Dünya mobilya sektörünün en önemli buluşmalarından, sektör liderlerini bir araya getiren ve 3 milyar dolarlık ihracat hacmi oluşturmayı hedefleyen IIFF, Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi ile İstanbul Fuar Merkezi'nde (İFM) aynı anda kapılarını açtı. 6 gün boyunca dünya mobilya sektörünün önde gelen temsilcilerini bir araya getirecek fuar, Tüyap Tüm Fuarcılık Yapım AŞ ve Mos Fuarcılık AŞ iş birliği ve Mobilya Dernekleri Federasyonu (MOSFED) desteği ile düzenlendi. Fuar bu yıl 28 salonda binden fazla katılımcı firma ve 3 binin üzerinde markaya ev sahipliği yapacak. 140 binden fazla ziyaretçinin gelmesi beklenen fuarda bu yıl Türk firmalarının yanı sıra 10 farklı ülkeden 100’e yakın yabancı katılımcı da yer alıyor.

Fuarın açılışı MOSFED Başkanı Ahmet Güleç’in ev sahipliğinde Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Başkanı Şekib Avdagiç ve İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Erdal Bahçıvan ile sektör temsilcilerinin katılımıyla yapıldı. Açılışta yapılan konuşmalarda mobilya ihracatında ilk 5’e girmenin yolunun AB ve ABD pazarından geçtiği belirtildi. 

TURAGAY: İHRACATIMIZI DAHA DA YUKARILARA ÇIKARTACAK ÖNEMLİ PROJELERİ DEVREYE ALMALIYIZ

Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay, sektörün 4 milyar doların üzerindeki ihracat ile cari açığın önlenmesine büyük katkı sunduğunu belirtti. Turagay, şunları söyledi:

“Sektör önüne koyduğu hedeflerle dünyada ihracatta ilk 5’e girmeye aday. Özellikle üretim, tasarım başarısıyla 200 ülkeye ihracat yapıyor. İhracat pazarlarını çeşitlendiren sektörümüzün geleceği çok parlak. Mobilya sektörünün AB ülkeleri arasında örneğin Almanya yılda 16 milyar dolarlık ithalat yaparken Türkiye’den ise sadece 400 milyon dolarlık ithalat gerçekleştiriyor. Bu ülke ve diğer AB ülkelerine ihracatımızı daha da yukarılara çıkartacak önemli projeleri devreye almalıyız. Bir diğer önemli pazar ise ABD. Mobilya ithalatında önemli bir ülke. Yılda yaklaşık 70 milyar dolarlık mobilya ithalatı yapıyor. Bizim bu ülkeye mobilya ihracatımız 240 milyon dolar. Bu rakamları daha da yukarlara çıkarmalıyız. Uluslararası İstanbul Mobilya Fuarı 2023 ile Türk mobilya sektörü, en büyük global buluşmalarından birine imza atıyor. Bu fuar hem sektörün gelişmesine önemli katkı sunacak hem de sektörün büyük pazarlara ulaşmasını ve tanınmasını sağlayacak.” 

HİSARCIKLIOĞLU: HEDEFİMİZ DÜNYANIN İLK 5 İHRACATÇISI ARASINA GİREBİLMEK

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da fuarın açılışında yaptığı konuşmada, İstanbul Mobilya Fuarı’nın 6 gün boyunca binin üzerinde katılımcısıyla mobilya sektörünün önemli aktörlerini bir araya getireceğini söyledi. Avrupa’nın öncü fuarlarından biri haline gelen fuarın her yıl üzerine koyarak devam ettiğini belirten Hisarcıklıoğlu, şunları söyledi:

