projemizin de çıkış noktası oldu. Bu proje kapsamında İstanbul’umuzda geçen yıl 153 bin 87 anne ve anne adayımızı bilgilendirdik. Hayırda acele ediyoruz. Bu yıl hedefimiz, 350 bin annemize daha ulaşmak. İnşallah, siz ve sizler gibi duyarlı annelerimizle, anne adaylarımızla, medyamızla, sanatçılarımızla bu hedefimizi yakalayacağız. Çünkü bağımlılıkla mücadele, Sayın Cumhurbaşkanımızın ifadeleriyle 'Vatan görevidir.' Bu anlayışla bizler de İstanbul’umuzda canla başla çalışıyoruz.

İSTANBUL’UMUZDAKİ CEZAEVLERİNDE 34 BİN 244 TUTUKLU VE HÜKÜMLÜ BULUNUYOR: Sadece geçtiğimiz yıla ait bazı bilgileri paylaşmak istiyorum: Güvenlik güçlerimizin başarılı çalışmalarıyla 2022 yılında, 51 bin 515 operasyonda 74 bin 509 şüpheli yakalandı, 7 bin 27’si tutuklandı. Bu operasyonlarda yaklaşık 26 ton uyuşturucu, 3,5 milyonu aşkın hap ele geçirildi. 2022 yılı itibarıyla İstanbul’umuzdaki cezaevlerinde 34 bin 244 tutuklu ve hükümlü bulunuyor. Bunların yaklaşık 3’te 1’i, 9 bin 820’si uyuşturucu suçlarından cezaevinde.

2022 YILINDA, KASIM AYI İTİBARİYLE 32 VATANDAŞIMIZI BU İLLETTEN KAYBETTİK: Sayın Bakan’ımızın göreve geldiği 2017 yılında İstanbul’da 363 vatandaşımızı, 2022 yılında ise kasım ayı itibarıyla ise 32 vatandaşımızı maalesef bu illetten kaybettik. Düşüş büyük, ama bir canımızı dahi kaybetmeye tahammülümüz yok. Uyuşturucunun iki yönü var: Birincisi arz, diğer talep. Arz cephesine karşı, yani kullanıcısından satıcısına, uyuşturucu baronlarından torbacılara kadar, kökünü kurutuncaya kadar, evet altını çizerek söylüyorum, kökünü kurutuncaya kadar büyük bir azimle, kararlılıkla mücadele ediyoruz. Bu mücadeleyi bir vatan görevi olarak görüyoruz.

DÜNYADA ÖRNEK GÖSTERİLECEK BİR ÇAYIŞMA YÜRÜTÜYORUZ: Peki taleple mücadele? Bakanlığımızın öncülüğünde bu konuda da dünyada örnek gösterilecek bir çalışma yürütüyoruz. Çünkü diyoruz ki önce bilgi sahibi olmalıyız, sonra bilinçli. Bilinçli anne, bilinçli gençlik. Peki bunun için neler yapıyoruz? Önleyici faaliyetlerde iki önemli çalışmamız var. Narvas ve Narko Alan Projesi. Narvas ile bütün ihbarları doğru kabul ediyor, işlem başlatıyoruz. İhbarlar yoğun olarak nerelerden yapılıyorsa kolluk kuvvetlerimiz o bölgede yoğunlaşıyor. Hangi saatlerde, hangi sokak başında, hangi noktada uyuşturucu satışı yapılıyor, en ücra yerleri dahi tespit edip, suçluları yakalıyoruz. 141 polis merkezimiz, 29 jandarma karakolumuz, sanal devriyelerimiz, sokak ekiplerimiz teyakkuz halinde. Bu çalışmalarımıza rehberlik eden de işte sizlerden gelen ihbar ve bildirimler.

İHBAR SAYILARI AZALDI: Bize 112 Acil Çağrı Merkezi veya UYUMA aplikasyonu üzerinden yapacağınız her bildirimin peşine düşüyoruz. En ince detayına kadar inceliyoruz… Öncelikli olarak sizlerden, UYUMA uygulamasını telefonlarınıza indirmenizi rica ediyorum. İhbar hatlarına uyuşturucuyla ilgili 2018 yılında 120 bin 838 çağrı gelmişti. Bu rakam 2021 yılında 69 bin 42’ye, 2022’de ise 46 bin 681’e düştü. Operasyonlarımız, yakaladığımız şüpheli ve tutuklu sayıları ve uyuşturucu miktarları arttı. İhbar sayıları azaldı.

963 MUHTARIMIZLA WHATSAPP HATTI KURDUK: Narko Alan projesiyle de özellikle belirlediğimiz 7 ilçe 39 mahallede adeta kuş uçurtmuyor, uyuşturucu tacirlerine nefes aldırmıyoruz. Önleyici çalışmalarımızın yanı sıra bilgilendirme faaliyetleri kapsamında AVM’lerde, meydanlarda, işte bugünkü gibi salonlarda bir araya geliyoruz. En İyi Narkotik Polisi Anne, Narkotır, Narkonokta, Narkolog Anket ve Narkorehber projelerimizi sürdürüyoruz. İstanbul’umuzdaki elimiz, gözümüz olan 963 muhtarımızla WhatsApp hattı kurduk. Şu an aramızda anne muhtarlarımız da var. Mahalle mahalle, sokak sokak uyuşturucu tacirlerinin peşindeyiz. Ve etkin bir çalışmamız da evsel atıklarla ilgili. Kanalizasyonlardan üç ayda bir numuneler alıyoruz. Bakanlığımız, üniversitelerimiz ve Adli Tıp’ın organize çalışmasıyla analizler yapıyor, sonuçları karşılaştırıyoruz. Uyuşturucuya erişim oranlarını düzenli bir şekilde raporluyoruz. Çünkü hiçbir annemizin bu illet yüzünden evlat acısı yaşamasını, gözyaşı dökmesini istemiyoruz. Hepimiz evlatlarımızın iyi günlerini, mürüvvetlerini, başarılarını, iyi bir aile kurduklarını görmek isteriz.

UYUŞTURUCU İLLETİNE YAKALANAN GENÇLERİ AYRIŞTIRMAYALIM, ÖTEKİLEŞTİRMEYELİM: O yüzden; vatanımızı, bayrağımızı koruduğumuz gibi, evlatlarımızı da sigara, alkol, uyuşturucu ve her türlü bağımlılıktan korumalıyız. Ama diyelim ki tüm bu çalışmalara rağmen bir gencimiz uyuşturucu illetine yakalandı. Sakın o evladımızı ayrıştırmayalım, ötekileştirmeyelim lütfen. Aksine daha çok sarıp sarmalayalım. AMATEM, ÇEMATEM ve YEDAM merkezlerimiz o gencimizin her daim yanında. Çünkü hepimizin ortak ideali sağlıklı nesiller yetiştirmek. El birliğiyle inşallah bunu başaracağız."