ANKA'dan Çağatan Akyol'un haberine göre İstanbul Tabip Odası'nın genel kurulunda Demokratik Katılım Grubu adına başkanlığa aday olan Prof. Dr. Nergis Erdoğan, "Hekimlik itibarını yeniden yükseltmek, hekimlerin hak ettikleri sosyal ve ekonomik düzeye ulaşmasını sağlamak üzere tüm meslektaşlarımızın ve halkımızın desteğiyle ‘hekimleri tüm sorunlarına karşı biz savunduk, biz savunuruz’ diyoruz" dedi.

30 bin üyeli İstanbul Tabip Odası’nın seçimli genel kurulu 16-17 Nisan'da yapılacak. Genel Kurul, 17 Nisan Cumartesi günü Şişli Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Evi'nde toplanacak. Oda seçimleri ise 17 Nisan Pazar günü Çapa Fen ve Selçuk Mesleki ve Teknik Anadolu liselerinde yapılacak.

Demokratik Katılım Grubu, Cağaloğlu’ndaki İTO binasında düzenlenen basın toplantısında adaylarını tanıttı. Grup adına İTO Başkanlığı'na aday olan Prof. Dr. Nergis Erdoğan, Türk Hekimleri Birliği’nin adayı Dr. Yavuzhan Baş ile yarışacak. Demokratik Katılım Grubu’nun Prof. Dr. Nergis Erdoğan başkanlığındaki yönetim kurulu adayları arasında Dr. Saffet Ercan, Dr. Ertuğrul Oruç, Dr. Cegerğun Polat, Dr. Esin Tuncay, Dr. Ayşen Yavru ve Dr. Tamer Yazar yer aldı.

Grup adına hazırlanan ortak açıklamayı Prof. Dr. Erdoğan okudu. Türkiye’nin dört bir yanındaki üniversitelerden gelmiş, mesleği için olumlu katkılar sunmak ve hastalarına hizmet etmek amacıyla var gücüyle çalışan, ufkuna doktorluğun itibarını, hastalarının ve toplumun sağlığını koymuş bir ekip olduklarını belirten Erdoğan, “Tüm meslektaşlarımızın ve halkımızın desteğiyle ‘hekimleri tüm sorunlarına karşı biz savunduk, biz savunuruz’ diyoruz” dedi.

Erdoğan, şöyle konuştu:

“TARİHİ BİR KIRILMA DÖNEMİNE TANIKLIK EDİYORUZ" 

Gerek ülkemiz gerek dünyamız büyük bir dönüşüm sürecinden geçiyor. Covid-19 pandemisinin de katkısıyla kültürden siyasete, aileden hukuka birçok kavramın anlamlarının değiştiği tarihi bir kırılma dönemine tanıklık ediyoruz. Yeni teknolojiler, ilaç sektöründeki ilerlemeler, insanlığın gerek estetik gerek tedaviye bakışının değişmesiyle birlikte sağlık alanında da büyük bir dönüşüm yaşanıyor. Öte yandan, mecburi hizmetini yapan ya da bu görevinden yeni dönmüş genç arkadaşlarımıza kulak verdiğimizde, tedavi imkanları ve önleyici sağlık hizmetlerine ulaşımın neredeyse sıfır olduğu mezralarımız olduğunu anlıyoruz.

"YENİ YÖNETİM KURULUNDA GÖREV ALMAYA ADAYIZ"

Biz de hekimlerin sosyal ve ekonomik sorunlarının yanı sıra sağlık hizmetine erişimdeki bu adaletsizlikten ve eşitsizlikten derin üzüntü duyan, aklının bir köşesinde ve kalbinde insan olmak düşüncesini daima taşıyan, tıp eğitiminin bir vicdan eğitimi olduğuna inanan, bu koşullarda elinden geleni yapmaya çalışan bir grup hekim olarak yeni yönetim kurulunda görev almaya adayız. Bugün sizlerle paylaşmak istediğimiz toplantımıza, 17 Nisan 2022 tarihinde yapılacak İstanbul Tabip Odası seçimlerinde görevi devralacak yönetim kurulu adayı ekibimizi tanıtarak başlayacağız.

