İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, Ekim ayı iş cinayetleri raporunu yayınladı. İSİG Meclisi raporu, Yüzde 64’ünü ulusal basından; yüzde 36’sını ise yerel basın, işçilerin mesai arkadaşları, aileleri, iş güvenliği uzmanları, işyeri hekimleri, meslek örgütleri ve sendikalardan derlediği verileri baz alarak hazırladı. 

Buna göre; Ekim ayında en az 165 işçinin, 2021 yılının ilk 10 ayında ise en az 1853 işçinin iş cinayetlerinde hayatını kaybettiği kaydedildi. 

16 KADIN İŞÇİ YAŞAMINI YİTİRDİ

Raporda, hayatını kaybeden 165 işçiden 145’inin ücretli (işçi ve memur), 20’sinin ise kendi nam ve hesabına çalışanlardan (çiftçi ve esnaf) oluştuğu ifade edildi.

İş cinayetlerinde hayatını kaybedenlerin 16’sının kadın işçi, 149’unun erkek işçi olduğu belirtildi. Kadın işçi cinayetlerinin eğitim, metal, sağlık ve genel işler işkollarında meydana geldiği aktarıldı.

İş cinayetlerinden hayatını kaybeden göçmen/mülteci işçilerden 3’ünün Suriyeli, 1’inin Afganistanlı ve 1’inin de Gürcistanlı olduğu belirtildi.

EN FAZLA ÖLÜM İNŞAAT VE YOL ÇALIŞMALARINDA YAŞANDI

Ölümlerin en çok inşaat/yol, ticaret/büro/eğitim/sinema, tarım/orman, sağlık, taşımacılık, madencilik, konaklama, belediye/genel işler, kimya, metal, gıda, gemi/tersane, güvenlik ve enerji işkollarında meydana geldiği kaydedildi.

Tarım işkolunda 17 işçi ve 5 çiftçinin hayatını kaybettiği, ölümlerin dörtte birinin sanayi işkollarında yaşandığı ve Covid-19 nedenli ölümlerin en çok sağlık ve eğitim/büro işkollarında meydana geldiği ifade edildi.

YAŞAMINI YİTİREN İŞÇİLERİN SADECE YÜZDE 5,45'İ SENDİKALI

Ekim ayında iş cinayetlerinde yaşamını yitirenlerin 9’unun (yüzde 5,45) sendikalı işçi olduğu ve sendikalı işçilerin gıda, kimya, eğitim, büro, metal, sağlık ve güvenlik işkollarında çalıştığı aktarıldı.

Raporda, en fazla ölüm nedenlerinin Covid-19, ezilme/göçük, trafik/servis kazası, yüksekten düşme, zehirlenme/boğulma, kalp krizi, şiddet, patlama/yanma, intihar, elektrik çarpması ve kesilme/kopma olduğu belirtildi.

32 İŞÇİ COVİD-19 NEDENİYLE HAYATINI KAYBETTİ

Covid-19 nedeniyle sağlık alanında 15, büro ve eğitim alanında 14, güvenlik sektöründe ise 3 ölüm yaşandığı bildirildi.

Raporda ayrıca, inşaatlardaki iş cinayetlerinin yarısının yüksekten düşme nedenli olduğu, bir diş teknisyeninin tanısı konulduktan 5 yıl sonra çalışırken yakalandığı silikosiz nedeniyle hayatını kaybettiği de kaydedildi.

İKİ ÇOCUK İŞÇİ YAŞAMINI YİTİRDİ

Raporda, iki çocuk işçinin de çalışırken hayatını kaybettiği, çocuk işçilerin tarım işkolunda çalıştığı ifade edildi.

Ayrıca 51 işçinin ise, 51 yaş ve üzerinde olduğunun vurgulandığı rapora göre, iş cinayetlerinin en fazla yaşandığı iller ise sırasıyla İstanbul, Kocaeli ve Antalya olarak açıklandı. 

 "İNSANCA YAŞAMAYA YETECEK ASGARİ ÜCRET BELİRLENSİN"

Raporda, görüşmelerine başlanan asgari ücret zammına ilişkin ise şunlar kaydedildi:

"En kapsamlı toplu iş sözleşmesi olan asgari ücret görüşmeleri öncesi tartışmalar başladı. İktidar temsilcileri ve yandaş medyada 3500-3800 TL civarı asgari ücret tutarları dillendirilip seçim kozu olarak sunulmaya çalışılıyor. Türk-İş Başkanı ise tarihin en büyük artışı olacağını söyleyip bu işi fazla uzatmadan on günde bitirelim diyor.

Diğer yandan işçi örgütlenmeleri (sendikalar, dernekler, işçi birlikleri, odalar, partiler) alanlara çıkarak asgari ücret sürecine dair taleplerini haykırmaya başladı:

1-İnsanca yaşamaya yetecek asgari ücret belirlensin.
2-Asgari ücret ve bütün ücretlerin asgari ücret kadarı için tüm vergi ve kesintiler sıfırlansın, net ödensin.
3-Asgari ücret sonrası ilk vergiye esas gelir dilimleri milli gelire göre artırılsın.
4-En düşük emekli aylığı asgari ücret düzeyine yükseltilsin.
5-Elektrik, su, doğalgaz ve internet faturaları vergi ve kesintiden muaf tutulsun.
6-Tüm gıda ürünlerinde KDV sıfırlansın.
7-Asgari ücret görüşmeleri halka açık olarak yapılsın.

"ASGARİ ÜCRET GÖRÜŞMELERİ CANLI OLARAK YAYINLANMALI"

İşçi sağlığı ve iş güvenliği mücadelesi açısından asgari ücret mücadelesi önemli bir başlık. Sağlıklı, yeterli, dengeli beslenme ve sosyal yaşamın idamesi sağlığımız için olmazsa olmaz. Bunun için yukarıdaki taleplerin hayata geçirilmesi acil bir zorunluluk.

Ancak biliyoruz ki, insanca ve onurlu bir yaşam için sıraladığımız taleplerimiz bize bahşedilmeyecek, mücadelemizle kazanılacak. Bu noktada işçi sağlığı ve iş güvenliği mücadelesi de asgari ücret eylemleri sürecinde üzerine düşeni yapacaktır.

Bu talepler içinde bir hususun altını özellikle çizmek istiyoruz: 

İşçi sağlığı ve iş güvenliği mücadelesinde bizlerin birinci talebi örgütlenme önündeki engellerin tamamen kaldırılması ve doğrudan işçi denetimidir. İşçilerin üretim sürecine müdahalesiyle önlemlerin ve denetimleri alınabileceğini dile getiriyoruz. Asgari ücret görüşmeleri de işçiler adına yapılan en büyük toplu iş sözleşmesidir. Yine işçilerin büyük çoğunluğu asgari ücretin az üstünde bir ücret almaktadır. Yani bugün asgari ücret ortalama ücret haline getirilmiştir. İşte tam da bu yüzden asgari ücretin belirlenmesi işçi denetiminde yapılmalıdır. ilk adım olarak da görüşmeler kapalı kapılar arkasında yapılmamalı TRT’den canlı olarak yayınlanmalıdır."

isigmeclisi