The Guardian’ın haberine göre, Arkeologlar İspanya’da Avrupa’nın en büyüklerinden biri olabilecek 500’den fazla dikili taştan oluşan devasa bir megalitik kompleksin keşfedildiğini söylüyor.

Taşlar, İspanya’nın Portekiz sınırının en güneyindeki bir eyalet olan Huelva’da bir arsa üzerinde keşfedildi. Yaklaşık 600 hektar (1.500 dönüm) alana yayılan arazi, bir avokado ekimi için ayrılmıştı. Bölgesel yetkililer, ekime izin vermeden önce, sitenin olası arkeolojik önemi ışığında bir araştırma talep etti. Yüzey araştırması, taşların varlığını ortaya çıkardı.

Huelva Üniversitesi’nde araştırmacı ve projenin üç yöneticisinden biri olan José Antonio Linares, “Bu, İber yarımadasında gruplandırılmış en büyük ve en çeşitli dikili taş koleksiyonu. La Torre-La Janera sahasındaki en eski dikili taşların MÖ 6. veya 5. binyılın ikinci yarısında dikilmiş olması muhtemel. Bu, Avrupa’da büyük bir megalitik site.” diyor.

Alanda, dikili taşlar, dolmenler, höyükler, sanduka adı verilen tabut benzeri taş kutular ve etrafı çevrili alanlar da dahil olmak üzere çok sayıda çeşitli megalit türü buldular.

Araştırmacılar, “Ayakta duran taşlar en yaygın bulguydu, 526 tanesi hala ayakta ya da yerde yatıyordu. Taşların yüksekliği bir ila üç metre arasındaydı.” diyor.

Kuzeybatı Fransa’daki Carnac megalitik bölgesinde, yaklaşık 3.000 dikili taş var. Alcalá Üniversitesi’nde tarihöncesi profesörü ve projenin yardımcı direktörü Primitiva Bueno, en çarpıcı şeylerden birinin, tek bir yerde bir araya toplanmış bu kadar çeşitli megalitik unsurları bulmak ve ne kadar iyi korunmuş olduklarını keşfetmek olduğunu söylüyor.

Bir sitede taşların hizalanması ve dolmen bulmak çok yaygın değil. Burada her şeyi bir arada buluyorsunuz ve bu çok çarpıcı.”

Hizalanma, ortak bir eksen boyunca dik duran taşların doğrusal bir düzenlemesidir, “cromlech” taşlardan oluşan daire ve dolmen, genellikle üstünde büyük bir düz kapak taşı bulunan iki veya daha fazla ayakta duran taştan yapılmış bir tür megalitik mezardır.

Araştırmacılar, taş anıtların çoğunun, her ikisi de yaz ve kış gündönümleri ile ilkbahar ve sonbahar ekinoksları sırasında güneşin doğuşunu izlemek için doğuya doğru net bir manzaraya sahip tepelerin üzerinde yer alan 26 hizalama ve iki cromlech olarak gruplandırıldığını söylüyor.

Taşların çoğu toprağın derinliklerine gömülü ve dikkatli bir şekilde kazılmaları gerekecek. Bueno, “Çalışmanın 2026’ya kadar sürmesi planlanıyor, ancak bu yılki çalışmalar ile gelecek yılın başlangıcı arasında sitenin ziyaret edilebilecek bir kısmı olacak.” diyor.