İYİ Parti’nin İskenderun’da kurduğu sahra hastanesinin başhekimi Hasan Sami Özvarinli, “Bölgede büyük bir salgın var ve bunun tek sebebi bu insanlara içme suyu sağlayamamak ve banyo imkanları sunmamak, başka hiçbir izahatı yok. Eğer bu mücadeleyi vermezsek depremde göçüğün altından kurtardığımız insanları bu diareden, ishal ve bulantıdan kaybederiz” dedi.

ANKA'dan Mahir Bağış ve Fatih Nazım Efe'nin haberine göre, Kahramanmaraş merkezli depremlerin üzerinden 40 gün geçti, binlerce yurttaş yaşamını yitirdi, yüzbinlerce yurttaş yurdunu terk etmek zorunda kaldı. 11 ilin etkilendiği deprem bölgesinde yurttaşlar bu sıralar sağanak yağışın neden olduğu sel ile mücadele etmek zorunda kaldı.

Deprem bölgesinde birçok siyasi parti, sivil toplum örgütü hem sağlık çalışmaları hem de insani yardım desteği sunmaya devam ediyor. Bunlardan birisini de depremden birkaç hafta sonra Hatay’ın İskenderun ilçesine kurulan sahra hastanesi oluşturuyor. Hastene yaklaşık 24 gündür aktif bir biçimde yurttaşlara sağlık hizmeti sunuyor. Hastanede ayrıca yurttaşların ilaçlarını temin edebilmeleri için bir de eczane yer alıyor.

Sahra hastanesinin başhekimi ve aynı zamanda İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in başdanışmanlarından Hasan Sami Özvarinli,  çalışmalarıyla ilgili şu bilgileri verdi:

"24 GÜNDÜR ARALIKSIZ FAALİYETTEYİZ"

“24 gündür aralıksız faaliyetteyiz, 24 saat hizmet vermekteyiz. Günde ortalama 400-500 civarı hasta bakmaktayız. Günlük ortalama 600-700 vatandaşımıza insani yardım desteği sunmaktayız. Özellikle çocuk maması, hijyen ve çocuk bezi gruplarında olmaktadır. 24 saattir aralık hizmet veren bölgenin tek eczanesi diyebilirim. Yeni yeni eczanelerimiz açıldı onların da toparlanması için bizim burada olmamız bir aralık doğurdu, onlar da işlerini toparladılar. 24 gün boyunca bütün kronik hastaların ilaçlarını dağıttık.

“ÜLKENİN HER YERİNDEN BİZE ULAŞAN İNSANLAR VAR”

Maksimum sayımız 65 kişiye kadar çıktı. Sahada 42 gönüllümüz var, bunların yarısına yakını bölgedeki depremzedelerin çocukları, hemşirelik okuyan, tıp eğitimi alan son sınıf öğrencileri ve pratisyen hekimlik yapan uzman doktorlar. Türkiye’nin her yerinden bize ulaşan buraya gelen insanlarımız var.”

“BURADA HİÇBİR EKİPMAN VE PERSONEL DESTEĞİ YOK”

Özvarinli, Sağlık Bakanlığı’ndan ekipman desteği alıp almadıkları sorusu üzerine şu yanıtı verdi:

“Burada Sağlık Bakanlığı’ndan hiçbir ekipman, hiçbir personel desteği sahada yok. Çok fazla nitelikle sağlık hizmeti verince sevklerin sayısı arttı, sevklerin sayısı artınca Sağlık Bakanlığı buraya 112 komuta kurmak zorunda kaldı. Sağlık Bakanlığı ambulans hizmeti başlattı. Devlet varsa biz devletin varlığıyla sevinen insanlarız, devletin varlığı ve bütünlüğü bizi mutlu eder. Keşke onlar yapsa bu işleri, keşke onlar becerebilse bu işleri, bu süreçte becerebilselerdi. Ama biz alnımızın akıyla bu işi yaptık. Sadece Türk Eczacılar Birliği’ne teşekkür etmek isterim, ciddi manada bize profesyonel danışmanlık olarak ve ilaç açısından destek verdi. Biz bunu 3 gün önce kurmadık, 24 gündür bu hastane bu performansta. 24 gündür aynı hizmetleri veriyor.”

“BİZ BURAYI İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NE PROFESYONEL KISMINI TESLİM EDİYORUZ”

sahra hastanesinin yürütücülüğünü artık İstanbul Büyükşehir Belediyesi üstlenecek. Özvarinli, hastane görevlerinin gönüllü ekipler tarafından profesyonel ekiplere teslim edilmesinin öneminin altını çizerek şöyle konuştu:

“İstanbul Büyükşehir Belediyemize hastanemizin teslimini yapıyoruz. Gönüllü doktor olarak çalışmaya devam edeceğiz. Gönüllülük işleri sahalarda çok uzun süresi olmaması gereken işler çünkü bir anlamda profesyonelleşmek şart. Bu profesyonelleşme vatandaşımıza iyi bir hizmetin önünü açıyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi de bu yönde bir niyet ortaya koydular ve Genel Başkanımızın talimatlarıyla, Turhan Çömez hocamızın da koordinasyonuyla biz burayı İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne yönetim kısmını, profesyonel kısmını teslim ediyoruz.”

“BUGÜN 40’INCI GÜNE YAKLAŞTI DEPREM OLALI DAHA BÖLGEDE 2 KERE BANYO YAPTIM DİYEN İNSANLAR VAR”

Hastanedeki çalışmalara ilişkin detaylı bilgi veren Özvarinli, “Bölgede özellikle banyo ve tuvalet ihtiyaçları giderilemedi. Bugün 40’ıncı güne yaklaştı deprem olalı daha bölgede 2 kere banyo yaptım diyen insanlar var. Bunlar az değil bölgenin yüzde 70-80’i belki 20 günde bir yıkanıyor. Buradaki sağlıkçılar da öyle. Apse çok fazla karşımıza çıkıyor. Bütün aletlerimiz çalışır durumda. Şu tarafta bir ameliyathanemiz, yanında bir diş hekimliği kliniğimiz öbür tarafta da laboratuvarımız bulunmakta. 4 tane muayene istasyonunda toplam 9 gözlem yatağında günlük 500 hastaya sıhhatli hizmet veriyoruz” diye belirtti.

“BÖLGEDEKİ SALGININ SEBEBİ, İNSANLARA İÇME SUYU SAĞLAYAMAMAK VE BANYO İMKANLARI SUNMAMAK"

Bölgede bir salgın olup olmadığına ilişkin de konuşan Özvarinli, “İlk geldiğimiz hafta üst solunum yolu enfeksiyonlarıyla uğraştık. Ama tabii ki bir doktor olarak tahmin ediyorduk bulantı, kusma sıkıntılarının geleceğini. Dün gece sırf 7 tane çocuk geldi. Biz şu ada 24 saat boyunca neredeyse 500 hastanın yarısı bulantı, kusma, diare… Yani bölgede bir salgın var. Bölgede büyük bir salgın var ve bunun tek sebebi bu insanlara içme suyu sağlayamamak ve banyo imkanları sunmamak başka hiçbir izahatı yok. Eğer bu mücadeleyi vermezsek depremde göçüğün altından kurtardığımız insanları bu diareden, ishal ve bulantıdan kaybederiz” dedi.  

Öte yandan sahra hastanesinin hemen yanında  tarafından engelli çocuklar için iki adet çadır okul da kuruldu.