Cobo Casto, mektubunda “Kamusal tartışma ve ifade özgürlüğü sınırları içinde bulunduğundan Dr. Korur Fincancı’nın ifadeleri suç olarak değerlendirilemez. Dr. Korur Fincancı’nın gözaltına alınması ve tutuklanmasını kabul etmediğimi ve sağlık çalışanlarının maruz kaldığı tüm siyasal soruşturmaları kınadığımı bildirmek isterim” mesajını verdi. 

Türk Tabipleri Birliği (TTB), bugün yaptığı yazılı açıklama ile İspanyol Tabipler Konseyi’nin (İTK) 3 Kasım’da Merkez Konseyi Başkanı Dr. Şebnem Korur Fincancı için destek ve dayanışma mektubu yolladığını açıkladı. İTK Başkanı Dr. Thomás Cobo Casto tarafından yazılan mektupta Korur Fincancı’nın ifadelerinin suç olarak değerlendirilemeyeceği, gözaltına alınması ve tutuklanmasını kabul edemeyeceği vurgulandı. Cobo Casto’nun mektubunda şu ifadeler yer aldı:

“KORUR FİNCANCI’NIN GÖZALTINA ALINMASI VE TUTUKLANMASINI KABUL ETMİYORUM”

“İspanyol Tabipler Konseyi Başkanı olarak bu mektupla, Kuzey Irak’ta kimyasal silah kullanılmasını kınamasının ardından geçen hafta ‘terör propagandası’ suçlamasıyla göz altına alınıp tutuklanan Türk Tabipleri Birliği Başkanı Dr. Şebnem Korur Fincancı’ya destek ve dayanışmamı iletmeyi diliyorum. İnsan haklarının savunulması tıp mesleğinin özünde vardır. Bu sebeple de herhangi bir bireyin ya da bir grup insanın fiziksel bütünlüğünün ihlaline dönük her şüphenin bildirilmesi her hekimin etik ve mesleki bir yükümlülüğüdür. Kamusal tartışma ve ifade özgürlüğü sınırları içinde bulunduğundan Dr. Korur Fincancı’nın ifadeleri suç olarak değerlendirilemez. Ayrıca gözaltına alınması ve tutuklanması bizzat kendi insan haklarının ihlalini temsil etmektedir. Tüm bu sebeplerden ötürü Dr. Korur Fincancı’nın gözaltına alınması ve tutuklanmasını kabul etmediğimi ve sağlık çalışanlarının maruz kaldığı tüm siyasal soruşturmaları kınadığımı, Dünya Tabipler Birliği (WMA) Başkanı Dr. Frank Ulrich Montgomery’nin mesajları ve ifadelerine katılarak bildirmek isterim.”