Kanal D ekranlarında dün akşam yayınlanan "Camdaki Kız" dizisinde, yaşanan iş kazası ile ilgili olarak "iş kazalarında iş güvenliği uzmanının sorumluluğu olduğu " öne sürüldü. İş sağlığı uzmanları konu hakkında yanlış bilgi verildiği için diziye tepki gösterdi. Dizide kullanılan "Adam kemer bağlamadan çıkmış iskeleye. İş güvenlik uzmanının sorumluluğu değil mi bu? Kağıt üzerinde bu şirketin sorumlusu Sedat gözüküyor diye neden tutuklu yargılanacak ben anlamış değilim" ifadeleri iş güvenliği uzmanlarının tepkisini çekti.

"ÖZÜR DİLENMELİ, TEKZİP YAYINLANMALI"

İş Sağlığı ve Güvenliği Çalışanları Sendikası (İSGSEN) İzmir Temsilcisi Ufuk İpek tarafından yapılan açıklamada, "Camdaki Kız" adlı dizide bilinçsizce söylenen ifadelerin 110 bini iş güvenliği uzmanı olmak üzere 160 bini bulan iş sağlığı ve güvenliği emekçilerine atılmış mesnetsiz bir ithamdan öteye gitmediği ifade edildi. Kamuoyu nezdinde derhal özür dilenmesi ve ilgililer tarafından tekzip yayınlanması istenen açıklamada, asıl sorumlunun işveren olduğu vurgulandı.

"İşveren, risk analizi - değerlendirmesi yapmak, çalışanlarını tüm risklerden korumakla yükümlüdür. Riskin değerlendirmesinden sorumlu olan işveren, özellikle önemli değişikliklerin olması veya sağlık gözetimi sonuçlarının gerekli olduğunu ortaya çıkarması durumunda yapılan risk değerlendirmesini mutlaka güncellemelidir." denilen açıklamada, sağlıklı ve güvenli bir iş ortamının oluşturulmasının işverenler için diğer her konudan öncelikli olması gerektiği vurgulandı.

"KİŞİSEL DONANIM SON ÇARE OLARAK UYGULANMALIDIR"

Açıklamada şöyle denildi: "İşveren; önlemlerin verimliliğini ve çalışanların sağlığı için risk oluşturabilecek tehlikelerin varlığını düzenli olarak kontrol etmeli ve maruziyet sınır değerlerinin aşılması halinde derhal önlem almak üzerine prosedürlerini uygulanmaya hazır halde tutmalıdır. Kişisel koruyucu donanım yalnızca son çare olarak, diğer tüm kontrol önlemleri dikkate alındıktan sonra veya acil durum / bakım / onarım sırasında kısa süreli beklenmedik durum olarak veya ek bir koruyucu önlem olarak kullanılmalıdır."

İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLARININ GÖREVİ

İSGSEN açıklamasında iş güvenliği uzmanlarının sorumlulukları konusunda ise şu bilgiler yer aldı: "İş güvenliği uzmanlarının sanılanın aksine, rehberlik; risk değerlendirmesi yapılmasıyla ilgili çalışmalara risk değerlendirme ekibinin doğal bir üyesi olarak katılmak; çalışma ortam gözetimi konusunda, plan, izlem ve kontrol; eğitim, bilgilendirme ve ilgili birimlerle işbirliği dışında mevzuatta atılı bulunan bir sorumluluğu bulunmamaktadır. Son olarak işverenlerin işyerinde alınan iş sağlığı ve güvenliği önlemlerine uyulup uyulmadığını denetlemek işçileri karşı karşıya bulundukları mesleki riskler alınması gerekli tedbirler yasal hak ve sorumlulukları
konusunda bilgilendirmek ve gerekli iş sağlığı ve güvenliği eğitimini vermek zorunda olduğu, salt mevzuatta öngörülen önlemlerle yetinilmeyip, kutsallaştırılması gereken insan yaşamına saygı çerçevesinde bilimsel ve teknolojik gelişimin ulaştığı aşama uyarınca alınması gereken önlemlerin de işveren tarafından alınmasının
zorunlu kılındığı kesin olarak bilinmelidir. Her hâlükârda çalışanın iş güvenliği, çalışanın kendi dikkatine bırakılamaz."