CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun “Arkadaşlarıma söyledim. Isparta Baro Başkanı ile konuştular. Bütün vatandaşların tazminat alma hakları var” açıklamasının ardından Isparta Baro Başkanı Ünsal Çankaya ile görüştük. Çankaya, uzun süreli elektrik kesintileri konusunda vatandaşın iki ana başlık altında hakları olduğunu söyledi.

Haber: ESRA TOKAT

Isparta’da Şubat başında yaşanan 5 güne varan kesintilerin ardından yurttaşların tazminat hakkı gündemde. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun “Arkadaşlarıma söyledim. Isparta Baro Başkanı ile konuştular. Bütün vatandaşların tazminat alma hakları var” sözlerinin  ardından dokuz8HABER’e açıklamalarda bulunan Isparta Baro Başkanı Avukat Ünsal Çankaya, “Uzun süreli elektrik kesintileri konusunda vatandaşın hakları var” dedi. Çankaya, Isparta Barosu olarak dağıtım firmalarına ilişkin Devlet Denetleme Kurulu ve Ombudsmanlık Kurumu’na da başvuru yapmayı değerlendirdiklerini söyledi.

YURTTAŞLAR TAZMİNAT İÇİN NE YAPMALI?

CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun “Her biriniz tazminatınızı alırsınız. Aslında dava açılmadan bu tazminatın ödenmesi lazım. Ama bunlar ödemezler biliyorum” diye seslendiği Ispartalıların haklarına dair bilgi veren Isparta Baro Başkanı Ünsal Çankaya, zarara uğrayan vatandaşların tazminat hakkı olduğunu, hiçbir zarara uğramamış olsalar da yurttaşların tazminat için başvurabileceğini söyledi.

Çankaya, yurttaşların ne yapması gerektiğini ise şu sözlerle anlattı: “Dağıtıcı firmaya bir dilekçe ile başvurmaları gerekiyor. Dağıtıcı firma eğer cevap vermezse ya da olumsuz cevap verdiği takdirde Enerji Piyasası Denetleme Kurulu’na ve CİMER’e şikayetlerini bildirme ve tazminatlarını talep etme hakları var. Uzun süre elektrikleri gelmediği takdirde hiçbir zararları olmasa dahi bu tazminatı hak ediyorlar.”

Ünsal Çankaya

 10 İŞ GÜNÜ İÇERİSİNDE BAŞVURU YAPILMALI

Çankaya, sözlerini şöyle sürdürdü: “Elektrik kesintisinden dolayı ya da voltajın dengesiz gelmesinden dolayı elektronik aletlerinde bir problem yaşandıysa eğer; mesela bilgisayar, buzdolabı, kombisi bozulmuş olabilir. Bu zararları tazmin etme hakları var. Bu zarardan sonra yine 10 iş günü içerisinde dağıtıcı firmaya başvurmaları gerekli. Isparta’daki dağıtıcı firma CK Akdeniz isimli firma. Bu dağıtıcı firma başvurudan sonra 10 iş günü içerisinde bu zararın elektrik kesintisinden kaynaklanıp kaynaklanmadığını inceleme hakkına sahip."

 TÜKETİCİ HAKEM HEYETİ'NE VE TÜKETİCİ MAHKEMESİ'NE BAŞVURU

Çankaya, dağıtıcı firmanın inceleme yapmaması ya da yanıt vermemesi durumunda ise vatandaşın EPDK’ya ve CİMER’e başvuru hakkı bulunduğunu belirtti. Bu süreçler dışında tüketicinin korunmasına ilişkin kanundan faydalanmanın da mümkün olduğunu aktaran Isparta Baro Başkanı Çankaya, Tüketici Hakem Heyeti’ne ya da Tüketici Mahkemesi’ne dava açılabileceğini ifade etti. Dava açma için baroya başvuran yurttaşları komisyona yönlendirdiklerini aktaran Çankaya, komisyonun gerekli hazırlıkları yaparak vatandaş için başvuruda bulunduğunu vurguladı.

