Haber: Fatoş Erdoğan

Mağaza Market-Sen Tanzim Market İşçileri Koordinasyonu, 23 market işçisinin verilmeyen haklarına ilişkin Kağıthane Papirüs Plaza/Tanzim Market Genel Merkezi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

"İŞÇİLER YA İSTİFAYA ZORLANDI YA DA İŞTEN ÇIKARILDI"

Basın açıklamasına HDP Milletvekili Musa Piroğlu da destek verdi. Mağaza Market-Sen işçileri, "En az 2 aylık maaşı ödenmeyen işçilerin fazla mesai, yol, yemek ücretleri de verilmedi" derken kendi cebinden harcama yaparak işlerine devam etmek zorunda kalan işçilerin Ağustos ayında ya istifaya zorlandığını ya da işten çıkarıldını kaydetti.

"PATRONLARLA GÖRÜŞMEK İSTEYEN İŞÇİLER TEHDİTLERLE KARŞILAŞTI"

Mağaza Marker-Sen işçilerinin açıklaması şu şekilde: İddialı çıkışını sürdüremeyen Tanzim Market “küçülmeye gidiyoruz” diyerek 8 işçiyi ihbar tazminatı ve haklarını vermeden işten attı. İşten attığı işçilerin çıkışını “03 Kodu / İstifa” olarak giren patronlar, işçilerin işsizlik maaşı almasının bile önüne geçti. İşçiler haklarını alabilmek için patronlarla görüşmek istediğinde ise tehditlerle karşılaştığını sendikamıza anlattı.

"PATRONLAR İŞÇİLERİ OYALADI"

Mağaza Market-Sen Tanzim Market Koordinasyonu olarak Tanzim Market patronu Ömer Baktimur ile sorunun çözümü üzerine gerekli görüşmeleri yaptık. İşçilerin maaşlarının ve tüm haklarının 31 Ağustos Salı günü ödenmesini istedik. Ancak bugüne kadar işçilere çeşitli tarihler vererek oyalayan patronun 15 Eylül tarihini işaret etmesi, aylardır parasını alamayan işçiler için hiçbir güvence sağlamadı. Son görüşmemizde ise “şirketimiz ne zaman isterse o zaman öder” denilerek sorunun çözümü yönünde bir adım atılmadı.

"HAKLARIMIZ İÇİN MERKEZE GİTTİĞİMİZDE BİZE SALDIRILAR"

Basın açıklamasında söz alan Tanzim Market İşçileri yaşadıklarını anlattı.

Gizem Gül:

"İlk önce Ömer beye seslenmek istiyorum bizi cahil olarak nitelendirdi. O cahil olarak gördüğü insanlara mağazalarını emanet etti. Biz hakkımızı aramaya başladığımız zaman cahil sıfatıyla karşılaştık. Daha sonra Zafer beye seslenmek istiyorum biz haklarımız için merkeze gittiğimizde bize saldırdı, hakaret ve tehdit etti. Zafer bey "senin gırtlağını keserim" diye tehdit ettin genel merkez önüne geldik bu kadar insan içinde aşağıya gelip gırtlağımı keser misin? Beş ay bu şirkete çalıştım ilk aylar maaşlarımız ödeniyordu iki aydır maaşlarımızı alamıyoruz kiramızı ödeyemedik, bankalar tarafından aranıyoruz biz hakkımızı istiyoruz sadece  bizler alınterimizi burada bırakmayacağız."

"BENİ 'ROMANIM' DİYE HOR GÖRDÜLER"

Tanzim Market işçisi Hasret Tokmak:

"Ben kasiyerlik yapıyordum 2 ay çalıştım maaşımı alamadım haklarımızı yediler haram zıkkım olsun. Hakkımızı alacağız kimse kimsenin hakkını yiyemez. Beni orada "Romanım" diye hor gördüler aşağıladılar. Ben şirkete gittiğim halde git burdan para mara yok dediler. Kimseye hakkımızı yedirmeyeceğiz."

"ONLARIN SERVETİ BÜYÜYOR İŞÇİNİN LOKMASI KÜÇÜLÜYOR"

Açıklamada söz alan HDP Milletvekili Musa Piroğlu ise şöyle konuştu:

"Bu yaşadığımız durum hiçbirimiz için yeni değil ülkenin her yerinde işçiler benzer taleplerle direniş halinde. Ülkenin her yerinde patronlar işçilerin kanını emmeye ve işçilerin alınteri üstünden servetlerini büyütmeye devam ediyor. Pandemi boyunca marketler karlarına kar kattı, servetleri büyüdü. Sormak gerekiyor kazanırken işçilere zam yaptınız mı? Yapmadılar. Ne zamanki servetlerinden kaybetmeye başlıyorlar yüzlerini işçiye dönüyorlar. İşçinin emeğinden çalmaya başlıyorlar kanını emmeye ve işten atmaya devam ediyorlar. Büyüme rakamları açıklandı patronlarının serveti büyüyor servetin %50'sini nüfusun %1'i tüketiyor. Onların serveti büyüyor işçinin lokması küçülüyor."