İran resmi haber ajansı Irna'nın aktardığına göre, İran Otomobil Yan Sanayi Birliği Başkanı Muhammedreza Najafi-Manesh, İranlı, Rus ve Türk üreticilerin ortaklaşa otomobil tasarlama ve üretme arzusu içinde olduklarını bildirdi.

800 MİLYONLUK PAZAR

Türkiye'deki otomotiv üreticileri ve yan sanayi temsilcilerinin İran, Türkiye ve Rusya arasında otomobil tasarımı ve üretimi için üçlü bir konsorsiyum kurulmasını önerdiğini söyleyen Najafi-Manesh, "Yaklaşık 400 milyonluk nüfusa sahip ve komşu bölgeler de dahil edildiğinde en az 800 milyonluk bir pazar ile bu üç ülke, ortak üretecekleri otomobiller için büyük bir pazara sahip olabilir" dedi.

Najafi-Manesh, "Bir otomobilin tüm parçalarını bu üç ülkenin kendi potansiyeliyle üretmesi, yedek parça temini için döviz transferinden kaçınmak ve ihracat pazarlarının mevcut olması, Rusların da ilgi gösterdiği Türklerin önerdiği böyle bir projenin avantajları arasında yer alıyor" ifadesini kullandı.

İRAN EN BÜYÜKLER ARASINDA

Türkiye'de otomotiv yan sanayisi, 12 milyar dolara yakın ihracat yapıyor. Uluslararası Otomobil Üreticileri Derneği'nin 2021 verilerine göre İran, dünyanın en büyük otomobil üreticileri içinde 19. sırada. İran geçtiğimiz yıl 894 bin 298 araç üretti.