"BİLİRKİŞİ İNCELEME YAPAR"

Başvuru süreçlerinin şirketin tutumuna bağlı olarak uzun ya da kısa sürebileceğini hatırlatan Çankaya, olabilecekleri şöyle özetledi: “Şirket bu tazminatları ben ödeyeceğim ya da bir sonraki faturadan düşeceğim' derse çok kısa sürede sonuçlanmış olur. Ama böyle bir tutum göstermezlerse eğer Tüketici Hakem Heyeti’ne ya da Tüketici Mahkemesi’ne başvurduğunda kısa süreden bahsedemeyiz. Ayrıcar vatandaşın elektronik aletleri bozulduysa şirkette ‘benden kaynaklı değil’ iddiasında bulunursa bilirkişiye gider. Ardından bilirkişi inceleme yapar kesintiden kaynaklandığını tespit ederse süreç uzar.”

“KILIÇDAROĞLU'NUN ÇAĞRISI BAŞVURULARI ARTIRABİLİR”

Avukat Çankaya, daha önce de “Baromuza başvurabilirsiniz” açıklamasını yaptıklarını hatırlatarak, “Vatandaşlar avukat maliyetlerini karşılayamama durumundan çekiniyor olabilir. Kemal Kılıçdaroğlu'nun bu çağrısı sonrası başvuru artabilir” dedi.

Elektrik kesintisi sırasında Isparta’da olduğunu belirten Çankaya şöyle konuştu: “Bir kısım medyada sanki Isparta’da elektrik kesintisi yaşanmamış gibi hiç gündem edilmedi. Bir kısım medyaya ise Isparta'ya 5 gün boyunca hiç elektrik verilmedi, 5 gün boyunca karanlıklar altında kaldı şeklinde yansıdı. Aslında ikisi de gerçeği yansıtmıyor. Kar yağdığı ilk gün 116 bin aboneye elektrik verilemedi. Bu da elektrik dağıtım firmasının açıkladığı rakam, bizim tespitimiz değil. Dağıtıcı firma kalan 5 gün boyunca 16 bin aboneye elektrik verilemediğini açıkladı. 16 bin aboneye elektrik verilememiş olması da son derece vahim bir durum. Çünkü 16 bin abone demek 70-80 bin kişi demek. Bu noktada da birçok insan mağduriyet yaşadı, biz de gözlemledik.”

“JENERATÖR BULUNMASAYDI BELKİ DE SOLUNUM CİHAZINA BAĞLI YAŞAYAN KİŞİ HAYATINI KAYBEDECEKTİ”

Baro Başkanı Çankaya bu mağduriyetlere örnek olarak, solunum cihazına bağlı yaşayanları gösterdi. Bir arkadaşının anneannesine dair ciddi bir sıkıntı yaşandığını aktaran Çankaya, “Jeneratör bularak problemlerini çözebildiler. Yoksa belki de bu kişi hayatını kaybedecekti jeneratöre ulaşamasaydı. Bunun dışında pek çok evde küçük çocuğu olan, yaşlısı olan, hastası olanlar mutlaka mağduriyet yaşadılar” diye konuştu.

Yaşanan mağduriyetlerin ayrıca dava konusu edilebilecek ve tazmini istenebilecek mağduriyetler olduğunu vurgulayan Çankaya, şu bilgileri verdi: “3 Şubat tarihinde Isparta’ya yağan kar neredeyse 35-40 santimetre kadardı. Dolayısıyla 5 gün elektrik verilmemesini sağlayacak kadar bir kar yağısı değildi. Bu noktada biz dağıtım firmalarına ilişkin Devlet Denetleme Kurulu ve Ombudsmanlık Kurumu’na ayrıca başvurular yapmayı değerlendiriyoruz. Trafoların bakımı, elektrik tellerinin bakımı konusunda birtakım eksiklikler yaşanmış olabilir. Bu teknik bir konu, bu yüzden başvuru yaptıktan sonra uzmanlar tarafından incelenerek açığa çıkabilecek bir konu” dedi.

ISPARTA’DA NE OLMUŞTU?

Isparta'da 3 Şubat itibariyle başlayan ve 11 saat süren yoğun kar yağışının ardından günler süren elektrik kesintisi yaşanmıştı. Bazı bölgelere 5 gün boyunca elektrik verilememiş, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı anasınıfı, ilkokul, ortaokul, lise ve dengi okullarla, rehabilitasyon merkezleri ve kreşler 7 Şubat'tan itibaren 5 gün süreyle yüz yüze eğitime ara vermek zorunda kalmıştı. Kamu kurumlarında görevli engelli ile hamile personel de aynı süre içerisinde idari izinli sayılmıştı. Yurttaşlar ısınmakta ve hayatlarını sürdürmekte büyük güçlük çekmişti.