"KARARLI VE AZİMLİ BİR EKİP OLARAK KARŞINIZDAYIZ" 

Demokratik Katılım Grubu’nun amaç ve hedeflerini kısaca aktaracağız. İlk olarak biz kimiz? Biz, Türkiye’nin dört bir yanındaki üniversitelerden gelmiş, mesleği için olumlu katkılar sunmak ve hastalarına hizmet etmek amacıyla var gücüyle çalışan, ufkuna doktorluğun itibarını, hastalarının ve toplumun sağlığını koymuş bir ekibiz. Olaylara ve sorunlara farklı açılardan bakabilecek kapasiteyle kararlı ve azimli bir ekip olarak karşınızdayız.

"HER GÜN FARKLI BİR ŞİDDET HABERİ İLE UYANIYORUZ"

Bugün Türkiye’de gelmiş olduğumuz noktada hekimliğe karşı yürütülen algı, hukuk ve siyaset savaşını üzülerek izliyoruz. Maaşları yoksulluk sınırına kadar gerileyen biz hekimlere yönelik şiddet had safhaya vardı. Her gün farklı bir şiddet haberi ile güne uyanıyoruz ve şiddetin bu sıklıkla meydana geliyor olmasından kaygı duyuyoruz.

Bu sorunları, hep birlikte masaya yatırıp kaynağında çözmek üzere oluşturacağımız çalışma gruplarımızda tartışacak, çözümlere birlikte karar verecek ve kamuoyuyla elimizdeki verileri düzenli olarak paylaşacağız. Bizleri destekleyen hekim arkadaşlarımızdan alacağımız güçle bu yönetim döneminde Tabip Odamızı sağlık alanında alınacak tüm kararlarda en iyi şekilde temsil etmeyi hedefliyoruz.

"İÇİNİZİ DIŞINIZI EN YAKINDAN BİLENLERİZ"

Şunu özellikle belirtmek isteriz ki tıp eğitiminin planlanmasından hekim maaşlarına kadar bizlerin bilgisi ve dahli olmadan alınan hiçbir karar hak ettiğimiz sonuçları sağlamayacaktır. Çünkü hekimler olmadan nefes alıp verdiğiniz süre bir ‘hayat’ olmayabilir. Çünkü bizler, sadece insanlığa hizmet için gençliğinin en güzel yıllarını, boyunu aşan kitaplar içinde kütüphanelerde geçirenleriz, savaşta cephenin önünde yaralılara ilk müdahaleyi yapanlarız, bedeninizin asla göremeyeceğiniz noktalarında oluşan hastalıkları tedavi edenleriz, ağrılarınızı dindiren, içinizi dışınızı en yakından bilenleriz.

"BUGÜN YAŞANANLARI HAK ETMİYORUZ"

Emin olun, son nefesinizde umutla baktığınız boşluktan çıkıp ellerinizi tutanlar yine bizler olacağız. Biz, bugün yaşananları hak etmiyoruz. Hekimlik itibarını yeniden yükseltmek, hekimlerin hak ettikleri sosyal ve ekonomik düzeye ulaşmasını sağlamak üzere tüm meslektaşlarımızın ve halkımızın desteğiyle ‘hekimleri tüm sorunlarına karşı biz savunduk, biz savunuruz’ diyoruz.”

Nergis Erdoğan’ın konuşmasının ardından yönetim kurulu üyeleri de sırayla kendilerini tanıtarak vaatlerini anlattı. Yönetim kurulu adayları, sağlıkta şiddet yasasının çıkarılması, malpraktis yasasının düzenlenmesi, 5 dakikada muayenenin 20 dakikaya çıkarılması ve performansa bağlı maaşa son verilmesi konularına dikkat çekerek bu sorunların çözümü için adım atacaklarını vurguladı.