Son birkaç gündür yaşanan göçmen akını nedeniyle İspanya ve Fas arasındaki diplomatik kriz büyüyor. Fas'ın Madrid Büyükelçisi Karima Benyaich istişare için ülkesine çağrıldı, İspanya sınır bölgesindeki önlemleri artırdı.

Son iki günde Fas tarafından İspanya'ya 8 binden fazla göçmenin geçişi nedeniyle İspanya ve Fas arasındaki diplomatik kriz büyümeye başladı. Ceuta'da yaşanan gelişmelerin ardından Fas hükümeti, Madrid Büyükelçisi Karima Benyaich'i istişarelerde bulunmak üzere Rabat'a çağırdı. İspanyol basınında çıkan haberlerde, İspanya Dışişleri Bakanlığı tarafından bakanlığa çağırılan Büyükelçi Benyaich'in en kısa zamanda ülkesine gideceği belirtildi.

SAĞCI GRUPLAR PROTESTO ETTİ

İspanya 1. Başbakan Yardımcısı Carmen Calvo ise yaşanan son gelişmelerle ilgili “Fas büyükelçisinin istişare için ülkesine çağırılması beni üzüyor.” değerlendirmesinde bulunarak, “karşılıklı çıkarlardan dolayı iki ülke arasındaki ilişkilerin düzeleceğine inandığını” dile getirdi. Diğer yandan İspanya'da aşırı sağcı bazı gruplar Fas'ın Madrid Büyükelçiliği önünde toplanarak, Fas yönetimini “Ceuta'yı işgal etmekle” suçladı. Fas ile yaşanan krizden dolayı, Paris'e yapacağı ziyareti iptal eden Başbakan Pedro Sanchez ise İspanya'nın Kuzey Afrika'daki toprakları Ceuta ve Melilla özerk kentlerine gitmişti.

“İSPANYA’NIN SINIRLARI AB’NİN SINIRLARI”

Avrupa Birliği'nin desteğini alan ve krizi en kısa sürede sonlandırmaya çalışan Sanchez, Fas yönetimine sınırlara saygı göstermesi çağrısında bulunarak, “İspanya'nın toprak bütünlüğü her şekilde savunulacaktır.” mesajını vermişti. AB Konseyi Başkanı Charles Michel de gelişmelere ilişkin Twitter hesabından “Tüm desteğimiz ve dayanışmamız İspanya ile. İspanya sınırları Avrupa Birliği sınırlarıdır. AB ve Fas arasındaki güçlü bir ilişkide, iş birliği, güven ve paylaşılan taahhütler temel olmalıdır” şeklinde bir paylaşım yaptı.

NE OLMUŞTU?

Faslı göçmenlerin 17 Mayıs'ta saat 02.00'dan itibaren başlattıkları ve Fas yönetiminin göz yumduğu düzensiz göç akınıyla Ceuta kentinin kuzey ve güney sınırlarından yüzerek ya da yürüyerek son iki günde 8 binden fazla kişi İspanya'ya geçti. İspanya İçişleri Bakanlığı şimdiye kadar 4 bin göçmenin Fas'a geri gönderildiğini duyurdu. Batı Sahra meselesinden dolayı son dönemlerde ciddi gerginlikler yaşanan İspanya-Fas ilişkileri, İspanya'daki sol koalisyon hükümetinin 22 Nisan'da ayrılıkçı Polisario Cephesi Genel Sekreteri İbrahim Gali'yi, yakalandığı Kovid-19 hastalığından dolayı tedavi görmesi için gizlice ülkeye getirip Logrono kentindeki bir hastaneye kaldırmasıyla diplomatik krize dönüşmüştü.