“Mobilya sektörünün ülkemiz ekonomisindeki önemini hepimiz biliyoruz. Türkiye’nin neredeyse her bölgesinde 40 bine yakın üreticimiz bulunuyor. Ürün çeşitliliği ve ihracat yapılan ülke sayısı bakımından sektörümüz, ülkemizi dünyada gururla temsil ediyor. İhracatımız hem miktar hem de değer olarak her yıl önemli oranda artıyor. Geçtiğimiz dönem, pandemiye rağmen, mobilya sektörü bir başarı hikayesi yazdı. 2022 yılında toplam 4,7 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaştık. Bu büyük başarı ve atılımın mimarları olan, bu salonu dolduran değerli iş insanlarına, firmalarımıza ve girişimcilerimize teşekkürlerimi sunuyorum. Hedefimiz dünyanın ilk 5 ihracatçısı arasına girebilmek. Bunun için de dünyadaki gelişmeleri yakından takip edebilmeliyiz. İşte e-ticaret bunun en güzel örneği. Bakın 2026 yılına kadar dünyada e-ticaret hacminin 5 trilyon doları geçmesi bekleniyor. Yani çok ciddi bir pazar sektörümüzü bekliyor. Ancak Türkiye’nin sınır ötesi e-ticaretten, yani e-ihracattan aldığı pay çok düşük. Geçtiğimiz yıl, Ticaret Bakanımız Mehmet Muş tarafından ‘Yeni Nesil İhracat Destekleri’ adında bir program yayımlandı. Bu destek programı, finansmana erişimin bu denli zorlaştığı bir zamanda e-ihracatçımıza nefes aldıracak. Mobilya sektörümüzün de bu destek programını kullanarak, sınır ötesindeki müşterilere odaklanmasını faydalı buluyorum.” 

AVDAGİÇ: POTANSİYELİMİZİ EN İYİ ŞEKİLDE DEĞERLENDİRİP ÇAĞIN ŞARTLARINA UYARLADIK

Türkiye’nin mobilyada sektörel üstünlüğünü ispatlayan Avrupa’nın en büyük fuarını açtıklarını belirten İTO Başkanı Şekib Avdagiç, “Bu fuar, gerçekten o kadar büyük ki, İstanbul’un iki önemli fuar merkezinde eş zamanlı düzenleniyor. Bu durum bize iki gerçeği gösteriyor: Birincisi; mobilya sektöründe yıllardan beri var olan potansiyelimizi en iyi şekilde değerlendirip çağın şartlarına uyarladık. Böylece sadece imalatta değil, tasarımda ve farklı kategorilerde ihtiyaçları karşılayacak çeşitlilikte üretim yapma kapasitesine ulaştık. İkincisi ise fuarcılık altyapımızı sektörlerimizin ihtiyaçlarını karşılayacak büyüklüğe eriştirmek, artık zorunluluk haline geldi” dedi.

GÜLEÇ: BU SENE, İKİ FUAR ALANI DA YETMEDİ, ÇADIR İMKANINI DA SUNDUK

MOSFED Başkanı Ahmet Güleç, “Radikal bir kararla geçen sene başladığımız ‘tek fuar iki merkez’ mottosu, sektörün, birlik olunca zoru kolay yaptığını gösterdi. Bu sene, iki fuar alanı da yetmedi, çadır imkanını da sunduk. Bugün bir rekora daha imza attık. 200 bin metre kare alana ulaştık. Ancak durmayacağız, sektörümüz gibi fuarımız da büyütmeye devam edeceğiz” dedi.

Konuşmasında mobilya sektörünün son 10 yılda global pazarlarla rekabet ederek önemli bir mertebeye eriştiğini aktaran Ahmet Güleç, şöyle devam etti:

“Geçen yıl ihracatımızı yüzde 10 artırdık. Ancak asıl odaklanmamız gereken geride kalan beş yılda ihracatımızı yüzde 110 artırmış olmamız. Bu süreçte; global rekabete dahil olarak şirketlerimizi ve sektörümüzü güçlendirdik, en çok ihracat yapan ilk 8 ülkeden birisi olduk, en çok ürün çeşitliliği ile üretim yapan ABD, Çin ve İtalya’nın ardından 4. ülke olduk. Rekabetçilik güdümüz, bizi bu noktaya getirdi. Şimdi gelecek 5 yıl için plan yapıyoruz. Bizi hedeflere ulaştıracak adımların başında, gelişmiş pazarlarda derinleşmek ve güçlü pazarlarımızda daha da gelişmek var. Bu hafta burada 5 kıtadan, 7 bölgeden ve 100 farklı ülkeden alıcı ve profesyoneli ağırlayacağız. Yine Bakanlığımızın desteği ile 100 ülkeden alım heyeti organize ettik. Toplamda 128 salonda 150 bine yakın misafiri, toplam 200 bin metre kare fuar alanında ağırlayacağız. Bu veriler, gelecek vizyonumuza yönelik atılan oldukça önemli adımlar. Cumhuriyetimizin 100. yılında 6 milyar dolar ihracat hedefinin ilk tohumları bu hafta içinde atılacak. Atılan tüm atımlarda, sektörün tüm paydaşlarının önemli katlıları var."