İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) otobüs alımı için kredi onayı vermeyen, yeni metro hatları yapmasına engel olan iktidarın hedefinde şimdi de deniz ulaşımı var. Kamu kurumu olan Türkiye Denizcilik İşletmeleri (TDİ) Genel Müdürlüğü, AKP’li Kadir Topbaş'ın başkan olduğu 2005 yılında megakent İstanbul’daki birçok iskeleyi İBB’ye devretmişti. Ancak iktidarın 2019’daki yerel seçimlerde İstanbul Büyükşehir Belediyesi başkanlığı Millet İttifakı’nın kazanmasının ardından iskeleleri belediyeden geri almak için girişimlerde bulunduğu ortaya çıktı.

TDİ Genel Müdürlüğü’nün faaliyet raporunda yer alan bilgilere göre, TDİ, İBB’ye devredilen Beşiktaş’taki Barbaros Hayrettin Paşa İskelesi’ni geri almak istiyor. TDİ, 653 metrekare büyüklüğündeki tarihi iskeleyi almak için Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’na 7 Mayıs 2021’de yazı yazdı. Yazıda, “Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’ndan iskelenin 49 yıllığına TDİ Genel Müdürlüğü’ne irtifak hakkı tesis edilip edilemeyeceği yönünde görüş istendiği” belirtildi. Özelleştirme İdaresi’nin TDİ’ye bildirdiği görüş ise açıklanmadı.

“İSKELENİN KULLANIMI İÇİN İZİN VERİLMEYECEK”

Raporda, Milli Emlak Müdürlüğü, 2005 yılında İBB’ye devredilen Haydarpaşa Garı önündeki 664 metrekare büyüklüğündeki Haydarpaşa İskelesi’ni kullanmak için TDİ Genel Müdürlüğü’nden izin istedi. TDİ ise 5 Mayıs 2021’de Milli Emlak Müdürlüğü’ne İBB’nin kullandığı iskelenin kullanımı için izin verilemeyeceğini bildirdi. Tarihi Haydarpaşa İskelesi’nin 1917 – 1918 yıllarında inşa edildiği tahmin ediliyor.

“PLATFORMU ACİLEN KALDIRIN”

Ayrıca, faaliyet raporunda İBB’nin Beyoğlu Karaköy’deki DTİ’ye ait olan 927 metrekarelik iskele alanına yolcu indirme platformu yerleştirdiği belirtildi. DTİ’den İBB’ye gönderilen yazıda bu yolcu indirme platformunun da “acilen” iskeleden kaldırılması istendi. Raporda, faal olarak kullanılamayan ve çay bahçesi olarak işletilen Üsküdar’daki tarihi Salacak Vapur İskelesi için de Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Kültür Varlıkları ve Müzeler Müdürlüğü’nün tahsis talebinde bulunduğu açıklandı.

BirGün’ün İBB kaynaklarından edindiği bilgilere göre, belediye ile TDİ arasında görüşmeler ve yazışmalar devam ediyor. Yazışmalar sürdüğü için de İBB yetkilileri açıklama yapmayacaklarını bildirdi.

“İBB İLE UĞRAŞIYORRLAR”

Geçen şubat ayında da CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, TDİ yönetiminin İBB’ye devredilen iskeleleri geri almak için girişimlerde bulunduğunu açıklamıştı. CHP’li Setel, “İBB ile TDİ 15 Mart 2005 tarihinde bir protokol yapıyor ve kuruma ait olan iskeleleri İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne devrediyor. Ekrem İmamoğlu 2019 yılında belediye başkanı seçildikten sonra, 2020 yılında bu iskeleleri geri almak için harekete geçiyor. Son olarak 30 gün içinde boşaltmaları isteniyor. İBB bu iskeleleri boşaltmayınca da mahkemeye veriliyor. Türkiye Denizcilik İşletmeleri, yaptığı özelleştirmelerden zarar etti, milyonlarla ifade edilen alacaklarını alamıyor ama şimdi bütün işi gücü bırakmış İBB ile uğraşıyor” ifadelerini kullanmıştı.

“YÜZDE 51 HİSSE ÖZELLEŞTİRME İDARESİNE AİT”

TDİ Genel Müdürlüğü, 10 Ağustos 1993 tarihli Bakanlar Kurulu Kararı ile özelleştirme kapsamına alındı. TDİ’nin yüzde 49’luk hissesi de 30 Haziran 2017’de AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığını yaptığı Türkiye Varlık Fonu’na devredildi. Kurumun yüzde 51’lik hissesi ise Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’na ait. Ayrıca kurumun birçok mülkü ve işlettiği limanlar özelleştirme kapsamına alınmasının ardından satıldı. Kurumun Yönetim Kurulu Başkanı Fahrettin Soran da AKP döneminde İBB iştiraki olan İSTAÇ’ın genel müdürüydü. Son yerel seçimle AKP’nin İBB’yi kaybetmesinin ardından da Soran TDİ’ye atandı.