İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nden yapılan açıklamaya göre, Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde tütün mamulleri ve alkollü içki kaçakçılığının önlenmesine yönelik yürüttüğü çalışmalarda, bir şebeke mensuplarının, yurt dışından kaçak yollarla ülkeye soktukları tütün ve sigaraları, Güneydoğu bölgesinden gizli bölme yaptırdıkları kamyon ve TIR'larla İstanbul’a getirdiklerini tespit etti. Söz konusu şebekenin, İstanbul'a getirerek piyasaya sürdüğü tütünleri, başka kişiler adına kiralamış depo görünümlü yerlerde hazırladıkları belirlendi.

KAÇAK TÜTÜN VE SİGARALARI “DAVETİYE” OLARAK ADLANDIRMIŞLAR

Şebeke mensuplarının, kaçak tütünleri boş makaronların içine elektrikle ve hava kompresörü ile çalışan makinelerle doldurarak sigaraya çevirdikten sonra piyasaya sürdükleri ortaya çıktı. Örgüt mensupları, imalatını yaptıkları sigaraları ve kaçak diğer mamulleri piyasaya sürdükleri sırada ise deşifre olmamak adına, kaçak tütün mamullerini “davetiye” olarak adlandırdıkları belirlendi.

6 AYLIK TAKİBİN ARDINDAN OPERASYON DÜZENLENDİ

Yaklaşık 6 aylı takibin ardından bu sabaha karşı İstanbul merkezli 10 ilde 83 adrese eş zamanlı operasyon düzenlendi. Operasyonlar sonucunda, piyasa değeri yaklaşık olarak 20 milyon lirayı bulan 260 kilo 775 gram nargile tütünü, 241 bin 928 adet bandrolsüz kaçak sigara, 327 kilo sarmalık sigara tütünü, 933 bin adet bandrolsüz boş makaron, 757 bin adet sigara haline getirilmiş dolu makaron, 300 adet kaçak puro, 25 bin adet sigara filtresi, 200 adet bandrol, 7 adet sigara dolum makinası, bin 500 adet boş sigara kutusu, 4 adet suç naklinde kullanılan araç ele geçirildi. 

Operasyonda, 17’si şebeke yöneticisi olmak üzere toplam 60 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanların emniyetteki sorgusunun devam ettiği bildirildi.