İşçilere iş bırakma çağrısı yaparken gözaltına alınan GİŞ-DER Başkanı Abdulselam Kutlu serbest bırakıldı.

Çukurova Bölgesi’nde işçi dernekleri ile Akdeniz İhracatçılar Birliği (AKİB) arasında yapılan görüşmeler sonucu istedikleri yevmiyeyi almayan işçi dernekleri, “işe çıkmama” çağrısı yaptı. Bu kapsamda işçi duraklarında işçileri bilgilendiren Güvencesiz İşçi Derneği (GİŞ-Der) Başkanı Abdülselam Kutlu ile dernek üyesi Kazım Acar ve Fadil Sevinç 15 Eylül’de gözaltına alınmıştı. Mezopotamya Haber Ajansı'nın aktardığı habere göre, Acar ve Sevinç dün Mersin İl Emniyet Müdürlüğü’ndeki ifade işlemlerinin ardından savcılık talimatıyla serbest bırakıldı. Kutlu da bugün emniyetteki işlemlerinin ardından Mersin Adliyesi’ne sevk edildi. Savcılık, Kutlu’nun ifadesini almayarak, dosya üzerinden adli kontrol tedbirleri uygulanma şartıyla Mersin 4’üncü Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk etti.

"İŞÇİ EYLEMİ ANCAK BU KADAR TERÖRİZE EDİLEBİLİRDİ"

Hakimlikte, “örgüt üyeliği” ve “örgüt adına yol kesme” iddiasıyla Kutlu'nun ifadesi alındı. Üzerine atılı suçlamaları reddeden Kutlu, hakkında yapılan ihbarın asılsız olduğunu belirterek, serbest bırakılmayı talep etti. Soruşturma dosyasına konulan gizlilik kararına tepki gösteren Avukat Sebahat Gençtarih de, "Yapılan eylem 6 işçi derneğinin çağrısıyla iş bırakma eylemidir. Alınan karar sonucunda işçiler 2 gün işe çıkmadı. İşçileri bu karar hakkında bilgilendiren müvekkilim gözaltına alınmıştır. Bu eylem ile ilgi 3 ila 4 soru sorulmuş; diğer sorular ise örgütseldir. Bir işçi eylemi, ancak bu kadar terörize edilebilirdi. Yapılan bu suçlamalar ile müvekkilimin gözaltına alınması için gerekçe yaratılmıştır" diyerek, Kutlu’nun serbest bırakılmasını istedi. Hakimlik, Kutlu’yu yurt dışına çıkma yasağı şartıyla serbest bıraktı.

"EMEKÇİLERİN MÜCADELESİ YARIM KALDIĞI İÇİN ÜZGÜNÜM"

Adliye çıkışında konuşan Kutlu, şu ifadeleri kullandı: "Ne yazık ki şuan gerçekten üzgünüm. Belki insanlar gözaltından çıktığı zaman sevinir, ama ben sevinmedim. Çünkü talep ettiğimiz fiyatı alamadık. Emekçilerin mücadelesi yarım kaldığı için gerçekten üzgünüm. Bazı gözü doymazların böylesi süreçte bizleri zor duruma koymak için her taraftan emniyeti arayarak bizi şikâyet etmesi sonucu gözaltına alındık. Ne yaparlarsa yapsınlar biz emek mücadelesini yükselteceğiz. Bunun sözünü bütün emekçilere veriyoruz."